Trobada sobre segregació escolar a Vilafranca, organitzada per ERC

Trobada “Una escola per a tothom: en lluita contra la segregació escolar”. Eix

Trobada “Una escola per a tothom: en lluita contra la segregació escolar”. Eix

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

A la Trobada hi van participar les regidores republicanes d’educació de Vilanova i la Geltrú i de Terrassa, Mercè Mateo i Teresa Ciurana, respectivament. La taula també comptà amb la Directora General d’atenció a la família i comunitat educativa, la republicana Raquel Garcia. El debat va ser conduir pel regidor vilafranquí Salvador Campamà.

La segregació escolar, un greu problema que condiciona la igualtat d’oportunitats a Vilafranca

Obrí l’acte el portaveu d’ERC a Vilafranca, Pere Sàbat, el qual afirmà que l’escola és una eina bàsica de cara a garantir la igualtat d’oportunitats i que afrontar els reptes que té la ciutat, per més complicats que siguin com és la segregació escolar, s’ha de fer no amagant el cap sota l’ala sinó mirant la realitat i aportant solucions. Tot seguit, Savador Campamà va explicar que s’havia convidat dues regidores de dos municipis amb govern d’ERC per tal de donar a conèixer bones pràctiques sobre aquesta problemàtica. El regidor vilafranquí analitzà la gravetat amb la que es pateix a Vilafranca la problemàtica i denuncià l’opacitat del govern de la ciutat, el qual, segons Campamà, es negà sistemàticament a facilitar a l’oposició les dades sobre segregació. “Aquest fet demostra que la regidora d’educació sap que no ho està fent bé”, afirma Campamà.

Implicació decidida de tots els agents

La vilanovina Mercè Mateo exposà que fa uns anys a la capital del Garraf la situació era tan greu com ho és ara a Vilafranca i, que no obstant, s’ha aconseguit revertir. Les claus de l’èxit són, segons Mateo, la implicació de tots els agents – ajuntament, inspecció, docents, AFAs, EAP i Generalitat. “ La comissió de garantia d’escolarització ha fomentat la participació de la comunitat educativa. També hem cuidat la igualtat d’oportunitats en horari extraescolar, aplicant la tarifació social a l’Escola i Conservatori Municipal de Música de Vilanova “ explicà la regidora.     

El coneixement aprofundit de la realitat socioeconòmica de cada alumne, eina bàsica d’actuació

Per la seva banda, la regidora egarenca Teresa Ciurana va exposar que fa uns anys Terrassa liderava el rànquing de segregació escolar. A la seva ciutat la segregació es produïa tant entre escoles públiques i concertades, com entre escoles públiques, ja que era determinant la composició socioeconòmica de cada barri on s’ubica l’escola. Per revertir-ho, la regidora d’ERC va impulsar un estudi que analitzés la situació i creés un pla. “ Tenim un coneixement exacte de la realitat socioeconòmica de cada alumne de la ciutat. D’aquesta manera podem evitar la concentració d’alumnat vulnerable en uns pocs centres. Tots, públics i concertats, estan obligats a una reserva de places per a aquest perfil d’alumne “, assenyalà Ciurana, la qual destacà la importància de comptar amb plans educatius d’entorn i també de ciutat.

Evitar la pèrdua de talent i el combat contra l’abandonament escolar prematur

Les dues regidores exposaren com, a partir del coneixement de dades d’abandonament escolar prematur de les seves ciutats, es combatia aquesta altra problemàtica que també entenen vinculada a la segregació. “ A Vilanova hem potenciat, per a 3r i 4t d’ESO, la figura de l’aprenent i hem creat una Unitat de Detecció Precoç del Risc d’Abandonament “ explicà Mercè Mateo a Salvador Campamà, quan aquest s’interessà per aquesta altra problemàtica.

Finalment, Raquel Garcia afirmà que la lluita contra la segregació no només beneficia les famílies vulnerables, sinó que ens beneficia a tots com a societat. Segons la directora general, un alumne vulnerable resident en un entorn vulnerable i escolaritzat en un centre amb un predomini d’alumnat vulnerable, té molt poques possibilitats de cursar estudis superiors. “ És feina prioritària dels ajuntaments i de la Generalitat lluitar contra aquesta desigualtat i impedir que es perdi talent “, va concloure Garcia.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local