Recollida residus

Manifest de setze de les disset AV de Vilanova per l’actual sistema de recollida de la brossa

Brutícia al costat dels constenidors. Eix

Brutícia al costat dels constenidors. Eix

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El 15 de juliol de 2020, vam tenir una reunió amb l'Ajuntament on va assistir l'Enric Garriga ( Regidor de Participació), la Marta Jofra (Regidora Via pública i Medi ambient), la Núria Plana (Defensora ciutadania) i la Griselda Castelló (Cap de Servei de Participació), més catorze representants de totes les associacions veïnals de Vilanova i la Geltrú.

A data d'avui, el canvi més significatiu ha estat la recollida d'un dia per setmana de mobles i andròmines. Des del setembre torna a ser recollida prèvia trucada però, amb una campanya, que havia de ser ben forta i ha sigut insuficient. No ha arribat a tota la ciutadania pels mitjans empleats, no s'ha fet ressò de les sancions fetes a empreses o particulars a xarxes socials. També s'han començat a instal·lar càmeres de vigilància a diferents punt problemàtics.

El nou model de recollida havia de ser a finals de 2021 i amb un procés participatiu. El dia 3 de febrer de 2021, se'ns informa que això serà al 2022 i amb una prova pilot a algun barri, quan prèviament no calia. Aquest model ja està funcionant a moltes ciutats semblants a la nostra. No acabem d'entendre aquests canvis i la no actuació cap aquest canvi, seguint els seus “timings”. 

El contracte amb l'empresa Sacyr (Valoriza) va començar el 2010 i totes les inversions ja estan amortitzades. Ara ens trobem en període de pròrroga forçosa per les circumstàncies actuals. El contracte amb ells va acabar l'any 2018 però, no es poden fer modificacions al contracte. Hi treballen 150 persones. Una de les moltes conseqüències de tenir una empresa externa, és que no es te un bon control de les feines.

Demanem:

– El calendari d'actuació per implantar el nou model de recollida. Activar el canvi.

– Millorar la campanya informativa i explicar bé les diferents sancions pels abocaments incontrolats de tota mena. Fer servir més les xarxes socials per informar de totes les sancions i fer una bona campanya contra l'incivisme.

– Que l'Ajuntament prengui accions legals contra Sacyr (Valoriza), per l'incompliment constant de contracte i exigir una resposta immeditat a totes les peticions (reposició contenidors, millor neteja i desinfecció de l'entorn, etc.)

– Saber on s'estan instal·lant les diferents càmeres de vigilància.

– Un millor control de les empreses i saber el número de sancions fins a dia d'avui.

– Saber com serà la nova taxa de brossa. Que s'expliqui bé.

– Explicar bé, el tema poda, ja que s'han tret els contenidors destinats a aquesta. – Situació neteja viaria, el calendari per cada barri i freqüències.

– Saber l'actuació a les zones periurbanes.

– L'estudi que es té sobre el nombre de contenidors que pertoquen per habitats, barri o zona.

– Més freqüència de la deixalleria mòbil i que arribi a tots els barris.

– Assegurar que tots els contenidors cremats o malmesos siguin substituïts. – Facilitar l’accés a tots els contenidors, ja que aquests a vegades estan en llocs de difícil accés i això facilita l'incivisme.

– Fer més visibles els educadors i inspectors.

– Saber com estan les diferents peticions fetes a la reunió del 15 de juliol i que la Marta Jofra va prendre nota (sense cap tipus de resposta a dia d'avui).

Peticions fetes el 15 de juliol de 2020:

- Es comenta que el Polígon de Santa Magdalena, només hi han dos punts de  recollida amb el gran volum d'empreses a la zona.
Es pren nota.

- Tots estem d'acord en que tenim una gran problema d'incivisme i es necessita més vigilància i sancions, perquè la ciutadania prengui consciència.
Tothom està conforme i per això s'incrementaran els educadors, vigilants i s'instal·laran càmeres.

- Durant l'estiu, les zones de platges, tenen un servei completament insuficient i es  demana més freqüència durant els caps de setmana i època estival. Es pren nota i es comenta que Valoriza, no te consciència d'aquest fet i problemàtica.

- Els contenidors soterrats no acaben de funcionar i en algunes àrees són  insuficients o la gent deixa les deixalles fora.
Es seguirà mirant.

- Parcs i jardins abandonats.
En teoria, el servei de jardineria, mica en mica s'hauria d'anar posant al dia de les feines,  desprès de la parada del confinament.

- No sempre on hi han contenidors, hi han contenidors de tots els tipus. Es pren nota i es mirar de posar.

- Es demana un augment de la deixalleria mòbil i fomentar aquesta pràctica. Es veu positivament i s'estudiarà la viabilitat.

- El funcionament de l'App “millora VNG”, no acaba de ser l'esperat. No es tenia consciència i s'intentarà fer un seguiment més exhaustiu de les incidències  denunciades i que aquestes tinguin totes resposta.

- Es pregunta si també es donaran embuts per reciclat l'oli.
Es mirarà si a part dels cubilets i contenidors, es podran donar aquests embuts

 

AV Sant Joan, AV Masia Nova, AV Tacó, AV F. Sumella, AV Aragai, AV La Collada - Sis Camins, AV Prat de Vilanova, AV de la Geltrú, AV Nucli Antic, AV Casernes, AV Armanyà, AV Centre Vila, AV Ribes Roges, AV Molí de Vent, AV Plaça de la Sardana, AV Barri de Mar, Associació de propietaris i veïns de Santa Maria.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local