Transparència

L’exalcalde de la Bisbal del Penedès es defensa de les acusacions per prevaricació al·legant un “caos” administratiu

La Fiscalia ha rebaixat la pena de vuit a quatre anys d’inhabilitació política

ACN/ Núria Torres La Bisbal del Penedès 02-05-2019 18:49 Lectures 3074
L'exalcalde de la Bisbal del Penedès Josep Maria Puigibet (ERC), sortint del jutjat penal número 3 de Tarragona, amb ulleres de sol. ACN

L'exalcalde de la Bisbal del Penedès Josep Maria Puigibet (ERC), sortint del jutjat penal número 3 de Tarragona, amb ulleres de sol. ACN

L’exalcalde de la Bisbal del Penedès Josep Maria Puigibet (ERC), jutjat aquest dijous per prevaricació per haver ocultat a l’oposició les actes de les Juntes de Govern, ha al·legat que desconeixia que no s’estiguessin lliurant els documents. En aquest sentit, ha dit que el decret d’alcaldia amb què bloquejava aquesta informació el va signar com un mer tràmit més. Davant el jutjat penal número 3 de Tarragona, Puigibet s’ha defensat dient que el 2011 l’Ajuntament estava immers en una situació de “caos” administratiu, amb constants canvis de secretaris municipals. La resta de testimonis, però, han desmuntat aquesta versió. La Fiscalia ha rebaixat la pena de vuit a quatre anys d’inhabilitació política, mentre l’acusació particular la manté en deu anys i la defensa demana l’absolució.

L’exalcalde republicà ha respost totes les preguntes de les parts i ha afirmat sortir “tranquil” dels jutjats. Durant la seva declaració com a únic acusat, ha insistit en què ell ignorava que, durant els seus mandats -en concret, entre el 2007 i 2012-, les actes de les juntes de govern no s’enviessin a l’oposició -CiU i PSC- i que, en tot cas, no era de la seva competència, sinó del secretari. “Jo no vaig fer res, conscientment, que fos dolent; jo ho he fet tot pel poble i pels veïns”, ha manifestat.

Puigibet ha afirmat no recordar que aquesta qüestió se li comentés en cap plenari i que tampoc va rebre un informe de la secretària municipal, amb data del 9 d’agost del 2011, en què l’instava a entregar les actes. També ha tret ferro que just després d’aquest informe, aparegués un decret d’alcaldia impedint el traspàs de la informació i que ell es va limitar a firmar-lo, si bé en un moment ha reconegut que va decidir “tallar de soca-rel” tanta petició d’informació pel “col·lapse administratiu”.

La secretària ha declarat que el decret el va redactar “per ordre i instrucció de l’alcalde”. Fins a sis persones han testificat en el judici, entre els quals l’actual alcaldessa i membres de l’antiga CiU. “Ho vam provar de totes les maneres”, han assegurat, referint-se al seguit d’instàncies i peticions per aconseguir les actes. En el judici s’ha demostrat que les actes sí que s’enviaven a altres organismes, i que l’alcalde va declinar reunir-se amb el síndic de greuges per tractar aquesta qüestió.

També ha testificat un assessor de l’exalcalde, en favor seu. Arrel de la querella judicial, les actes es van començar a enviar altre cop amb normalitat. Per tot plegat, el fiscal veu que l'alcalde actuava amb “intenció” i “coneixement”. Tampoc s’ha cregut l’escenari de caos al qual s’ha intentat aferrar Puigibet per justificar la signatura del decret d’alcaldia de bloqueig. El fiscal entén que l’exalcalde no volia ser “controlat” per l’oposició i que pretenia mantenir-la en el “desconeixement”.

Amb tot ha rebaixat la petició de pena, ja que els fets es remunten a fa vuit anys. Per la seva banda, l’acusació particular, que representa el grup de l'antiga CiU, demana per a l’exrepublicà una pena de deu anys d’inhabilitació per a qualsevol feina o càrrec públic pels delictes de prevaricació i contra el lliure exercici dels drets cívics. Finalment, la defensa sol·licita l’absolució, amb les qualificacions subsidiàries del delicte contra el lliure exercici dels drets cívics i l’atenuant de dilacions indegudes.

Pla mig de l'alcaldessa de la Bisbal del Penedès, Agnès Ferré, amb companys de l'antiga CiU
Mobilitzacions

Sitges o Gilead? Què vol Vox?

Fran Moreno

De tot el Garraf, escullen Sitges, la ciutat més oberta, més intercultural i referent mundial del respecte a la comunitat LGTBI+, per muntar una paradeta informativa en la que se suposa, explicaran que van en contra de les persones migrades, les dones i les minories sexual

ENQUESTA WEB

Davant de l'augment del risc de rebrot i dels positius, el Govern admet que treballen en noves restriccions que podrien passar per un confinament de cap de setmana o un confinament domiciliari durant 15 dies

Creus que és necessari un nou confinament domiciliari per controlar la pandèmia?


No