Festa Major 2018

Polèmica a Sant Sadurní per les pancartes sobre els “presos polítics” durant el pregó fet per una alcaldessa del PSOE

El govern local s’havia compromès a retirar els símbols polítics del balcó però alguns regidors despleguen missatges reivindicatius de forma espontània

ACN/ Gemma Sánchez Sant Sadurní d'Anoia 10-09-2018 17:20 Lectures 3057
Pla curt de l'alcaldessa de Cañete la Real, Josefa Jurado, al balcó de l'ajuntament de Sant Sadurní amb pancartes demanant

Pla curt de l'alcaldessa de Cañete la Real, Josefa Jurado, al balcó de l'ajuntament de Sant Sadurní amb pancartes demanant "llibertat presos polítics"

L’alcaldessa de Cañete la Real (Màlaga) ha lamentat haver-se sentit víctima d’una “emboscada” perquè dijous passat va pronunciar el pregó de les Fires i Festes de Sant Sadurní d’Anoia sense ser conscient que el balcó estava ple d’estelades i pancartes que demanaven “llibertat presos polítics”. L’alcaldessa, Josefa Jurado (PSOE), va ser convidada com a pregonera juntament amb l’alcalde de Zegama perquè els dos pobles estan agermanats amb Sant Sadurní. La invitació, recorda el govern de Cañete en un comunicat, es va fer amb el compromís de l’alcalde de Sant Sadurní, Josep Maria Ribas (ERC), que a la façana del consistori no hi hauria simbologia relacionada amb el procés sobiranista ni amb els polítics empresonats. Amb tot, poc abans del pregó, alguns regidors van penjar estelades i pancartes al balcó de la casa de la vila, sense que els alcaldes convidats ho poguessin veure. La imatge de l’alcaldessa del PSOE envoltada de pancartes contra els “presos polítics” s’ha viralitzat al poble malagueny durant les últimes hores i Josefa Jurado ha advertit que l’agermanament amb Sant Sadurní “penja d’un fil”.

En un comunicat difós a les xarxes socials de l’Ajuntament de Cañete la Real, el govern municipal ha assegurat sentir-se “decebut” per l’executiu de Sant Sadurní, ja que l’alcaldessa va comprovar que no hi havia cap símbol polític quan va arribar a la Casa de la Vila, on al balcó s’observaven les banderes basca i andalusa al costat de la senyera.

El govern d’aquest municipi malagueny ha criticat la presència de les pancartes contra els polítics empresonats col•locades al balcó a última hora sense que els pregoners les poguessin veure, i ha assegurat que a l’estat espanyol “no hi ha presos polítics ni exiliats”. “Volem puntualitzar que estem i estarem sempre al costat de la legalitat, del respecte i de la defensa de la constitució espanyola”, apunta el comunicat de l’Ajuntament de Cañete, lamentant que la presència de les pancartes els ha provocat “un dany molt gran”.

A nivell local, el PSC de Sant Sadurní d’Anoia ha assegurat que els regidors que van penjar les pancartes van ser d’ERC, la CUP i el PDeCAT, a qui acusa d’haver mostrat una “absoluta falta de respecte cap a les banderes que representen les poblacions convidades”. Davant el malestar expressat per l’alcaldessa de Cañete, el Partit Socialista ha exigit a l’alcalde Josep Maria Ribas la seva dimissió i li ha reclamat que ofereixi una “disculpa pública”.

L’alcalde ho atribueix a “estratègia política”

L’alcalde, al seu torn, ha explicat que a l’Ajuntament fa mesos que hi penja una pancarta que reclama la llibertat dels polítics empresonats, la qual s’ha tret del balcó temporalment per poder penjar els domassos de Festa Major i les banderes dels pobles agermanats. Respecte les pancartes efímeres desplegades durant el pregó, ha assegurat que no era conscient de l’acció protagonitzada per alguns regidors i ha lamentat el malentès.

Al mateix temps, Josep Maria Ribas ha explicat a l’ACN que durant les properes hores reunirà l’equip de govern per avaluar la situació, si bé ja ha avançat que no es planteja dimitir del càrrec. Per a Ribas, la polèmica sorgida “forma part d’una estratègia política forçada, amb la intenció de fer mal”.

Política

Peix al cove

Francesc Murgades

Rajoy i el Partit Popular ja tenen aprovats els pressupostos que els han de garantir fins a dos anys de coll per poder intentar remuntar l'aparentment imparable escalada de Ciutadans de les darreres setmanes, i la patacada que li donarà la primera sentència del cas Gurtel

ENQUESTA WEB

Per continuar reduint la taxa de tabaquisme a Catalunya, que el 2017 va arribar al mínim històric del 24%, Salut Pública busca noves accions que es puguin realitzar tant en la via pública com en l'àmbit privat

Et sembla bé que es vulgui prohibir fumar dins del cotxe?


No