Eleccions municipals 2023

L’adeu de Regull obre una nova etapa a Vilafranca del Penedès

Junts i PSC no volen dependre del pacte dels últims deu anys, mentre la resta de grups veu l’ocasió per guanyar terreny

Els caps de llista amb representació institucional a Vilafranca del Penedès el maig del 2023 . ACN

Els caps de llista amb representació institucional a Vilafranca del Penedès el maig del 2023 . ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El 28-M arriba a Vilafranca del Penedès marcat per la renúncia de Pere Regull. Després de 14 anys a l’alcaldia i d’haver liderat la llista de Junts per Vilafranca el 2019, abandona la política local enmig de la sacsejada que ha viscut la post Convergència. Junts es presenta ara amb el veterà Aureli Ruiz i l’aspiració de recuperar el vuitè regidor. Tot i governar amb el PSC des de fa deu anys, nacionalistes i socialistes eviten donar per feta la continuïtat d’aquest pacte. Els dos obren l’opció de negociar amb ERC, que a les últimes eleccions va empatar a cinc regidors amb el PSC. Mentrestant, la CUP i VeC anhelen recuperar l’espai perdut, i Cs preveu disputar-se el seu únic regidor amb un eventual retorn del PP.

Tots els candidats coincideixen a assenyalar la singularitat del tarannà de Regull al capdavant del govern durant els darrers 14 anys. Per això ara albiren una nova etapa en què perdi pes Junts, i la resta de partits puguin guanyar terreny. Només Junts confia en una transició “natural” i dona per fet que podran mantenir els set regidors actuals o fins i tot recuperar el vuitè, perdut a les últimes eleccions.

Aureli Ruiz, actual tinent d’alcalde, lidera la candidatura nacionalista tot defensant que agrupa al màxim l’espai post convergent, unificant la marca de Junts, Junts per Vilafranca, membres de l’executiva local del PDeCAT i també Impulsem el Penedès. Ruiz celebra l’estabilitat política que ha impregnat la ciutat l’última dècada a través de tres pactes amb el PSC, però evita comprometre un nou mandat: “Ara hi ha equips renovats, i això pot aportar noves visions”.

Els socialistes també demanen posar el comptador a zero. El tinent d’alcalde Francisco Romero encapçala la candidatura per quarta vegada. Reivindica la feina feta en habitatge i urbanisme com a reclams per sumar vots i recuperar espai al ple. L’objectiu és ampliar els cinc regidors actuals, amb aspiració de situar-se a la franja alta dels resultats electorals -el 2019 van quedar tercers-.

Romero sosté que la marxa de Regull els dona peu a recuperar l’alcaldia que van perdre fa catorze anys i veu factible negociar tant amb Junts com amb ERC per formar govern, si fos necessari. El cap de files socialista ressalta que “no hi ha cap idea preconcebuda” i defensa que les negociacions es basaran en els programes de ciutat.

Un plantejament similar el fa ERC, amb el regidor Pere Sàbat al capdavant. Els republicans han anat a l’alça des del 2015 i ara veuen “totes les oportunitats” de liderar l’Ajuntament. “És molt clar que comença una nova etapa”, ressalta Sàbat, que confia en ampliar els 5 regidors que tenen ara i apunta que obriran converses post electorals amb la majoria de formacions per buscar “grans consensos” que llimin la divisió actual dels blocs de govern i oposició.

Per la seva part, la CUP ve de perdre un representant a les darreres eleccions, fet que atribueix al desgast nacional per haver tingut també presència al Parlament. Marta Soler lidera la candidatura per primer cop amb aspiració de “ser l’alternativa que canviï una sòciovergencia que fa massa temps que governa”. Els anticapitalistes barren el pas frontalment a qualsevol acord amb Junts i PSC, i sí que estenen la mà a ERC i Vilafranca en Comú. Fa quatre anys, però, l’aritmètica deixava aquesta fórmula lluny de poder arribar al govern.

Al seu torn, la llista dels comuns l’encapçala Montse Romagosa amb l’objectiu d’aconseguir el segon regidor, perdut als darrers comicis. VeC considera que el govern actual ha fet una “bona” gestió de la ciutat però lamenta una manca de polítiques socials. Aposta per revertir-ho amb un acord d’esquerres després del 28-M. Romagosa recorda que els resultats del 2019 haurien permès tancar una majoria absoluta amb el PSC i ERC, i demana reconsiderar aquesta opció si els números els són favorables.

A l’altre cantó de l’arc polític, Ciutadans repeteix candidat, amb Eladio Garcia. El partit es va estrenar a Vilafranca fa just quatre anys amb un regidor, moment en què el PP va quedar fora del ple. Garcia tem que l’electorat de dretes torni a fer un gir i faci retornar els populars al ple, mentre és a l’aguait també dels vots que pugui aconseguir Vox.

Urbanisme, comerç i infraestructures

Un dels grans projectes de Vilafranca que culminaran aquest proper mandat és la transformació urbanística de l’entorn del carrer Comerç, a tocar de les vies del tren i que abraça els centenaris magatzems de vi. En l’àmbit de les infraestructures ferroviàries, també queda pendent materialitzar l’acord amb Adif, de 14 MEUR, per cobrir les vies fins el pont de Moja i acabar la integració urbanística.

En paral·lel, la ciutat continua reclamant al govern espanyol un intercanviador a les vies per a què Vilafranca pugui disposar d’una estació de trens d’alta velocitat, alhora que exigeix que es redueixin les molèsties del pas de trens de mercaderies. Dues negociacions que haurà d’afrontar el proper alcalde.

D’altra banda, es manté obert el debat sobre el model comercial del municipi, històricament aclaparat per l’oferta de Vilanova i la Geltrú, a poc més de 20 quilòmetres de distància. En clau cultural, a principis d’aquest proper mandat està previst que acabin les obres del nou VINSEUM, que la ciutat aspira convertir en un gran reclam turístic, situant l’equipament a la mateixa lliga que el Museu Dalí de Figueres o el Cau Ferrat de Sitges.

També serà amb el nou mandat quan Vilafranca haurà de consolidar el desplegament dels primers estudis universitaris públics, una eterna promesa política que tot just ha arrancat ara amb places del Grau d’Infermeria de la Universitat Rovira i Virgili a l’Hospital Comarcal de l’Alt Penedès.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local