Coronavirus

SOM VNG denuncia la desprotecció d’usuàries i treballadores de residències i del SAD

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Les residències per a la gent gran han estat un dels espais que més han patit la pandèmia del nou coronavirus, produint-se un número de morts elevat. En el cas de la nostra ciutat també ha estat així, morint fins avui 32 persones residents en aquests centres. SOM VNG, en primer lloc, vol expressar el seu condol a totes les persones que han perdut un familiar per la Covid19, especialment a les persones a les residències de la nostra ciutat. La ràpida expansió i la letalitat d’aquesta malaltia en aquest col·lectiu no es deu només a l’impacte que té sobre la gent més gran, sinó a la situació en la que es trobaven els centres geriàtrics en general abans de la pandèmia, que tenien grans carències com la falta de places, la falta de personal, la precarietat i la falta de protecció de les treballadores, així com una gestió en clau mercantilista, que buscava més el rendiment econòmic i no pas el benestar de les persones. Això, en certa mesura, també s’ha produït en la residència de gestió municipal de la nostra ciutat, incloent la precarietat en a les seves treballadores i manca de recursos per dur la seva tasca.

Després de més de 40 dies d’estat d’alarma la situació no ha millorat tot i que es valora positivament l’esforç per fer tests a tant a residents com al personal, encara que per la gravetat de la situació, és evident que han arribat tard. Per una altra banda, SOM VNG denuncia la falta total de protecció de les treballadores. Són nombroses les denúncies que han arribat a la organització sobre la falta d’equips de protecció individual, concretament, la falta de mascaretes que tenen les treballadores del Servei d’Atenció al Domicili, que fins fa pocs dies només disposaven de dues mascaretes quirúrgiques per a tota la setmana (ara disposen de tres), sent aquestes d’un sol  ús i haurien de fer-se servir per un temps màxim de quatre hores.

SOM VNG lamenta la mala gestió que des de la gerència de l’AISSA i el govern municipal s’ha fet en aquesta matèria. Per una banda, s’ha afirmat que s’han pres unes mesures de protecció que en cap cas han existit. D'haver-se fet, no s’explicarien els números que tenim sobre la taula, amb gairebé el 50% de les persones residents infectades pel nou coronavirus. Per una altra banda, les persones dependents que són ateses al seu domicili, així com les treballadores que les atenen, es troben en una situació de risc des de l’inici de la pandèmia, i encara a dia d’avui continuen sent totalment desateses, en no existir el focus mediàtic que hi ha sobre les residències.

SOM VNG exigeix que es doti dels equips de protecció individual suficient a totes les treballadores, tant de la residència com del SAD, garantint no tan sols mascaretes adequades (fpp2 o fpp3), sinó també viseres i guants suficients -en l’actualitat disposen d’una visera-. Per una altra banda, la contractació de més personal és urgent, per poder fer una atenció de major qualitat, i que no existeixi una càrrega de feina tan gran, element que incrementa el risc de contagi. És evident que cal fer una revisió en profunditat d’aquest servei municipal, dotant dels recursos suficients a l’atenció de la gent gran i persones dependents. Aquesta mesura, concretament, s’hauria d’implementar amb una revisió del pressupost de 2020 que enforteixi l’acció en aquest àmbit, així com reforçar l’atenció primària sanitària i l’acció social per fer front a les conseqüències socioeconòmiques de la pandèmia.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local