Economia local

La turuta -moneda social local- compleix 10 anys, crida a tothom de VNG

Turuta. Eix

Turuta. Eix

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L'octubre d'aquest any farà 10 anys que tenim la moneda social “la turuta”. Ha estat un projecte pioner que ha anat passant diferents fases per trobar una bona manera de funcionar en una ciutat com Vilanova i la Geltrú (VNG), la nostra ciutat. Recordem que el Ple Municipal del 7 de juliol del 2014, per unanimitat, va aprovar la turuta com a moneda social de VNG. Recordem que la finalitat principal d’impulsar una economia pròpia és la d’augmentar la Resiliència del nostre poble, els euros de seguida marxen del poble, la moneda local es queda.

El fet que fa 10 anys que estem treballant en aquest projecte pensat per tot VNG i també perquè pugui ser implementat en altres llocs, creiem que és una bona oportunitat per fer una reflexió col·lectiva oberta a tothom qui vulgui participar. Hem anat acumulant ja experiències interessants de suport mutu, de creixement i d’enriquiment com a comunitat local.

Com que el Covid-19 ha provocat un avenç important en la normalització de les videoconferències, convidem a la ciutadania de VNG a participar en un “1er CONGRÉS DE LA TURUTA”, principalment per videoconferència, per reflexionar plegats entorn els tres eixos que considerem cabdals per augmentar la resiliència del nostre poble:

- la sobirania alimentària i el canvi d'hàbits alimentaris en relació a la salut i la sostenibilitat.

- avançar cap un canvi de model de consum energètic.

- la turuta, vers un model econòmic que faciliti la millora de l'economia local de tothom.

Fem una crida a tothom qui es vulgui implicar en l'organització d'aquest Congrés, fent aportacions de continguts. Ens agradaria que fos una fita important en l’evolució de la Turuta i en les seves possibilitats per afavorir un procés sostenible d’enriquiment local.

Farem una primera reunió virtual en que t'avisarem si t'inscrius prèviament. En aquesta reunió informarem del que tenim pensat i convidarem a participar en l'organització d'aquest esdeveniment de reflexió col·lectiva.

INSCRIPCIÓ PER LA PRIMERA REUNIÓ

 

PER QUÈ UN CONGRÉS DE LA TURUTA?

Si reflexionem, en aquests darrers mesos en els que s'ha alterat la vida ciutadana per aquesta situació del Covid-19, hem vist com, a tot arreu del Planeta, la gent s'ha abocat a cobrir les necessitats bàsiques: l'alimentació i els productes bàsics de neteja i salut i ha hagut de refiar-se, principalment, de les persones més properes i dels serveis locals (sanitaris, socials, neteja, botigues, transport, etc.), que l’ha pogut ajudar durant el confinament.

No és casual que en molts llocs s'estan posant en marxa monedes locals, justament per promocionar la producció local i que els seus habitants puguin cobrir les seves necessitats bàsiques. Aquesta és una realitat que s'està produint en diversos països del món. Val a dir, que varis col·lectius promotors s’han adreçat a nosaltres per saber com funciona la Turuta. En general agrada el fet de que és una moneda ciutadana i no està condicionada a les fluctuacions de l’euro. Ja s'han posat en funcionament algunes monedes inspirades en el nostre model.

Per poder posar en marxa un sistema econòmic local i no interferir amb la legalitat vigent, vàrem constituir l'associació ECOL3VNG, el maig del 2011. Els fins de l’associació, tal com consta en els Estatuts, són: Crear, impulsar, difondre, expandir i vetllar pel bon funcionament d’un ecosistema econòmic ecològic local a Vilanova i la Geltrú. La finalitat del qual és impulsar el respecte a la diversitat (la inclusió, la integració...), la sostenibilitat (avançar vers la sobirania alimentària i energètica fomentant la producció local i ecològica) i la pau (fomentant unes relacions pacífiques basades en el diàleg i la cooperació), principis molt ben descrits en la Carta de la Terra i que volem tenir com a document inspirador de referència.

En l'actualitat hem arribat a ser 500 persones associades, de les quals uns 50 són Oferents professionals. Ens agradaria que fóssim més però el nostre referent són els arbres i sabem que els arbres creixen lentament i és bo que així sigui perquè tinguin unes bones arrels.

Pensem que el Covid-19 sembla que no ha marxat encara i que en poden venir de nous o noves crisis i l’enfortiment de la Sobirania Alimentària de cada poble hauria de ser una prioritat i és quelcom que no es fa en dos dies, cal un procés d’aprenentatge, de presa de consciència i d’implicació en el canvi i sobretot necessitem canvis importants en el model econòmic. El model de la Globalització ha de donar pas al model de la GloCalització (global + local).

Cal dir que VNG comença a ser un referent important, conegut en molts llocs, com a seu d'una experiència interessant d'economia social complementària local.

Us animem doncs a reflexionar col·lectivament a partir d’aquesta experiència d’aquests 10 anys i afegir-vos, en la modalitat que vulgueu, en l’acció del seu impuls.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local