Seguretat a l'aigua

Infants i flotadors, un perill a la deriva

Infants i flotadors, un perill a la deriva. Mossos d'Esquadra

Infants i flotadors, un perill a la deriva. Mossos d'Esquadra

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Recentment una nena de 5 anys va morir per ofegament al allunyarse de la riba amb un flotador. L'ús de flotadors pot resultar letal per als més petits, acostumats a jugar amb un element que en cas d'accident pot conduir a la tragèdia.

Els flotadors i maneguets infantils ofereixen un efecte de tranquil·litat i confiança als nens, l'atenció per part dels pares o cuidadors es redueix i apareixen els riscos.

L'ús d'elements flotants proporciona una falsa sensació de seguretat, ja que la gran majoria no són en absolut un element de seguretat. Flotadors tradicionals, maneguets, "bombolletes", tubs, matalassets... no són més que elements de joc que proporcionen flotabilitat. Cal recordar també que alguns d'ells són usats tan sols en l'ensenyament de la natació.

Els flotadors tradicionals amb forma de cercle, poden capgirar-se, creant dues situacions potencialment perilloses. Si la mida fa que l'infant hi estigui travat, en quedar boca avall pot comportar que no es pugui tornar a girar, quedant l'infant amb el cap sota l'aigua. En cas contrari, amb un flotador excessivament ample, l'infant pot escolar-se i perdre'l. Com qualsevol element inflable, pot perdre pressió per punxada o per avaria d'una vàlvula. Així mateix, no oblidem que un infant flotant serà fàcilment desplaçat per onades, corrents i pel mateix vent. El materialamb el que la majoria estan fets sol ser molt lliscant quan està moll, fet que pot comportar que el perdin o dificultar que s'hi mantinguin agafats.

L'únic element que podem considerar de seguretat són les armilles salvavides homologades per a la navegació. El seu disseny, si la talla i la col·locació és correcte, proporcionen flotabilitat i giren automàticament mantenint la boca i el nas fora de l'aigua encara que l'infant no en sigui capaç per si sol. No confonguem les armilles salvavides amb les armilles d'ajuda a la flotació, usualment usades per a esports nàutics, ja que permeten una amplitud de moviment més gran que els anteriors. Aquestes tan sols proporcionen una flotabilitat extra, però no mantindrien la cara fora de l'aigua en cas que el nen no en fos capaç.

Tampoc els habituals maneguets són un element de seguretat, primer de tot perquè en cap cas mantindrien boca i nas fora de l'aigua de manera autònoma, i segon, perquè si l'infant aixeca els braços, aquests poden lliscar i sortir-se. Recordem que el comportament dels elements flotants varia molt segons si estan secs o molls.

Quan els infants usen elements flotants, aquests han de ser usats sempre sota la supervisió d'un adult i on l'infant toqui fons. Aquestes normes apareixen sempre impreses en els flotadors.

Així doncs, tot i que l'ús d'aquests elements dóna una sensació de seguretat, falsa com hem vist, no oblidem que no hi hem de confiar. Són, de fet, causa de molts accidents en medi aquàtic, i molts d'ells acaben en ofegament.

El més important per a garantir la seguretat dels més petits és que estiguin sempre sota la supervisió constant d'un adult responsable i capaç d'ajudar-los en cas de necessitat. Recomanem que mai estiguin sols, i que l'adult estigui sempre a una distància que permeti reaccionar de manera ràpida. Sovint, si estem massa lluny per a abraçar-los, és que estem massa lluny.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Últims articles publicats


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local