18/06/2013 22:45:15

Popets amb ceba i tomàquet

J.G. Roso Comentaris
Popets amb ceba i tomàquet

Els pops són cefalòpodes (cap amb potes) com les sípies, els calamars o les cananes. Tots ells són molt apreciats a la nostra taula, i el seu secret és trobar el punt just de cocció: si no arribem quedaran durs, i si ens passem, semblaran fets de cautxú

26/05/2013 10:28:29

Les mandonguilles

J.G. Roso Comentaris
Mandonguilles

Quan era petit, a l'hora de menjar carns se'm feia “bola”, sobretot amb la vedella. Els que comencem a tenir una edat recordem que en aquells temps no hi havia ni hamburgueses, ni nuggets de pollastre, ni frankfurts, ni cap d'aquets elaborats càrnics amb els que s'intenta enganyar a la canalla perquè sembli que menja carn...

01/05/2013 10:32:08

L'allipebre

J.G. Roso Comentaris
Allipebre

Quan parlem d'un allipebre a tothom que no és de Vilanova o dels territoris veïns li ve al cap un plat excepcional que es fa a la costa, des de l'Albufera de València fins al Delta de l'Ebre

17/04/2013 19:07:18

Tempura de boletes de pollastre amb pal

J.G. Roso Comentaris
Tempura de boletes de pollastre amb pal, xampinyos farcits i arròs brajma

Aquest és un plat amb aires orientals. La tempura és una tècnica per fregir aliments que es fa servir a la cuina japonesa.

02/04/2013 19:59:39

La sarsuela

J.G. Roso Comentaris
Sarsuela

La sarsuela és un plat de peix i marisc típic de restaurants de costa, un dinar elaborat, de dies de festa. Probablement va néixer als restaurant on la burgesia catalana anava a menjar, a partir de mitjans del segle XIX i principis del segle XX.

19/03/2013 11:37:41

Calçots, ceballots i calçotades

J.G. Roso Comentaris
Calçots!

Altres pobles tenen el costum de fer de les barbacoes comunitàries fets socials destacables, i es troben i rosteixen diversos talls de carn o peix al voltant del foc i de les brases, i a peu dret, xerren, beuen i mengen. A Catalunya, i més concretament a la perifèria del que va ser el país dels cossetans, quan fem barbacoes rostim cebes tendres!

05/03/2013 18:25:39

Els escabetxos

J.G. Roso Comentaris
Amanida de ruca amb escabetx de pit de gall d'indi

L'escabetx és una antiga tècnica culinària per conservar aliments.

18/02/2013 20:36:10

L'arròs negre

J.G. Roso Comentaris
Arròs negre a la penya Allipebre el 7 d'abril de 2011

L'arròs és un dels aliments que més por m'havia fet de cuinar. Trobar el punt a l'arròs, més que una fórmula matemàtica, és una intuïció, un saber induït per l'experiència.

31/01/2013 19:27:36

Sushi de Xató (de Vilanova, és clar!)

J.G. Roso Comentaris
Sushi de Xató

Ja vaig manifestar la meva debilitat per les cuines orientals, i més específicament per la cuina del Japó. Fa temps vaig assistir a unes jornades sobre tècniques de sushi, la preparació d'arròs més coneguda de la cuina japonesa.

13/01/2013 12:12:51

L'all cremat

J.G. Roso Comentaris
All cremat de moixina

L'all cremat és un dels més típics ranxos mariners dels que es fan a la platja de Vilanova.

28/12/2012 00:18:19

Croquetes

J.G. Roso Comentaris
Croquetes

Fer la compra setmanal al mercat de tota la vida pot no resultar més car que comprar als súpers o a les grans superfícies comercials

17/12/2012 17:37:50

Pollastre rostit

J.G. Roso Comentaris
Pollastre rostit per l'aniversari de l'Albert

A un article anterior deia que hem perdut el costum d'anar a comprar als mercats. Ja siguin les presses, la comoditat o la mandra, ara anem a un súper o a una gran superfície un cop a la setmana (o al mes!) i carreguem neveres i congeladors.

02/12/2012 21:54:22

Espigalls (o brotons?)

J. G. Roso Comentaris
Espigalls i patates amb un rajolí d'oli d'oliva. I no cal res més!

Amb el gust dels panellets i les castanyes de Tots Sants a la boca arriba la Fira de Novembre. Records de l'any que vaig estrenar aquell abric que em va agradar tant, una trenca blava....

19/11/2012 16:46:44

Els sofregits

J. G. Roso Comentaris
Sofregit

Crec que si hi ha dos elements que defineixen la cuina de Catalunya són les picades i els sofregits. Evidentment que ambdues tècniques són presents a d'altres cuines més o menys properes per raons històriques o geogràfiques, però la nostra cultura culinària fa servir una o altra, o totes dues molt sovint.

08/11/2012 14:13:52

Les picades

J. G. Roso Comentaris
Morter amb els ingredients de la picada

Una de les eines que no pot faltar a la nostra cuina és el morter. Un morter serveix per triturar productes, barrejar-los i lligar-los entre ells.

30/10/2012 07:49:49

La cuina dels sofregits i les picades

J. G. Roso Comentaris
Sofregits i Picades

La cultura culinària d’un poble és el resultat de molts factors, una suma dinàmica d’elements, els aliments i les tècniques per transformar-los, per fer-los més aprofitables, més digeribles, més eficients, però també més atractius a la vista, a l’olfacte i al gust.

Pàgines: 2 1

Sofregits i picades

J. G. Roso

J. G. Roso

La cuina que faig i que m'agrada

http://sofregitsipicades.blogspot.com.es/

Ensenyament

Pam! El TDAH té una base genètica!

Jordi Larregola

Els alumnes amb TDAH necessiten un entorn regulat, amb límits. Els costarà seguir-los, es perdran sovint, però la seva absència els descontrola encara més