Teixit social

Jocs Olímpics Joves

La Nau Jove de Vilafranca. Eix

La Nau Jove de Vilafranca. Eix

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

A la nau hi ha diferents espais molt funcionals: una sala amb miralls on fer dansa, sales on treballar i fer reunions, bucs d’assaig insonoritzats per a tocar instruments, una sala de concert, entre altres. Es tracta d'un espai per a joves on és possible treure molt de profit als diferents espais i poder conèixer a gent de la ciutat.

Després d'aquella visita a La Nau Jove de Vilafranca vaig conèixer la notícia que un veí meu s'havia tret la vida. Era un noi jove d'origen estranger que no feia molt de temps que s'havia instal·lat a la vila i pel que m'havien dit no es relacionava amb ningú. Passava moltes hores sol. Si bé no és possible saber amb certesa si el motiu pel qual va decidir treure's la vida va ser la falta d’amistats i sentir-se sol, aquesta pot ser una raó de pes. Sigui la raó que sigui, que un jove hagi decidit posar fi a la seva vida dóna molt a pensar. Aquest cas em va fer reflexionar sobre una qüestió en la qual abans no hi havia pensat gaire: la dificultat que molts joves deuen tenir per adaptar-s'hi i conèixer a gent en arribar a una nova ciutat. No sent expert sobre la qüestió, possiblement els adolescents tenen més dificultats a l'hora de conèixer a gent que els nens petits que encara van a l'escola primària. Però la qüestió en la qual vaig estar pensant durant una bona estona va ser sobre com des de les diferents administracions públiques es pot ajudar a que tots els joves, inclosos aquells nous a la ciutat i que no tenen encara construït un teixit social fort, puguin relacionar-se amb joves amb interessos semblants. I se'm va ocórrer la següent idea: per què no fer uns jocs olímpics per a joves?

Els jocs olímpics han estat sempre de caràcter internacional i per a professionals. Uns pocs esportistes tenen la possibilitat de participar en aquests jocs. L'objectiu d'aquests jocs olímpics per a joves és l'oposat al dels jocs olímpics que se celebren avui dia. Es tracta d'uns jocs de caràcter local (municipal i comarcal) on tots els joves puguin participar. Per què locals? Perquè no tots els joves tenen carnet de conduir o la possibilitat de desplaçar-se a un altre lloc del territori. Per tant, s'ha de facilitar que tothom pugui arribar al lloc on se celebren les diferents activitats. La proximitat ha de ser essencial.

Un altre requisit és que els jocs siguin gratuïts per tal que tots els joves tinguin la possibilitat de participar. Molts joves no tenen un alt poder adquisitiu, ja que molts d'ells no treballen i molts d’ells les seves famílies no disposen de gaires recursos econòmics, raó de pes perquè molts joves prenguin la decisió no participar en els jocs olímpics al no tractar-se per a ells d'una primera necessitat, si bé des del punt de vista de l'objectiu d'aquests jocs olímpics (un espai de trobada i socialització per a joves) es pot dir que si ho és. L'ostracisme és un dels majors problemes que pot viure l'ésser humà, especialment els joves. Per tant, l'accés a un espai on connectar amb gent que tingui mateixos interessos ha de ser considerat un dret i no un privilegi. Per aquesta raó els jocs no poden estar polititzats en tant que són d'interès per a tothom. Els joves són joves sense importar si provenen d'una classe benestant o amb pocs recursos econòmics, de si pensen d'una manera o altra, de si tenen una ideologia política o altra. La qüestió és que hi participi el nombre més gran possible de joves. Es tracta d'un projecte per a tothom, d’interès general. Això vol dir que es tracta d’un projecte que hauria de tenir el suport de totes les administracions més enllà dels interessos polítics dels qui treballen en elles.

Per últim, quan penso en aquests jocs no només visualitzo els esports clàssics que es juguen als coneguts jocs olímpics dels professionals, si no que també haurien de poder realitzar-se tota mena de tornejos com jocs d'escacs, de rebosteria (una mena de Màster Xef) o qualsevol altra activitat que no necessàriament encaixi amb els jocs olímpics tal com els coneixem ara mateix. L'important és que tots els joves trobin una activitat-joc que els resulti d'interès com per tenir la motivació de voler participar-hi i conèixer a gent amb interessos semblants. Crec que és rellevant que siguin els joves els qui participin en el disseny d'aquests jocs per tal que s'ajustin als interessos de la major part de la població jove.

Els Jocs Olímpics Joves no perquè siguin un esdeveniment gran i majestuós ha de ser raó per ser més atractiu per als joves (que també), sinó el fet d'aconseguir que sigui un esdeveniment visible i popular durant uns dies de l'any a escala local. La resta de l'any és molt important continuar vetllant per l'existència d'espais com la Nau Jove perquè el dia a dia dels joves sigui positiu i saludable com a joves; i invertir més recursos en salut mental.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local