Ajuntament de Vilanova. La segona Assemblea Municipal Oberta
Redacció |
Vilanova i la Geltrú
12-05-2014 21:38
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
La segona Assemblea Municipal Oberta, AMO, va aprovar les vuit propostes presentades. Dissabte a la tarda, amb una setantena de participants, es va dur a terme per segon cop una AMO a l'auditori de Neàpolis. Els assistents van votar majoritàriament a favor de convocar una audiència pública sobre la problemàtica del ferrocarril, d'incloure els noms de persones republicanes en el nomenclàtor de la ciutat, de l'estudi de les afectacions de l'Eixample Nord, de la redacció d'un pla d'equipaments i infraestructures consensuat amb la ciutadania, de situar la corda de la platja del Far 10 metres més avançada i reduir la zona d'aparcament, de reformar el passeig del Carme entre la rambla Pirelli i la rambla de la Pau, d'engegar mecanismes de decisió ciutadana i d'analitzar els passos de vianants de la ciutat.
Ara les propostes que van comptar amb el suport majoritari dels assistents seran debatudes en les comissions informatives municipals del seu àmbit i dutes a terme si així es decideix.
El defensor de la Ciutadania, Josep Ibars, va ser l'encarregat de moderar la sessió. Glòria Garcia, com alcaldessa accidental, va donar inici a l'Assemblea destacant el caràcter innovador d'aquesta eina participativa.
Montserrat Maronda va defensar la proposta sobre el ferrocarril explicant les deficiències del servei de Rodalies des de fa anys i el menyspreu que reben sovint els usuaris i usuàries del servei per part de RENFE. "Creiem que des dels municipis s'han d'articular mecanismes que ajudin a capitalitzar un debat ajornat pels partits polítics, instem a l'Ajuntament de VNG a convocar una audiència pública sobre la problemàtica". En les intervencions del públic en aquest punt es va demanar proporcionalitat a RENFE entre les seves exigències vers els usuaris i l'acompliment del servei. La proposta va ser acceptada amb 59 vots a favor, cap en contra i 4 abstencions.
La segona proposta a debat demanava incloure noms de persones i fets republicans en el nomenclator de la ciutat. Neus Benavent, de l'Associació Garraf per la República va explicar les vicissituds dels republicans després de la Guerra Civil i va demanar "que quan l'equip de nomenclator posi nom a llocs nous a la ciutat tingui en compte aquests fets i tingui en compte aquestes persones. La proposta concreta és de dos noms: la platja de la República, i també, en algun lloc rellevant, Exili Republicà". Les intervencions per part del públic van demanar “anar més lluny fins i tot” i treure el nom a alguns carrers de la ciutat per considerar-los antidemocràtics. La proposta va ser acceptada amb 46 vots a favor, 2 en contra i 17 abstencions.
El tercer punt a debat demanava l'estudi de les afectacions de l'Eixample Nord. Jordi Burguet va defensar aquesta proposta que va recordar el moment de creixement urbanístic que va viure la ciutat fa alguns anys i les expectatives creades al voltant de l'Eixample Nord. "Ara que estem en recessió, estem en valors cadastrals extremadament alts (...) i a més no es dóna cap llicència per cap tipus d'activitat". Per aquests motius els ponents demanaven a l'Ajuntament que estudiés reduir les càrregues tributàries als propietaris de la zona. La votació va ser favorable, amb 61 vots a favor, cap en contra i 8 abstencions.
Josep Vivanco da defensar la proposta de redactar un pla d'equipaments i infraestructures consensuat amb la ciutadania, i ho va relacionar amb el debat sobre el Pla General d'ordenació Urbana. El punt va tenir 59 vots a favor i 9 abstencions.
La proposta de situar la corda de la platja del Far 10 metres més endavant i reduir la zona d'aparcament va ser exposada per Luís Luengo en nom de l'Associació de Veïns i Veïnes de Mar. Segons el ponent, el Ministerio de Fomento "no deixa fer res a la zona però el pàrquing funciona, està molt descuidat. L'associació de veïns vol eliminar el pàrquing i demanar a Fomento que compleixi amb la teoria, que sigui una zona protegida". Les intervencions del públic van demanar repensar la mobilitat en conjunt de tota la zona marítima i que la solució a la platja del Far anés lligada a la de tot el passeig Marítim. La proposta tirarà endavant amb 58 vots a favor, 2 en contra i 7 abstencions.
La reforma del passeig del Carme entre la rambla Samà i la rambla de la Pau, presentada per Maria Lourdes López, va ser una altre dels punts que feien referència a la façana marítima. Segons López "s'ha arreglat dues vegades el passeig del Carme i el tram des de la rambla Samà no s'ha arreglat mai". En les intervencions del públic es va reclamar altre cop una visió global de la primera línia de mar i "no fer un parxe perquè és malgastar diners". La proposta va ser acceptada amb 39 vots a favor, 4 en contra i 20 abstencions.
Una altre dels punts que figurava en l'ordre del dia era la proposta per endegar mecanismes municipals de decisió ciutadana presentada per Torcuato Vargas. El ponent va demanar que "quan hi hagi temes controvertits hi hagi un mecanisme que, si es presenten signatures suficients, l'Ajuntament estigui obligat a portar-ho a votació ciutadana". La votació va ser afirmativa amb 61 vots a favor, cap en contra i 8 abstencions.
La darrera proposta a debat suggeria analitzar tots els passos de vianants de la ciutat. El ponent, Luis Camiña, convidava a anul·lar aparcaments al costat dels passos de vianants, o eliminar els passos si cal per tal d'augmentar la visibilitat. En les aportacions del públic també es va suggerir la retirada d'alguns contenidors que obtaculitzen la visibilitat. Finalment la proposta va tenir a favor 65 vots, cap en contra i 1 abstenció.
L'Assemblea Municipal Oberta és un mecanisme de participació ciutadana que permet als vilanovins i vilanovines fer propostes i portar-les a debat. Si l'AMO les aprova, les propostes es porten a discussió èn els espais municipals que els pertoca.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!