Accions per fer front als ajuntaments que es neguen a garantir el dret a l’empadronament

Imatge de la roda de premsa de la CUP. Eix

Imatge de la roda de premsa de la CUP. Eix

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

En una roda de premsa celebrada aquest matí, diversos membres de la CUP del Penedès han denunciat que molts ajuntaments de la Vegueria estan posant traves a l’empadronament de persones migrades o en situació de precarietat habitacional. Des de la CUP entenen que aquests ajuntaments estan incomplint la pròpia normativa relativa al padró amb totes les derivades de vulneració de drets que això implica. Per aquest motiu la CUP ha convocat una concentració el proper dimecres 8 de juliol a les 20h a la Plaça de la Vila de Vilafranca del Penedès i col·laborarà amb entitats i organitzacions que ja treballen en aquest àmbit per detectar els casos i fer acompanyaments a les persones afectades per fer respectar la normativa vigent.

Txus Magallón de la CUP de Vilafranca ha explicat que els ajuntaments estan utilitzant el padró per una finalitat per la qual no està pensat ja que l’utilitzen per exercir un control poblacional quan l’empadronament és tan sols un mecanisme que ha de servir exclusivament per saber quanta gent està vivint de manera efectiva en un municipi, tal i com apunten diferents informes del Síndic de Greuges i dels Síndics i Defensors Locals de Catalunya.

La CUP també denuncia que darrera d’aquestes actuacions hi ha una política clarament discriminadora que en moltes ocasions es defensa amb arguments que tendeixen a la criminalització de la pobresa o directament al racisme institucional.

El padró com a porta d’entrada a altres drets

La CUP considera que la vulneració del dret a l’empadronament és una vulneració de molts altres drets que hi estan relacionat com el d’accés a les ajudes socials o a l’escolarització dels infants. La negativa per part dels ajuntaments a garantir el dret a l’empadronament suposa una vulneració de drets que estan protegits per normatives de rang superior com el mateix Estatut de Catalunya o la Constitució espanyola. Per aquest motiu la CUP posarà en coneixement del Síndic de Greuges i estudiarà la possibilitat d’explorar altres vies jurídiques per denunciar els ajuntaments que segueixin vulnerant aquests drets.

On la CUP governa es garanteix el dret d’empadronament

Les regidores de l’Ajuntament de Mediona, Aina Llotge i Mireia Bosch, han explicat que quan la CUP va entrar al govern, es van trobar que s’estava vulnerant el dret a l’empadronament utilitzant formularis inadequats que feien preguntes enfocades a dissuadir les persones que es trobaven en una situació irregular. Amb l’entrada de la CUP es va canviar el protocol per tal de garantir l’empadronament de totes les persones que viuen al municipi tal i com es fa en altres pobles del Penedès on la CUP està governant, com Sitges, Vilanova i la Geltrú, Vallbona d’Anoia, Capellades o Sant Martí Sarroca. En el cas de Vilanova i la Geltrú també es va haver de dissenyar un nou protocol d’empadronament per efectiu aquest dret. Les dues regidores cupaires han reclamat la necessitat d’un protocol únic per a tots els pobles per evitar les actuals distorsions i que qüestions ideològiques interfereixin en la garantia d’un dret fonamental.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local