Pensions

Si no tens habitatge en propietat...

Iaioflautes i Marea Pensionista 15-01-2020 16:27 Lectures 610

Malgrat que en moments puntuals (eleccions normalment) les pensions publiques es tractin amb cert compte, els experts, neoliberals naturalment, creuen que a mig termini les pensions no faran altra cosa que anar baixant en comparació al cost de vida perquè són insostenibles. Quan afirmen això es fixen en les despeses en comparació amb les aportacions laborals i empresarials que arriben a la Seguretat Social. És sorprenent que essent experts com diuen, no es fixin en els ingressos, en els ingressos que no es fan, que es perden per defectes del sistema fiscal espanyol. I aleshores concentren el seu esforç en les recomanacions per a complementar la pensió amb altres possibles ingressos. No cal millorar les pensions publiques tapant els forats per on s’escapen uns 90.000 M d’€ cada any, cal preveure altres ingressos pels pensionistes sense que es tapin aquests forats. En aquests moments els consells experts adverteixen del perill d'arribar a la jubilació sense una casa en propietat (hipoteca-la i tindràs diners). Aquesta és la palanca d’entrada cap a les hipoteques inverses, que després d’uns anys de quedar adormides (hi havia el que en deien crisis), ara tornen a desvetllar-se davant la oportunitat de treure profit de la gent gran. https://www.eixdiari.cat/opinio/doc/86528/si-no-fruita-aprofitem-la-llenya.html

Ens sembla inacceptable aquest plantejament que més que buscar solucions per a les pensions el que fa és oferir noves oportunitats per a la banca. Però ara es tracta de criticar la proposta no de denunciar un sistema corromput que condemna molta gent a una situació de pobresa.

Els grans afectat per aquest plantejament neoliberal són els joves. Tenint present molts dels sous actuals, l’accés a l'habitatge per part de la població més jove és un impossible. El problema, diuen els experts, és la gent que no pot comprar perquè no té estalviats els diners de l'entrada. Per comprar un habitatge has de tenir estalviat el 30% del seu valor. I com ho poden estalviar - pensem? Per anar pagant la hipoteca amb els sous que molts cobren, no veiem com ho poden fer?

Per tant es planteja una pregunta vital dins del seu sistema: què passarà amb les persones que arribin a la jubilació sense tenir una casa en propietat? Amb dades de 2018, la pensió de jubilació mitjana a Catalunya era de 1.138,7 € i el lloguer mitjà d’uns 698,3 €. Aquestes xifres impliquen que un jubilat ha de destinar el 61,3% de la seva pensió a pagar la renda de lloguer i ha de subsistir la resta del mes amb poc més de 400 €, incloent aigua, gas i electricitat.

Dur, no? Doncs l’opinió dels experts esmentats anteriorment és que aquesta situació s'agreujarà en els propers anys perquè les pensions minvaran i el preu del lloguer continuarà pujant. Als experts, això els sembla acceptable?

Actualment si un treballador arriba a la jubilació sense haver acabat de pagar l'habitatge, les quotes hipotecàries suposen de mitjana el 54% de la pensió de jubilació (la quota hipotecària mitjana és de 593 euros). Aquesta situació és generalitzada a tot Espanya, tot i que s'agreuja a les comunitats «més riques» perquè els preus dels lloguers són més alts. Partint de dades de 2018, excepte a Galícia i Extremadura, la pensió mitjana a Espanya superava els 1.000 euros. Els jubilats de Balears han de destinar el 136% de la seva pensió a pagar el lloguer, els madrilenys el 133% i els catalans el 107%. La situació que dibuixen aquestes dades és preocupant, molt preocupant, però el futur, diuen aquells experts, que serà molt pitjor. Preveuen que el 2050 les pensions seran un 35% més baixes que ara.

No es tracta de posar pedaços a una política de pensions, d’habitatge, de repartiment de la riquesa, de..., de tantes coses... No podem acceptar que mentre hi ha gent que perd la feina, la casa, que no pot arribar a final de mes, que cau en la pobresa energètica, el nombre de rics vagi augmentant clarament. Segons les declaracions de patrimoni, l’any 2010 a España hi havia 172.000 milionaris; l’any 2019 s’ha arribat als 979.000. I segons els estudis de Credit Suisse, el nombre de milionaris espanyols creixerà un 42% durant els propers cinc anys.

Senyors experts, estan disposats a cobrar durant uns mesos la pensió mitjana a Catalunya 1.138,7 € i pagar com a lloguer el mitjà a Catalunya (698,3 €)? Creuen que la seva proposta dirigida als joves demanant-los que estalviïn, que signin una pensió privada i que comprin un pis, és realista tenint presents els sous actuals? No cal que ens contestin, però siguin honrats i conseqüents. Gràcies...

Iai@flautes Garraf i Marea Pensionista del Garraf

Cartes a la direcció

Publica aquí el teu article d'opinió, comentari, denúncia, agraïment, etc, envia'ns un e-mail a opinio@eixdiari.cat

Ensenyament

Pam! El TDAH té una base genètica!

Jordi Larregola

Els alumnes amb TDAH necessiten un entorn regulat, amb límits. Els costarà seguir-los, es perdran sovint, però la seva absència els descontrola encara més

ENQUESTA WEB

La pandèmia ens obliga a estar tancats a casa, que és la millor manera de frenar els contagis. Després de dues setmanes de confinament, ens agrada pensar en allò que farem quan això s'acabi.

Què és el primer que faràs quan s'aixequi el confinament?

Anar a veure la família
Quedar amb els amics
Sortir a fer esport
Anar a la perruqueria
Organitzar una festa
Passejar per la natura
Crec que em costarà tornar a la rutina
Altres