Carnaval 2019

En resposta a la "campanya per un carnaval lliure de violències sexuals" de l'Ajuntament de Calafell

Per Carnaval, no tot s'hi val. Aquest serà el missatge central de la campanya d'informació i conscienciació contra l'assetjament sexual a Calafell. EI

Per Carnaval, no tot s'hi val. Aquest serà el missatge central de la campanya d'informació i conscienciació contra l'assetjament sexual a Calafell. EI

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El col·lectiu Festes Feministes de Calafell ens vam presentar el passat 2 de febrer de 2019 aprofitant la primera festa popular a Calafell des de la nostra constitució. Tot i així, som un col·lectiu nombrós de dones que ja portem mesos treballant en la construcció de diversos projectes per sensibilitzar i prevenir les violències masclistes als espais d’oci i festa del nostre poble.

Avui creiem necessari explicar el nostre punt de vista sobre la situació que s’ha produït referent a la “campanya per un Carnaval lliure de violències sexuals a Calafell”.
Una de les iniciatives que va sorgir fa uns mesos entre el nostre col·lectiu va ser precisament realitzar una campanya de sensibilització per Carnaval, degut a que aquesta és la festa més massiva del poble i on probablement es produeixen més agressions sexistes. Vam considerar que l’abordatge més efectiu per fer realitat la campanya podria ser treballar col·laborativament amb l’Ajuntament, ja que és la institució que en aquests casos hauria de prendre la iniciativa i qui té més mitjans per arribar a tots els actors involucrats al Carnaval. Conseqüentment, ens vam reunir amb representants de la Regidoria de Benestar Social i amb la Regidora de Turisme amb suficient antelació com per portar a terme el projecte de manera conjunta. L’Ajuntament, que fins ara no havia tingut cap iniciativa al respecte, va rebre la nostra proposta de manera positiva assolint el compromís de col·laboració. Nosaltres vam proposar (i es va acceptar) incidir a través de cartells en les carrosses i carrossaires, i en els comerços i locals d’oci. L’Ajuntament va estar d’acord en que el disseny de la campanya anés a càrrec nostre inicialment, sempre consensuant posteriorment el contingut final. Vam fer el disseny i el vam enviar a l’Ajuntament un mes abans de la data prevista de distribució del cartell a les carrosses. Vam estar esperant qualsevol tipus de resposta per saber quina havia de ser l’evolució de la campanya, ja que la idea sempre havia estat treballar en equip amb les regidories implicades. La resposta va arribar finalment 4 dies laborables abans del dia de difusió del cartell. En aquest correu, se’ns comunicava que aquest tipus de campanya s’havia de fer íntegrament des de les institucions per “evitar donar informació errònia que comportés eventuals responsabilitats”. En aquest correu se’ns deixava al marge de tot el procés de creació de la campanya i se’ns desacreditava com a col·lectiu que treballa per assolir uns espais segurs per a totes. Dos dies després, vam rebre un segon correu en que se’ns convidava a l’acte de presentació de la campanya amb els carrossaires tot i no haver ni participat ni vist el cartell resultant. Com a grup, vam arribar a l’acord que no tenia cap sentit assistir a aquesta presentació de la campanya.

Ara que el cartell i el flyer de la campanya creada per l’Ajuntament ja està a l’abast de totes, volem donar públicament la nostra opinió ja que no se’ns ha convidat a donar-la. A més, creiem que és necessària:

1. La imatge de la campanya amb una màscara i una llàgrima creiem que victimitza i desempodera a les dones.

2. El cartell es centra en violències sexuals i creiem que això pot blanquejar el fet que les violències són de gènere, és a dir, envers a dones només pel fet de ser dones.

3. “Promoure l’excés de consum d’alcohol i drogues en les dones”. Creiem que aquesta frase no és la més apropiada per una campanya d’aquest tipus perquè culpabilitza a la víctima. El problema no és de l’alcohol ni de les drogues, sino de qui es veu amb el dret d’aprofitar-se de situacions de vulnerabilitat.

4. “Actua sempre que el teu entorn sigui segur i fes-ho d’una manera respectuosa”. Aquesta recomanació expressa que s’ha de ser respectuós, però volem deixar clar que abans del respecte sempre va l’autodefensa.

5. “Pots acompanyar-la a denunciar”. Nosaltres creiem que no és la teva elecció, sino que el teu deure és acompanyar-la.

6. “Davant de qualsevol agressió sexual, com intents de violació, cal comunicar-ho a la policia”. Cal deixar clar que la violència masclista va des de comentaris fora de lloc fins a violències més extremes com una agressió física o una violació. Aquestes agressions no cal “comunicar-les” sinó denunciar-les.

7. El que sí que se’ns va respectar és el lema de la campanya que havíem proposat al nostre disseny inicial: ”Per Carnaval NO tot s’hi val”
Lamentem que des de la institució no es vulgui treballar des de la participació ciutadana i s’hagi ignorat i utilitzat un col·lectiu com el nostre per realitzar una tasca tan important al poble. Estàvem molt motivades per treballar conjuntament amb l’Ajuntament però no hem trobat la voluntat que això requeria. Sentim que se’ns ha mantingut al marge, se’ns ha ningunejat i se’ns ha invisibiltzat la nostra tasca.

Nosaltres mantenim el nostre projecte, seguirem treballant i estarem alerta per aconseguir un poble on es desenvolupin accions que fomentin la consciència feminista.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local