Ple municipal

El ple de Sitges aprova definitivament el pressupost "més expansiu dels darrers deu anys"

El ple municipal ha aprovat definitivament el pressupost municipal per a 2019, de 51’5 milions d’euros

El ple de Sitges aprova definitivament el pressupost

El ple de Sitges aprova definitivament el pressupost "més expansiu dels darrers deu anys". Ajuntament de Sitges

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El ple municipal ha aprovat definitivament el pressupost municipal per a 2019, de 51’5 milions d’euros, amb els vots a favor del Govern (PDECAT-Demòcrates i ERC), Nou Horitzó i Sitges-GI; els vots en contra de PSC, Ciutadans i PP, i les abstencions de la CUP i de la regidora no adscrita Carme Gasulla. Es tracta d’un pressupost de caràcter expansiu, el més elevat dels darrers deu anys. En l’apartat d’ingressos, dues grans variacions es contraresten mútuament: la reducció d’un milió d’euros d’ingressos per la rebaixa de l’IBI i l’increment de la mateixa quantitat experimentat en les transferències de l’Estat. En despeses, les que més creixen són les de Serveis Urbans, pel nou contracte del servei de la neteja i la recollida de residus, i Ensenyament, Joventut i Esports, on destaca la construcció del nou camp de rugbi.

El regidor d’Hisenda, Organització i Govern Obert, Josep Moliné, ha destacat que el 2019 “serà un any de moltes millores. Serà l’any de la implantació definitiva de l’administració electrònica. És un pressupost que segueix mantenint el Sitges de les Persones com a epicentre de la seva actuació. Un pressupost que segueix apostant pel creixement de la cultura, que aposta per un turisme de qualitat i que ens permetrà seguir sent un referent turístic”. El regidor ha volgut agrair “el suport dels partits polítics que ens han ajudat a tirar endavant aquest pressupost, sobretot a Sitges-GI i Nou Horitzó. És un pressupost, per tant, que compta amb un ampli consens i això vol dir que tindrà les màximes garanties per tirar-lo endavant”.

Per a la regidora no adscrita, Carme Gasulla, “el nostre grup mantindrà la seva abstenció. Aquest és un pressupost efectivament molt potent però té aspectes molt millorables. Tenen la carta de navegació però ara  cal complir-lo”. El portaveu del PP, Ferran Llombart, ha assegurat que “la preocupació que tenim és que aquest pressupost tiri endavant amb exactitud”. Segons Vinyet Lluís, portaveu de Sitges GI, “nosaltres vam aprovar aquest pressupost però ens preocupa la situació dels treballadors. Volem que tirin endavant els acords pactats amb els representants sindicals”.  El portaveu de NH, Lluís Marcè, ha assegurat que “el nostre grup va donar suport a aquest pressupost a canvi que les nostres peticions hi estiguessin reflectides. Ens interessa que els nostres equipaments puguin millorar”. Per la seva banda, el portaveu de la CUP, Xavier Nin, ha manifestat que “fem una valoració molt positiva del pressupost del 2018 i s’han tingut en compte les nostres peticions pel que fa a millores amb l’habitatge, però no és el nostre pressupost, el nostre model”. En aquest sentit, ha lamentat l’absència del que “creiem que havia de ser una veritable progressivitat fiscal”. En el seu torn, el portaveu de C’S, Manuel Rodríguez, ha dit que “el nostre vot serà en contra. És un pressupost raonable, però tenim molts dubtes. Creiem que falta realisme en qüestions com la previsió de l’increment d’ingressos. Falta també un pla d’inversions i  continuïtat amb qüestions de manteniment, per exemple”. La portaveu del PSC, Elisabeth Pérez, ha assegurat que “no podem confiar en la seva proposta de pressupost, vista la gestió nefasta que han  fet en pressupostos anteriors”. L’alcalde de Sitges, Miquel Forns, ha tancat el torn de les intervencions, remarcant que “aprovem el pressupost del 2019, el més potent de la darrera dècada. Un pressupost de 51,5 M€, de caràcter expansiu, amb un alt contingut social, de progrés econòmic i que millora els serveis, equipaments i la via pública, i farà possible promocions d’habitatge de protecció oficial”.

En el decurs d’aquesta sessió també s’ha aprovat definitivament, per unanimitat, l’ordenança de transparència, accés a la informació i govern obert de l’Ajuntament de Sitges. El document incorpora suggeriments de l’Oficina Antifrau de Catalunya, un ens que felicita expressament al consistori sitgetà pel resultat final del document. El mes de febrer vinent l’Ajuntament estrenarà la nova web municipal, “vital en la transparència i com a eina bàsica de l’administració electrònica i el govern obert”, segons el regidor d’Hisenda, Organització i Govern Obert, Josep Moliné.

Memòria del Cronista Oficial de Sitges

En aquest ple, el Cronista Oficial de Sitges, Joan Yll i Martínez, ha lliurat a la Corporació la memòria anual d’esdeveniments de 2018. Aquest és el segon any que el plenari rep aquest document. L’autor ha variat l’estructura de la memòria, donant rellevància, entre d’altres, a les anècdotes, algunes d’elles divertides.

Altres punts del ple

La regidora de Cultura, Tradicions i Festes, Rosa Tubau, ha fet públic l’agraïment a totes les persones i col·lectius que han col·laborat i participat en la cavalcada de Reis 2019, i ha fet una especial menció a la comissió de Reis, encapçalada per Joan Roca .

Durant el ple s’ha donat compte del canvi de nom de Sitges en Positiu, que passa a anomenar-se grup municipal socialista.

Les mocions

El Ple de Sitges ha aprovat la moció presentada per C’S i NH on s’insta a la Generalitat i a la delegació de costes del Ministeri a la regularització jurídica de les edificacions declarades béns d’interès local de la façana marítima de Sitges. En el moment del debat, el PP s’ha adherit com a grup polític que presentava la proposta.

El Ple de Sitges ha aprovat també la moció presentada pel PSC en suport a les mesures del pacte d'estat contra la violència de gènere.

Per via d’urgència, s’ha aprovat la moció d’adhesió al pacte contra la segregació escolar del Síndic de Greuges.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local