Redacció |
Sant Pere de Ribes
01-11-2012 22:26
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
El govern de Sant Pere de Ribes va presentar dimarts al ple una proposta de revisió de les ordenances per al 2013 que plantejava un increment de 5% de l'IBI i l'actualització de la taxa d'escombraries en un 3,36%. El govern del PSC i ICV, en minoria, va acceptar finalment les demandes del PP, de rebaixar aquests impostos, per poder tirar endavant l'aprovació.
Amb l’objectiu de 'mantenir el nivell d’inversió dels últims anys en polítiques de cohesió social, afavorir la implantació de noves activitats econòmiques, i seguir apostant per la redistribució dels recursos econòmics en funció de la situació de cada unitat familiar', dimarts al vespre l’equip de govern de l’ajuntament de Sant Pere de Ribes (PSC-ICV) va presentar la seva proposta d’ordenances fiscals per al 2013. El document inicial, que entre altres aspectes plantejava un increment del 5% de l’IBI de forma progressiva depenent de cada família (amb la creació d’un fons d’ajudes d’uns 150.000 euros) i l’actualització de la taxa d’escombraries en un 3,36% (segons l’IPC), va trobar inicialment l’oposició de la resta grups polítics.
La regidora de Planificació Fiscal i Econòmica, Bàrbara Scuderi (ICV-EUiA), va manifestar que la proposta del govern estava enfocada en una aposta “per un pressupost del 2013 on inclourem totes les ajudes necessàries perquè realment aquesta redistribució (que les famílies que puguin pagar, paguin, i qui no pugui pagar tingui ajudes) es pugui complir”.
En el torn de paraules i posicionaments, el portaveu del PP, Javier Rodríguez, es va mostrar inicialment en contra de la proposta al considerar que “augmentar l’IBI un 5% és excessiu”. Després, el líder popular va oferir a l’executiu local aprovar les ordenances si acceptava limitar l’augment de l’IBI a l’increment de l’IPC (un 3’5%), i garantir una partida pressupostària de 100.000 euros per a les persones del municipi més necessitades. Per la seva part, el regidor d’UM9 Tomàs Carandell va argumentar la negativa del seu grup considerant que “tal i com es planteja aquest augment, contribuirà a escanyar encara més les debilitades economies de les famílies del municipi” i no estan d’acord amb la gestió i l’estructura política municipal. També el cap de llista de CiU-ViA, Lluís Giralt, va argumentar que no hi donarien suport perquè “entenem que no s’ha justificat aquest augment de forma seriosa i objectiva” i va acusar el govern municipal “de ser incapaç de preparar unes dades que permetessin un debat real i amb temps suficient per arribar a una negociació que portés al consens”.
La portaveu socialista, Abigail Garrido, va lamentar la “manca de responsabilitat entre el que es diu i el que es fa” per part d’alguns grups polítics i el deute pendent que té la Generalitat amb l’ajuntament. També va dir que “no es tracta de pujar impostos per pujar impostos”, sinó que la proposta està emmarcada en un projecte basat en “un petit esforç d’aquelles persones que encara poden aportar-ho perquè aquells que no poden fer-ho tinguin justament un suport” i així es puguin mantenir els serveis bàsics.
Finalment, l’equip de govern es va mostrar partidari d’atendre les peticions del PP atesa la necessitat funcional d’aprovar les ordenances del 2013, doncs l’any passat no es van aprovar i porten un any sense actualitzar-se. L’alcalde, Josep Antoni Blanco, va explicar que “som conscients que hi ha una part dels ciutadans del nostre municipi que, com a conseqüència de la crisi, ha empitjorat substancialment la seva situació econòmica i necessitem aplicar polítiques redistributives i demanar un petit esforç a aquells que encara poden per tal d’ajudar, més, a aquells que més ho necessiten” va afegir.
D’aquesta manera, amb un augment de l’IBI del 3,5% i de la taxa d’escombraries del 3,36%, van quedar finalment aprovades les ordenances fiscals per a l’any que ve amb els vots a favor de PSC, ICV-EUiA i PPC i els vots en contra de CiU–ViA i UM9.
Les plusvàlues dels desnonaments les pagaran els bancs
En un altre ordre de coses, una de les novetats més importants que incorporen les ordenances de 2013 fa referència a la condonació de les plusvàlues en cas de desnonament traslladant el deute directament a l’entitat bancària. En aquest sentit, la regidora de Planificació Fiscal i Econòmica de Sant Pere de Ribes, Bàrbara Scuderi, ha incidit en què “l’objectiu final és que la crisi no la paguin aquells que no l’han generat”. Scuderi ha matisat que “si trobem una escletxa per on es pugui fer pagar a qui l’ha generat, aquest Ajuntament està disposat a obrir-la”,
D’altra banda, el document aprovat al ple de dimarts també inclou un nou preu públic per a determinats usos d’equipaments esportius com els pavellons de Ribes i les Roquetes i una bonificació del 50% de l’impost sobre vehicles de tracció mecànica per a aquells cotxes que produeixin menor impacte ambiental, com per exemple, els híbrids i els elèctrics.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!