VD |
17-03-2008 16:46
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Les obres de remodelació de l’extrem del moll de Baix a Mar han comportat l’enderrocament de la punta interior del dic de llevant o tacó, ubicat a l’entrada de la dàrsena comercial. Amb aquesta obra, el moll de Baix a Mar passa a tenir 272 metres de longitud, una llargada que permet l’operativa de dos mercants simultàniament. Així mateix, l’actuació ha millorat la maniobrabilitat dels mercants per accedir a la dàrsena comercial.
Al realitzar el desmuntatge del tacó s’ha extret un material d’escullera d’una alta qualitat que s’ha pogut aprofitar per reforçar el dic de recer del port vilanoví. A més, el material extret del dragatge de la zona on s’ha realitzat l’actuació s’aprofitarà per fer la recuperació de les platges.
Aquest projecte ha augmentat la capacitat operativa del sector comercial, que s’ha vist minvat, al sector de Ponent, amb la reordenació dels molls Vilanova 1 i Vilanova 2 que, ara, formen part de la nova dàrsena esportiva.
Nova zona logística portuària
El Pla especial del port de Vilanova i la Geltrú, aprovat definitivament a l’estiu de 2007, preveu el desenvolupament del sector comercial amb l’objectiu de potenciar l’activitat comercial, donar millor servei als usuaris i aportar major creixement al municipi i a la seva àrea d’influència.
L’ampliació de la dàrsena comercial prevista en el Pla suposa la remodelació del dic de recer i la creació d’una nova zona d’activitats logístiques exterior. La nova zona ocuparà una superfície de 5,5 hectàrees distribuïdes entre aigua i terra, i segons preveu el Pla especial, el 50% d’aquesta superfície es reserva per usos de recerca i el 50% restant per a activitats logístiques de suport portuari. L’objectiu és que les activitats comercials es concentrin al sector de llevant, per evitar la circulació de vehicles pesants al vial del port i millorar així la seguretat, i recuperar l’operativa que es realitzava en els molls de Vilanova 1 i Vilanova 2, a la zona de Ponent. Actualment, el projecte per ampliar la dàrsena comercial s’està acabant de redactar.
Consolidació del sector comercial
El port de Vilanova i la Geltrú és l’únic de la demarcació de Barcelona que es gestiona directament des de la Generalitat, a prop dels principals eixos de comunicació i ubicat entre els dos ports d’interès general de Barcelona i Tarragona. Actualment, el port disposa de molls, calat i maquinària per assolir una mitja de 250.000 tones anuals de mercaderies. Amb el desenvolupament proposat a la zona d’ampliació es poden arribar a assolir 500.000 tones.
Els objectius del sector comercial al port de Vilanova són reforçar els tràfics de mercaderia general com el material siderúrgic i la fusta, fidelitzar els operadors portuaris i captar nous tràfics de mercaderies. El tipus de mercaderia que gestiona l’enclavament vilanoví són els tràfics tradicionals que per les seves dimensions es transporten en quantitats moderades i requereixen una manipulació especialitzada i acurada. En vistes al futur, l’Administració catalana aposta per un model de creixement del sector comercial continuista: potenciar l’arribada de mercaderia general, no portar tràfics que s’hagin de transportar en contenidors i no operar amb mercaderies perilloses ni polsosos que puguin causar molèsties a la població.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!