Serveis funeraris

Valorem els petits passos endavant en l’ordenança de serveis funeraris

Roda de premsa dels regidors d'ERC Vilafranca. Eix

Roda de premsa dels regidors d'ERC Vilafranca. Eix

Denunciar el preu abusiu dels serveis funeraris que pateixen centenars de famílies cada any a Vilafranca ha estat molt present en els últims anys al ple de l’ajuntament. Esquerra Republicana ha insistit reiterades vegades que calia posar fi al “negoci de la mort” com a conseqüència dels preus elevadíssims que l’empresa que gestiona el Tanatori imposa a la ciutadania, fruit de la seva posició monopolistica. i que provoca que a Vilafranca “morir-se sigui un luxe”.

Per Esquerra Republicana que amb les bonificacions que es proposen a partir de la nova ordenança  i regulades amb el decret d’alcaldia es passi de 2800 euros a 2500, com a preu per a persones vulnerables, no és una solució a l’abús d’aquest servei. Els republicans consideren molt poc atrevit el pas del govern que de nou no afronta un repte clau com és el de garantir uns serveis a l’abast de tothom. “De nou és una oportunitat perduda, i en serveis funeraris ja n’hi van masses, cal acabar amb l’abús d’una empresa que actua amb pràctiques de dominació del mercat”.

Petits passos

Després de molta feina per part d’ERC ja des del passat mandat presentant diferents mocions al ple sembla  que l’equip de govern comença a fer petits passos. D’entrada els republicans valoren positivament que per fi es posi sobre la taula un canvi de l’ordenança reguladora dels serveis funeraris, una reivindicació llargament esperada.

Primerament, els republicans valoren positivament que la nova ordenança no tanqui la porta a empreses públiques, és a dir que contempli la gestió directa del servei, que a partir de la seva aprovació es permeti el lloguer de sales de vetlla a d’altres empreses operadores i que, sobretot, “exigeix transparència a l’empresa” un fet que han demanat durant molts anys.

Aquest és un punt clau, ja que a diferència del que passava fins fa poc, on l’empresa no informava de tots els preus, a partir d’ara les empreses hauran d’informar dels preus a l’ajuntament com a mínim un mes abans de la seva entrada en vigor, també hauran de fer una declaració responsable de la facturació íntegra un cop tancat l’exercici.

I una reivindicació clau és que amb la nova ordenança es deixa molt clara la transparència que ha de tenir l’empresa davant dels seus clients pel què fa als preus i els serveis, insistint sobretot en informar de la possibilitat d’optar per un servei bàsic amb o sense sala de vetlla.

Aquests passos endavant per ERC són positius i fan passes endavant per tal de garantir un servei, com el funerari, que és dels més “durs” que hi ha.

Cal un crematori a Vilafranca

Però no s’avança prou. Els republicans lamenten que no es  regula la presència de crematoris, fins i tot la ordenança ho diu explícitament en l’article 5 punt 3. Des d’ERC es considera que “és una oportunitat perduda en el moment actual en què les incineracions estan augmentant i obliga als familiar a desplaçar-se fora fins i tot de la comarca, amb l’augment de cost que comporta”. 

Ajuts insuficients

Un dels passos que ERC considera positius però que es queden “a mitges” és que l’ordenança obliga a les empeses operadores a prestar gratuïtament o de forma bonificada els serveis funeraris a les persones que ho requereixin per manca de mitjans econòmics. Aquesta “bona música” perd força quan les bonificacions passen a ser aprovades per un decret d’alcaldia, que és clarament insuficient, “sembla que el propi govern s’autobloquegi i es contraprogrami, l’ordenança apunta bé, però el decret és clarament insuficient”.

Tal com apunten els republicans, per tal de poder tenir un servei bonificat, la família de la persona difunta ha de tenir un Índex de renda de suficiència igual o inferior a 1, és a dir per sota de 569€ mensuals, no ha de disposar de recursos líquids, no ha de tenir un patrimoni amb un valor cadastral de més de 50.000 euros i ha d’estar empadronada a Vilafranca. I tots aquests requisits per passar de 2831€ a 2500€, diferència que és del tot insuficient. Per Esquerra Republicana la bonificació de 300 euros que regula el decret d’alcaldia és clarament insuficient.

El govern rebutja la municipalització del cementiri

El mes d’octubre de 2019 ERC va presentar una moció que va ser aprovada per unanimitat en la que es proposava la gestió directa del cementiri supeditada a un estudi de viabilitat i la revisió completa de la taxa municipal número 4.

Un cop elaborat i enviat, “el suposat informe” pretén demostrar, segons els interessos del govern, que no és viable la gestió directa per part de l’ajuntament. ERC considera que, primerament deixant de banda que l’informe arriba tard, consideren que es podia haver fet més curosament i hi troben manca de justificació d’algunes informacions que hi queden reflectides com ara el número de treballadors que es necessitaria, ja que en cap moment s’explica com s’ha arribat a la conclusió que el de 4 operaris és el número correcte,  i que és un dels arguments per rebutjar la viabilitat de la municipalització.

Un altre dels “arguments” per descartar la gestió directa, és una noticia de diari en la que s’informa que l’ajuntament de Manacor ha comprat una plataforma elevadora per un valor de casi 30.000 euros, un fet que pel govern demostra “que no és viable la gestió directa”. Davant d’aquesta manca de seriositat en l’informe, els republicans demanaran explicacions “sobre quins criteris han seguit per a considerar que el model de Manacor sigui l’únic adient, l’únic que cal tenir en compte. Això per no parlar de la inexistència de la definició de les necessitats del cementiri de Vilafranca, factor imprescindible per a poder prendre decisions”.

L’informe del govern també pretén justificar que després de consultar a diferents ajuntaments s’ha arribat a la conclusió que cap d’ells no fa gestió directa, però en el mateix informe es reconeix que tots i cadascun dels ajuntaments consultats han apuntat que la dificultat d’aquesta gestió directa no és cap altra que la gestió del personal. Per tant des d’ERC es considera una presa de pèl ja que considera que el govern va encarregar l’informe amb l’única voluntat de justificar la seva posició de no fer la gestió directa del cementiri”.

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!

També et pot interessar

SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!