Ple municipal

Vilafranca crearà una ruta històrica vinculada als personatges i col·lectius significatius de la ciutat

El ple va aprovar per unanimitat una moció de la CUP per a la realització d’un cens d’habitatges buits a la vila

Ple municipal de Vilafranca del Penedès. Roger Vives

Ple municipal de Vilafranca del Penedès. Roger Vives

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L’Ajuntament de Vilafranca va aprovar ahir la creació d’una comissió que ha de configurar una ruta de memòria històrica a la capital de l’Alt Penedès amb espais dedicats i relacionats amb personatges i col·lectius significatius de la seva història. La comissió la integraran historiadors així com representants de l’Institut d’Estudis Penedesencs i del Vinseum. Aquesta moció, presentada per ERC, va ser un dels punts més destacats d’una sessió plenària ordinària del mes de maig que va durar menys de tres hores, en què es van debatre bàsicament mocions presentades pels partits de l’oposició i que va comptar amb l’absència del regidor del PP Josep Ramon.

Tal i com va explicar el regidor d’ERC Pere Sàbat, l’impuls d’aquests espais de memòria històrica “ha de servir per crear un relat de ciutat, que ajudi a enfortir el vincle que hi tenim i que també pot beneficiar el turisme cultural”. En aquest sentit, el regidor d’Urbanisme Aureli Ruiz va apuntar que “el projecte és una bona oportunitat per aprofundir en les biografies de diversos vilafranquins” com poden ser per exemple, Miquel Milà i Fontanals o el Doctor Estalella.

A banda dels espais de memòria, la moció també reclama la realització de material pedagògic per als centre educatius locals. Amb tot, el portaveu de VeC Ramon Arnabat, va recalcar la necessitat de “ser molt curosos amb aquest tema, ja que la història és la suma de tot i hi ha fets i personatges que ens agradaran més i d’altres menys, però tots han tingut la seva importància”. Arnabat també va voler recordar que “és un projecte similar al que vam proposar i no es va poder executar durant la capitalitat cultural del 2015 i que s’anomenava ‘Vilafranca, museu obert’”. El portaveu de la CUP Marcel Martínez, que va recordar “la importància de recordar els col·lectius, ja que sovint, els personatges que han passat individualment a la història ho han fet per disposar de recursos que els altres no tenien”.

El ple de l’Ajuntament també va aprovar una moció de rebuig a la sentència del cas de ‘La Manada’, tot donant suport a l’acusació particular i proposant la creació d’un protocol d’actuació en cas d’agressions sexuals al municipi. Aquesta moció presentada per ERC es va votar conjuntament amb una de la CUP que denunciava “el caràcter patriarcal i de classe de la justícia espanyola i per la creació d’un ordenament jurídic propi en el marc republicà amb perspectiva feminista”.

També es va aprovar per unanimitat una altra moció de la CUP per a la realització d’un cens d’habitatges buits a la vila, si bé en aquest cas el debat va tenir retrets entre equip de govern i oposició sobre la tasca vigent que s’està realitzant en aquesta temàtica.

En canvi, amb els vots en contra de l’equip de govern, va quedar rebutjada una moció de VeC per a la creació d’un Pla municipal de millora de l’espai públic de Vilafranca, en considerar el regidor d’Urbanisme Aureli Ruiz que “en obres menors la creació d’un procés participatiu alenteix molt el procés i de fet no hi ha cap altra ciutat que ho faci”. També presentada per VeC, sí que es va aprovar una moció per a què el consistori es comprometi amb el comerç just i les finances ètiques en els seus contractes. 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local