Sostenibilitat

Mobilitat sostenible al segle XXI

Carril bici del Vendrell. Eix

Carril bici del Vendrell. Eix

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Per aquest motiu he decidit escriure aquest article, que té per objecte aprofundir de forma reflexiva, en la meva visió d’aquest tipus d’infraestructures i el seu impacte en la ciutat.

El primer que caldria posar en context sobre aquesta qüestió, és que el  recull d’informació fet a traves de l’informe del carril bici que s’ha construït a Vendrell, posa de manifest que existeixen punts negres sobre els quals caldria treballar. No obstant l’objecte d’aquest article no és repetir tot el que s’ha dit a l’informe de la Federació Xarxa Vendrellenca, sinó que més bé, aprofundir en la lògica urbana de la infraestructura i les seves  conseqüències. En la meva opinió, desenvolupar una xarxa de carrils bici ha de portar-nos a entendre que això ha de ser un eina que tingui per objecte la reducció de la circulació de vehicles pel cor de la ciutat i no un afegit per crear un espai de circulació més de la trama de circulació, que es complementi amb l’existent. Cal tenir clar que construir un carril bici de forma pensada i estudiada a fons, no ens ha de portar a treure espai als vianants a peu, menys en els casos en els quals existeix una alternativa viable pel seu pas, perquè hem d’entendre, que la mobilitat a peu és l’element més saludable i transversal que tenim i per tant, les ciutats han d’estar dissenyades i pensades per al vianant com a element clau en el seu creixement i desenvolupament.

Construir un carril bici comporta una visió de ciutat de futur, on el vehicle a motor quedi fora de l’entorn urbà i on la bicicleta i altres vehicles de mobilitat personal a més dels vehicles elèctrics no contaminants, tinguin preeminència amb la circulació de forma segura, ordenada i segregada. En aquest sentit, hem de fer una ullada a les grans ciutats i entendre que la creació de zones de baixes emissions i altres mesures contra la contaminació, a la vegada que s’implementa el foment de l’ús de vehicles de mobilitat sostenible a través de la construcció d’infraestructures i la creació d'equipaments com el Bicing, tenen per objecte actuar per fer un canvi en el creixement de les grans ciutats i anar cap a ciutats més sostenibles.

D’altra banda s’ha de treballar per tenir una bona infraestructura per donar cobertura al vehicle elèctric; les ciutats del segle XXI han fer aquesta  necessària transició cap a una reducció continuada dels vehicles  contaminants i per tant aquest és un element que no hem de deixar d’implementar i incentivar el seu ús, construint equipaments de recàrrega i fent normatives que redueixin els vehicles contaminants. 

Altre element important per tirar endavant les ciutats sostenibles, passa per tenir un sistema de transport públic adequat, pensat i dissenyat per donar solucions a la ciutadania tant en la connectivitat urbana com la connectivitat interurbana. En aquest context al Vendrell cal dir que l’impuls del PASBUS, per millorar el transport públic urbà, una proposta d’autocars del Penedès redactada, dissenyada i pensada per ells per millorar el transport públic, és un avanç important, però cal seguir treballant i millorant el servei perquè amb la connectivitat urbana no és suficient i s’han de trobar solucions a la connectivitat interurbana.

I es que tot suma per fer ciutats sostenibles hem de treballar per fer possible que el creixement de futur de les ciutats del Baix Penedès vagi en la direcció de créixer cap a una idea sostenible de ciutat, amb mesures, infraestructures i serveis, que redueixin la contaminació i que ens permetin una mobilitat adequada i pensada per un món més sostenible. Hem de ser conscients que tots sumem en el canvi i que nosaltres podem aportar el nostre granet de sorra fent una ciutat més sostenible.

Al Vendrell tenim per davant la possibilitat de construir una ciutat pensada i adequada per formar part de la xarxa de ciutats sostenibles que implementi elements de sostenibilitat en la seva mobilitat, si tenim en compte que tenim un POUM per redactar que ens permet ampliar de forma adequada i pensada la nostra ciutat. Ara falta un Govern que tingui ganes de fer coses en aquest sentit, treballant de forma ferma i decidida cap a la ciutat sostenible que en comptes de mirar la seva reelecció, treballi amb un projecte transversal de ciutat on tots sumen i aportem, perquè les ciutats  del segle XXI son de tots i no tan sols dels Governants.

Antonio Garcia Leal
President de la Federació
Xarxa Vendrellenca

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local