Estiu 2019

Gent gran i ofegaments: evitant el risc a l'hora de gaudir de la platja

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Una gran part dels morts per ofegament d'aquest any eren majors de 65 anys. En molts casos, es pot sospitar que alguna malaltia crònica prèvia pot haver-hi influït.

Malalties cardiovasculars, metabòliques com la diabetis, o osteomusculars poden augmentar el risc de patir un ofegament.

Les malalties cardiovasculars , els problemes de control de la tensió arterial, les baixades de sucre en la diabetis... poden provocar mareig o una pèrdua momentània del nivell de consciència. Això, dins de l'aigua és potencialment mortal, ja que la persona pot no ser capaç de sortir-ne i de manera quasi immediata, respirar aigua i ofegar-se.

Així mateix una persona poc entrenada pot patir una estrebada muscular o una rampa. Aquest fet si es dóna en una zona profunda comportarà que no pugui mantenir-se flotant i amb la boca i el nas fora de l'aigua.

No oblidem tampoc que els extrems d'edat són especialment sensibles als canvis bruscos de temperatura.

-Escollir sempre platges amb servei de socorrisme i situar-nos propers al lloc de vigilància.

-Si no sabeu nedar, o la vostra condició física no us permet ser totalment autònom, mantingueu-vos a la riba on l’aigua no superi l’alçada de la vostra cintura.

-No entrar a l’aigua sol, i si és el cas, informar sempre a un acompanyant o usuari que entreu a l’aigua, on sereu i l’estona aproximada.

-Eviteu les hores de màxima insolació (12 a 16 hores).

-Evitar entrar a l’aigua amb bandera groga, aquesta indica que l’estat de la mar pot comportar dificultats a l’hora de sortir-ne. NO hi entreu si no sabeu nedar. No entrar ni apropar-se a la riba amb bandera vermella.

-Entrar a l’aigua de manera pausada, aclimatant-vos a la temperatura, sobretot després d’estar al sol o després de menjar.

-No fatigar-se, sortir de l’aigua davant qualsevol sensació de malestar, dificultat al respirar, tremolors o mareig.

-Per a nedar no cal endinsar-se, ni cal profunditat. Mantenir-se sempre on toquem fons.

-Si patiu malalties cardíaques, metabóliques (diabetis) o pulmonars consulteu al vostre metge de capçalera la conveniència o no de fer esforços a l’aigua.

-Porteu un penjoll o pulsera on indiqui si patiu alguna malaltia.

-Entrar a l’aigua no és una bona solució davant de marejos o malestar. Si us sentiu malament, aviseu al socorrista o feu que l’avisin. -

-Quedeu-vos a terra i a l’ombra.

-No confieu amb flotadors, pilotes, màrfegues…com a material de seguretat. NO ho són.

-En cas d’escollir algun tipus de material de seguretat trieu armilles salvavides homologades que us mantinguin sempre amb la cara fora de l’aigua. Aquestes han de ser de la vostra talla i han d’estar ben cordades.

-Si trieu una boia, utilitzeu models que disposin d’una corda o cinta que permeti la seva recuperació en cas de pèrdua. La boia NO és un salvavides, tant sols un ajut a la flotabilitat, no us mantindrà amb el cap fora de l’aigua si esteu inconscients.

-Si per qualsevol motiu teniu problemes per sortir de l’aigua, no us fatigueu, aferreu-vos a l'element flotant i demaneu ajut.

-Eviteu sempre zones de roques i espigons. Malgrat semblar zones segures, un canvi de vent pot tornar-les una zona perillosa.

-Si veieu algú amb problemes a l’aigua o creieu que en pot tenir, no dubteu, aviseu al socorrista i/o truqueu al 112. No intenteu entrar a buscar-lo. No el perdeu de vista i feu-li saber que ha estat vist i que l’ajut està en camí.

Ramsés Martí
Especialista en seguretat aquàtica

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local