Redacció |
Vilanova i la Geltrú
13-01-2014 20:28
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
L'alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Neus LLoveras i els cinc portaveus municipals; Glòria Garcia de CiU. Joan Ignasi Elena del PSC, Carmen Rodríguez del PP, Marc Font de la CUP, i Iolanda Sánchez de la CUP, han escenificat al Ple Ordinari del mes de gener de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, el rebuig de totes les formacions polítiques a la violència masclista. Tots plegats s'han assegut a la taula presidencial del Saló de Plens mentre l'alcaldessa llegia una declaració institucional amb motiu de la mort de dues vilanovines víctimes de la violència masclista.
El text íntegre de la declaració és el següent:
"Des del Ple Municipal tots els grups municipals volem expressar el nostre més sentit condol a les famílies de la Judith i la Núria per la seva mort com a víctimes de violència masclista a la nostra ciutat. Una violència que atempta contra els drets humans més elementals, com és el dret a la vida, a la integritat física i a la llibertat de les dones. Un atac masclista és un atac a tota la població femenina, que actua coartant la llibertat de totes les dones a través de la por.
Sabem que aquest fet desolador posa de manifest tan sols una part de la magnitud del problema, doncs és un tipus de violència que no emergeix en la seva totalitat. És el crim més encobert i nombrós del món, tal com han afirmat, amb contundència, reconegudes instàncies internacionals
Aquest Ple municipal vol expressar el seu rebuig més rotund a aquesta violència masclista, malauradament encara present a les nostres societats; una violència que ens obliga a esmerçar tots els esforços, tots els recursos, per prevenir-la i eradicar-la i fer-ho des de la voluntat més ferma i contundent.
La violència masclista és un fenomen estructural que adopta múltiples formes: violència física, violència psicològica, violència sexual i abusos sexuals i violència econòmica... Una violència que es pot manifestar en l'àmbit de la parella, en l'àmbit familiar, en l'àmbit laboral amb l'assetjament sexual i per raó de sexe, en el marc del radicalisme religiós i en l'àmbit social amb el tràfic de dones i nenes, amb la mutilació genital femenina o amb els matrimonis forçats. També es pot manifestar en la violència derivada dels conflictes armats i amb qualsevol de les formes anàlogues que lesionin la dignitat, la integritat o la llibertat de les dones.
Totes elles requereixen respostes específiques i diverses, però tenen un denominador comú: la violència contra les dones està profundament arrelada a les estructures socials. Per això, les intervencions adreçades a abordar la violència masclista no poden obviar el sistema que la sosté i la legitima, un sistema basat en relacions de desigualtat entre dones i homes que, en molts aspectes, es resisteix a desaparèixer. És per això que l'educació en l'equitat és fonamental per acabar amb la violència masclista. Només educant i transmetent des de la infància els valors de l'equitat serà possible capgirar aquest sistema basat en unes relacions entre homes i dones tant desiguals com injustes.
Les actuacions davant la violència exercida contra les dones han de tenir en compte que les causes que les generen són multifactorials i, per tant, requereixen d'un treball coordinat i transversal entre els diferents àmbits implicats. És amb la complicitat conjunta de les diferents administracions públiques, de les entitats i associacions de dones per la seva tenacitat i fermesa, de la societat civil organitzada i de totes aquelles persones que individualment treballen de forma incansable, que es podrà assolir la fita de l'eradicació de la violència masclista. És, per tant, amb l'esforç de tothom qui hi treballem, i amb el deure inexcusable que tenim tots els ciutadans i ciutadanes de denunciar qualsevol acció de violència contra les dones, que aconseguirem la fita de l'eradicació.
Des de l'ajuntament som conscients que, cada cop més, es fa evident la necessitat d'aprofundir en mesures de sensibilització, prevenció, detecció precoç i investigació del fenomen. Així, els grups municipals de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú entomem aquest compromís perquè entenem la política com tot allò que es fa per propiciar l'equitat, la llibertat, la concòrdia i avançar cap a un escenari social lliure de violència.
Des de l'ajuntament ens comprometem a treballar incansablement perquè fets com aquest no es tornin a produir i a posar tots els recursos i esforços que tinguem a la nostra disposició per fer-hi front.
Des de l'ajuntament diem: no a la violència contra les dones, no a la violència masclista."
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!