Audiència de Tarragona

Condemnen l'exalcalde de la Bisbal del Penedès Josep Maria Puigibet a quatre anys d'inhabilitació per prevaricació

El jutge diu que l'exbatlle va ocultar a l'oposició les actes de les Juntes de Govern de manera conscient i voluntària

ACN/ Gemma Sánchez La Bisbal del Penedès 08-06-2020 10:05 Lectures 1675
L'exalcalde de la Bisbal del Penedès Josep Maria Puigibet (ERC), sortint del jutjat penal número 3 de Tarragona, amb ulleres de sol. ACN

L'exalcalde de la Bisbal del Penedès Josep Maria Puigibet (ERC), sortint del jutjat penal número 3 de Tarragona, amb ulleres de sol. ACN

El jutjat penal número 3 de l'Audiència de Tarragona ha condemnat l'exalcalde de la Bisbal del Penedès Josep Maria Puigibet a quatre anys, quatre mesos i quinze dies d'inhabilitació per a càrrec o feina pública per un delicte de prevaricació administrativa. El tribunal considera provat que l'exalcalde d'ERC va ocultar a l'oposició les actes de les Juntes de Govern d'entre els anys 2007 i 2012 "de manera conscient i voluntària", tal com van denunciar els regidors que aleshores formaven el grup municipal de CiU. Puigibet va defensar-se durant el judici dient que no havia lliurat la documentació perquè el consistori vivia un "caos" administratiu l'any 2011, explicacions que el jutge considera "excuses que no tenen raó de ser".

La sentència, a la qual ha tingut accés l'ACN, assenyala que Josep Maria Puigibet va ocultar les actes de les Juntes de Govern Local a l'oposició durant els anys que va ostentar l'alcaldia, del 2007 al 2012. En aquest sentit, el jutge recorda que l'oposició va presentar diversos escrits reclamant la documentació, i remarca que l'agost del 2011 el mateix Puigibet va signar un decret d'alcaldia on acordava suspendre l'entrega de les actes. Segons el jutge, l'exalcalde va dictar aquesta ordre "malgrat implicava una contradicció patent i grollera amb l'ordenament jurídic".

Al mateix temps, recorda que, en paral·lel a aquest decret, la Secretaria de l'Ajuntament de la Bisbal del Penedès va emetre un informe on recordava a l'aleshores alcalde que existeix l'obligació de remetre les actes de les Juntes de Govern a tot els membres de la Corporació, siguin o no a l'executiu local. Per aquest motiu, el jutge determina que Puigibet va actuar "de manera conscient i voluntària".

La sentència recorda que, durant el judici d'ara fa un any, l'exalcalde de la Bisbal va reconèixer haver dictat el decret del 2011 perquè el consistori patia una "tremenda càrrega administrativa" per manca de personal, en una situació que ell va definir com a "caos" durant la seva declaració. Unes explicacions que el jutge rebat a la sentència, considerant que són "excuses que no tenen raó de ser ni justifiquen la conducta de l'acusat".

Segons el magistrat, les explicacions sobre la càrrega administrativa "no resultes creïbles" per tres motius. Per una banda, perquè la retenció de les actes sol·licitades no és tan sols de l'estiu del 2011, sinó que s'acumulava des del 2007 i es va allargar fins el 2012, quan CiU va querellar-se contra Puigibet.

En segon lloc, el jutge destaca que dos anys abans del decret del 2011, l'exalcalde ja va ser amonestat pel Síndic de Greuges sobre la retenció de les actes. Finalment, el magistrat també assenyala que hi va haver diversos testimonis que van negar que el consistori tingués tanta càrrega administrativa, i el jutge conclou que fer arribar les còpies de les actes als regidors suposa un "treball escassíssim".

La condemna de més de quatre anys d'inhabilitació per prevaricació s'ajusta a la petició feta per la Fiscalia durant el judici, i queda lluny dels deu anys que demanava l'acusació particular, exercida pels regidors del grup de CiU del mandat 2007-2011. Al mateix temps, la sentència, que no és ferma i es pot recórrer, absol Puigibet d'un delicte contra els drets individuals.

Mobilitzacions

Sitges o Gilead? Què vol Vox?

Fran Moreno

De tot el Garraf, escullen Sitges, la ciutat més oberta, més intercultural i referent mundial del respecte a la comunitat LGTBI+, per muntar una paradeta informativa en la que se suposa, explicaran que van en contra de les persones migrades, les dones i les minories sexual

ENQUESTA WEB

Davant de l'augment del risc de rebrot i dels positius, el Govern admet que treballen en noves restriccions que podrien passar per un confinament de cap de setmana o un confinament domiciliari durant 15 dies

Creus que és necessari un nou confinament domiciliari per controlar la pandèmia?


No