Medi Ambient

No a l'especulació del projecte eqüestre de l'autòdrom de Terramar

Caminada a l’Autòdrom de Terramar. Eix

Caminada a l’Autòdrom de Terramar. Eix

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El passat diumenge, dia 12 l’Agrupació per a la Protecció del Medi Ambient del Garraf (APMA GARRAF)vam convocar una caminada de descoberta dels valors culturals i naturals de l’Autòdrom de Terramar i de denúncia del projecte urbanístic clarament desproporcionat i especulatiu que s’està tramitant actualment. Hem estat treballant des de fa temps en l’estudi d’aquest projecte que vol  reconvertir aquest espai històric en un centre de promoció d’activitats eqüestres. D’entrada, no ens sembla malament i ho preferim a una activitat altament contaminant (també de sorolls) com la que tenia com a objectiu inicial el circuit: la cursa de cotxes de carreres.

Ara bé, ens preguntem si l’impacte global de l’activitat sobre el medi ambient s’ha tingut prou en consideració. Nosaltres hem valorat que no, clarament, i ho hem fet saber en forma d’al·legacions que ens han contestat de manera insatisfactòria.

Es parla d’entre 700 i 2000 cavalls estabulats i de 3 hotels (4-5*): clarament desmesurat per l’entorn en què es produeix, en contacte directe amb la riera de Ribes, espai natural protegit i corredor biològic natural que connecta espais protegits com el Parc Natural del Garraf, els Colls i Miralpeix i el  Parc Natural d’Olèrdola. No és només un corredor biològic important sinó que és l’únic que uneix aquests 3 espais naturals. A més, no només en resulta afectat pel projecte en el punt del gual que es planteja en l’entrada a l’antic circuit sinó ben bé al llarg de bona part que el circumda. És, per tant, un punt altament sensible el que resulta afectat per l’accés previst per aquí, el qual causarà una sobre freqüentació que l’inhabilitarà mediambientalment com a lloc de pas. És per això que és altament inapropiat.

Per altra banda, les places hoteleres (250-260) gairebé dupliquen la quantitat total de les places que existeixen en tot el terme municipal de Ribes. Una total desmesura. Massa càrrega per a l’entorn. Sense comptar que l’impacte humà pivota molt més sobre Sitges que sobre Ribes, per la proximitat geogràfica amb el nucli urbà i les platges. Ens sembla   que és urgentíssim que el seu ajuntament en faci una valoració que defensi el territori de la massificació.

Tot i això, el nostre no és rotund. Si parléssim de molts menys cavalls, de la rehabilitació de la masia històrica de Can Sidós com a equipament hoteler i cap més de nova planta, de respectar el conjunt d’oliveres adjunt, de millorar (no ampliar) només els accessos que no pertorben els espais naturals protegits, de mantenir intactes els espais d’interès agrícola i paisatgístic, seria tota una altra cosa.

O sigui, toca replantejar el tema i redimensionar-lo perquè tal i com es planteja hi haurà una afectació negativa i irreversible sobre el Medi Ambient.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local