Flash

Vilafranca fa canvis en les cercaviles de festa major després de mesos de debat entre colles

Representants dels balls i de l'Ajuntament fan autocrítica sobre l'agilitat i la riquesa de les actuacions

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La festa major de Sant Fèlix del 2003, del 29 d'agost al 2 de setembre, serà el banc de proves d'alguns canvis proposats pels balls i les colles de la festa durant els últims mesos. A causa de la necessitat de donar més agilitat, se suprimeixen les actuacions individuals de cada ball al final de la cercavila del dia 29, i hauran d'actuar conjuntament. Un altre canvi serà l'estreta disciplina que s'intentarà imposar a l'entrada a plaça de la processó del dia 30, per motius de ritme però també de seguretat. Durant aquesta festa major els balls estrenen figures -és el cas de l'àliga- i vestimentes dels balladors.

Els balls de Vilafranca han fet autocrítica i el resultat és un document que proposa algunes indicacions per fer més àgils, atractives i segures les cercaviles. Des de llavors s'han creat quatre comissions de treball -seguici, actes estàtics, guió i protocol- que han aprofundit en alguns d'aquests temes. Alguns canvis s'intentaran aplicar durant la festa major, que comença el pròxim dia 29, segons va explicar dimarts en roda de premsa la responsable del Cicle Festiu del Servei de Cultura de l'Ajuntament de Vilafranca, Sílvia Amigó.
La reflexió va començar l'octubre del 2002 a partir del balanç de la festa d'aquell any. Representants dels balls i de l'Ajuntament van convenir la necessitat de celebrar unes jornades tècniques entorn dels actes tradicionals de la festa. Hi van participar els divuit balls de festa major, les colles de grallers, els Falcons i les dues colles castelleres i els administradors de la festa, així com tècnics i especialistes en cultura popular. Van concloure que calia més comunicació entre els balls, les colles i l'Ajuntament, i també posar negre sobre blanc el ritual dels actes tradicionals de la festa major, per evitar disputes innecessàries i malentesos, així com el protocol i reglament intern de cada ball.

Quant a actes al carrer, els balls van reconèixer que en general han de resoldre problemes i enriquir les seves coreografies, i sobretot que cal donar més agilitat als seguicis. Els canvis començaran per aquí. El dia 29 els balls ja no faran actuació cadascun al final de la cercavila. Amigó va explicar dimarts que es considera el 31 com el dia de lluïment de cada ball, de manera que el 29 faran un actuació conjunta i donaran el tret de sortida al Ball del Serrallonga.

No només agilitat sinó també seguretat és el que es buscarà en la processó del dia 30. Amb l'ajut de voluntaris de Protecció Civil, els organitzadors intentaran que entre ball i ball no s'interposi el públic, especialment a l'entrada a la plaça de la Vila, i que no hi hagi més d'un minut de diferència entre ball i ball.

Una altra de les conclusions dels debats és que cal treballar sobre el guió de la festa major i elaborar un protocol amb el conjunt dels actes de la festa.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local