Flash

Un total de 5.309.767 catalans podran exercir el seu dret a vot al referèndum del proper 18 de juny, 857.971 més que en la consulta de 1979

L’ús dels PDA per capturar dades i els avanços en SMS com a mecanisme de difusió són algunes de les novetats tecnològiques del referèndum

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Un total de 5.309.767 persones podran exercir el seu dret a vot el proper diumenge 18 de juny en la celebració del referèndum sobre la reforma de l’Estatut d’autonomia de Catalunya. Aquesta xifra representa un increment del cens electoral, de 857.971 persones, respecte de la consulta que es va fer l’any 1979. A part d’aquest canvi, les novetats del dispositiu han estat punts destacats en la roda de premsa que ha fet avui el conseller de Governació i Administracions Públiques de la Generalitat.

A Barcelona ciutat els resultats obtinguts als col•legis electorals es transmetran mitjançant unes terminals mòbils, anomenades PDA, i s’adreçaran directament als ordinadors dels centres de recepció d’informació (CRI). L’ús dels PDA o “smart-phone” es farà en cada fase operativa: obertura, avanços de participació i escrutini. A la resta de col•legis de Catalunya també s’agilitzarà el procés, ja que es substituirà el personal d’atenció telefònica i d’enregistrament per operadors i operadores que rebran i enregistraran les dades simultàniament.

En l’àmbit de la difusió de dades, destaca l’avanç via SMS, així com la tramesa i la consulta dels resultats provisionals gràcies al correu electrònic. La difusió de dades mitjançant els mòbils es farà durant tot el dia amb els percentatges de meses obertes, i els de participació a les 13:00 hores i a les 18:00 hores. Durant l’escrutini, la informació estarà constituïda pels percentatges següents: escrutat, abstenció, vots “S͔, vots “NO”, vots en blanc i vots nuls. El mecanisme de consulta és el següent: els usuaris envien un missatge SMS al número 7743 amb les lletres REF seguides d’un espai en blanc i l’àmbit geogràfic que desitja consultar, és a dir, CAT, BAR, TAR, LLE o GIR. A més, a l’acabament de la jornada electoral, i un cop efectuat el 100% de l’escrutini, es transmetrà, per correu electrònic, una aplicació de consulta dels resultats provisionals.

Malgrat les novetats, també es faran servir, des del Palau del Parlament, els mecanismes habituals, com ara la difusió audiovisual, l’aplicació web de consulta per Internet i Intranet, els terminals interactius de consulta o els informes adreçats als mitjans de comunicació. Deu dies després de la jornada electoral es publicaran els resultats definitius en suport CD-ROM, amb una aplicació de consulta per facilitar l’accés i l’anàlisi de la informació.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local