Ple municipal

L'Ajuntament de Sitges cofinançarà la construcció de la nova escola Agnès

Després d’11 anys en mòduls prefabricats, l’Ajuntament signarà un conveni de cofinançament amb la Generalitat per fer la quarta escola pública de Sitges

Ple municipal a Sitges. Ajuntament de Sitges

Ple municipal a Sitges. Ajuntament de Sitges

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L’alcalde de Sitges, Miquel Forns, ha anunciat aquest dilluns en el ple del mes de desembre la construcció de l’escola Agnès de Sitges. Finalment, després d’11 cursos escolars en mòduls prefabricats, l’Ajuntament de Sitges signarà un conveni de cofinançament amb la Generalitat de Catalunya per tal de poder fer front al cost de la construcció de la quarta escola pública de la vila, una solució que posaria fi a la situació de provisionalitat de l’equipament educatiu. Així ho va aprovar ahir el ple de l’ajuntament amb el suport de tots els regidors i regidores que conformen el plenari municipal.

L’alcalde ha explicat que el pagament de l’obra es farà en tres anys. El 5 % del cost es pagarà al 2017, el 75 % al 2018 i el 20% restant al 2019. Les condicions globals es recolliran en un conveni que se signarà entre les dues administracions un cop s’hagi aprovat el pressupost general de l’Ajuntament de Sitges.

A partir de la signatura del conveni, durant el 2017 es tancarà el projecte i es faran les licitacions de les obres, el 2018 serà l’any de la construcció de l’equipament i el 2019 l’any de l’obertura del centre. L’Escola Agnès de Sitges es preveu ubicar al barri de Quint Mar. El nou equipament servirà per donar cobertura a la part est de Sitges, que inclou els barris de La Llevantina, Cases Noves i Plans d’Aiguadolç. 

Miquel Forns ha assegurat que “després del camí recorregut i la llarga cua d’impediments que hem hagut de superar, avui Sitges està en disposició de dir que podrem garantir un equipament educatiu per al futur de la vila”. El pressupost de l’actuació no està contemplat en els pressupostos per al 2017 de la Generalitat perquè es farà front a la despesa des de l’ICF, l’Institut Català de Finances.

El regidor d’Ensenyament de l’Ajuntament, Eduard Terrado, va recordar durant la sessió plenària, la situació actual de l’escola que “ disposa d’aules amb condicions d’aïllament tèrmic i acústic deficients, mancades d’espai, amb equipaments auxiliars pràcticament inexistents. Per exemple, les instal·lacions esportives són dues porteries instal·lades en un vessant de muntanya que fa de pati i on les pilotes corren soles vessant avall i un tauler de bàsquet penjat d’una paret amb 7 o 8  m2 de paviment. Per no parlar de la inexistència de sala d’actes o gimnàs”. Terrado va explicar que “després del posicionament ferm i decidit que ha tingut Sitges al llarg d’aquests anys, motivat perquè la construcció de l’escola és una qüestió de justícia amb la comunitat educativa i, sobretot pel convenciment que aquesta inversió és i serà necessària, el departament d’Ensenyament recentment ha fet un gir en la seva posició i ha accedit a invertir recursos públics en la construcció de la instal·lació”. El regidor va concloure el seu parlament desitjant que “deixem que d’aquí a un parell d’anys l’Agnès de Sitges es pugui vestir de llarg i que tots en puguem estar orgullosos”.

La propietat de les obres realitzades serà de l’Ajuntament de Sitges i en el cas que el centre deixi d’utilitzar-se com a centre escolar, el seu ús quedarà per l’Ajuntament com a equipament municipal. Per tal de fer un seguiment de les actuacions previstes en el conveni, es crearà una comissió mixta, amb representació de les dues administracions.

L’escola Agnès de Sitges va començar el 2005 en mòduls prefabricats. Actualment acull 210 alumnes, molts dels quals hauran fet tota l’escolarització en barracons. Una situació que l’AMPA ha reivindicat des del 2007 en diverses ocasions impulsant accions de pressió per accelerar el procés de construcció del centre educatiu. Al llarg d’aquest temps, l’AMPA ha estat present a diversos plens municipals i s’ha reunit amb els diferents responsables polítics reclamant una solució definitiva al problema. A més han portat la protesta al carrer amb altres accions com una botifarrada reivindicativa al terreny on s’ha de construir l’escola, jugant a la loteria o recollint signatures.

LES REACCIONS

El portaveu del PP, Ferran Llombart, va donar el seu vot favorable i va mostrar la seva satisfacció davant aquest pas cap endavant.

La portaveu de SGI, Vinyet Lluís, després de recordar la situació viscuda durant aquests anys va dir que “avui ens hem de felicitar tots”.

El portaveu de NH, Lluís Marcé, va formular alguns dubtes sobre si l’ARSAL permetria executar la solució trobada però va avançar que “des de NH estem conformes amb que es tiri endavant l’escola”.

Des de la CUP, Pol Vigó, va dir que “fins ara aquest ha estat un debat de finançament però ens agradaria que això fos un debat de polítiques educatives. El Govern ens trobarà per treballar plegats colze a colze”.

El portaveu de C’S, Manuel Rodríguez, va anunciar el seu vot favorable però va subratllar que “ens agradaria que la Generalitat assumís el cost integral de l’actuació”.

Des de Sitges en Positiu, Ricard Vicente, va explicar que “creien que no era un bon acord perquè la Generalitat hauria de retornar la inversió que fa l’Ajuntament, però no ens podem oposar i no farem res que comporti endarrerir la construcció de l’escola. Per tant, votarem a favor”.
 

LA  BIBLIOTECA

Abans de començar amb l’ordre del dia, l’alcalde Miquel Forns va donar la paraula a la representant del col·lectiu d’usuaris de la Biblioteca Santiago Rusiñol qui va formular diferents preguntes per conèixer l’estat actual de l’equipament.

En aquest sentit, la regidora de Cultura, Rosa Tubau, va respondre una per a una a les qüestions que es van fer i va explicar de forma concisa quin és el full de ruta que se seguirà per tal de poder obrir les portes de la biblioteca. La regidora va concloure que “mai s’ha deixat de banda l’obertura de la biblioteca i que des que vaig arribar a la regidoria, i em vaig posar al dia de la situació de la biblioteca, sempre he prioritzat i agilitzat tota la tramitació administrativa el màxim possible. Però també hem de saber que l’administració té un terminis de contractació i que a banda d’aquests terminis també s’ha hagut de reformular el finançament que en el primer moment es va plantejar”. Rosa Tubau va explicar que assumia la responsabilitat de l’endarreriment de la licitació dels projectes de climatització i mobiliari però “cal tenir present que el que es va preveure en un inici, fins el projecte final que s’executarà ha sofert un replantejament força important, tenint en compte l’estat de l’estructura que ens vam trobar. A banda de la reparació de l’estructura de l’edifici i l’adequació i supressió de les barreres arquitectòniques, l’actualització de tots els equipaments de l’edifici, és a dir climatització, mobiliari, equipament informàtic i audiovisual, i sistema antifurts, ha comportat l’endarreriment en l’obertura de l’equipament”.

ALTRES PUNTS DEL PLE


El ple de l’Ajuntament del mes de desembre ha aprovat les ordenances fiscals i els preus públics per al 2017, i el compte general del 2015.

Durant la sessió plenària es va donar compte del protocol de la Generalitat sobre prevenció, detecció i intervenció davant situacions d’assetjament entre iguals, vigent a totes les escoles i instituts de Sitges.

Pel que fa a medi ambient, el ple va donar llum verda al pla de prevenció d’incendis forestals a la urbanització de Can Girona.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local