Prevaricació

Jutgen un exalcalde de la Bisbal del Penedès per ocultar a l’oposició les actes de les Juntes de Govern

L’exrepublicà Josep Maria Puigibet s’enfronta a una pena d’entre vuit i deu anys d’inhabilitació pública

ACN/ Gemma Sánchez La Bisbal del Penedès 30-04-2019 10:55 Lectures 2047

L’exalcalde de la Bisbal del Penedès Josep Maria Puigibet (ERC) seurà el proper dijous 2 de maig al banc dels acusats del jutjat penal de Tarragona per haver ocultat a l’oposició les actes de les Juntes de Govern entre el 2007 i el 2012. Van ser els regidors del l’antiga Convergència i Unió els que van denunciar a la justícia l’actitud de Puigibet. Els denunciants, personats com a acusació popular, demanen per a l’exrepublicà una pena de deu anys d’inhabilitació per a qualsevol feina o càrrec públic per presumptes delictes de prevaricació i contra el lliure exercici dels drets cívics. Al seu torn, la fiscalia centra la seva acusació en la prevaricació i li demana una inhabilitació pública de vuit anys.

Els regidors de l’oposició van demanar a Puigibet les actes de les Juntes de Govern a través de diverses peticions formals, el 2008, el 2011 i el 2012. Cap d’elles, però, va ser atesa, malgrat que també hi va intervenir un representant del Síndic de Greuges, a qui Puigibet també es va negar a atendre.

Segons l’escrit al qual ha tingut accés l’ACN, l’acusació popular assegura que l’exalcalde va actuar de forma “conscient, voluntàriament i sabent que cometia una il•legalitat” quan va negar a l’oposició les còpies de les actes, ja que lliurar aquests documents a tots els regidors és una obligació que està regulada per llei.

Els representants de l’antiga CiU recorden que l’agost del 2011 Puigibet va dictar un decret d’alcaldia on suspenia l’entrega de les actes a l’oposició. A parer de l’acusació, el decret pretenia “assegurar l’eficàcia de la seva activitat obstruccionista”, i recorden que el mateix dia la secretaria municipal havia emès un informe on remarcava l’obligació de lliurar els documents de la Junta de Govern a tots els regidors.

L’acusació popular assenyala que l’exalcalde va justificar-se dient que hi havia un “col•lapse” als serveis administratius i assegurant que ell confiava que s’estaven entregant les còpies. “Aquestes al•legacions manquen de versemblança”, rebaten els regidors, que recorden que l’oposició va demanar els documents diverses vegades durant anys diferents i remarquen que van requerir la intervenció del Síndic de Greuges.

Es dona la circumstància que l’exalcalde Puigibet va començar a enviar les actes de les Juntes de Govern als membres de l’oposició a partir de mitjans de setembre del 2012, just deu dies després que el jutjat admetés a tràmit la querella per possible prevaricació. Els regidors que aleshores eren a l’oposició lamenten que van rebre les actes de l’agost i setembre d’aquell any, sense poder accedir als documents de les reunions fetes entre el desembre del 2007 i l’estiu del 2012.

Per tot plegat, els membres de l’aleshores grup municipal de CiU conclouen que l’exalcalde republicà va cometre un delicte de prevaricació i un altre contra els drets individuals, de manera que demanen que se’l condemni a deu anys d’inhabilitació per a qualsevol feina o càrrec públic.

La fiscalia se centra en la prevaricació

Al seu torn, la fiscalia també recorda la coincidència de dates entre l’informe de la secretaria on es remarcava “l’obligació” d’entregar les actes i el decret d’alcaldia on Puigibet suspenia el lliurament de les mateixes. Segons el ministeri públic, l’exalcalde va signar el decret “de forma arbitrària i injusta”, i determina que va actuar “conscient i voluntàriament” quan va impedir l’accés a la documentació. D’aquesta manera, el fiscal assenyala que l’exalcalde republicà hauria comès un delicte de prevaricació i considera que se l’ha de condemnar a una inhabilitació pública de vuit anys.

Allunyat de la política

Puigibet va dimitir l’any 2015, poc després de les eleccions municipals. Havia liderat l’alcaldia des del 2007 com a cap de files d’ERC, governant amb majoria absoluta des del 2011. Tot i que fa quatre anys Esquerra va mantenir-se a la Bisbal com a força més guanyada per tercera vegada consecutiva, un pacte entre CiU i el PSC va desbancar Puigibet, que va decidir abandonar el consistori en un moment en què ja era investigat pel cas que ara arriba a judici. Amb la diomissió, també va abandonar ERC.

Mobilitzacions

Sitges o Gilead? Què vol Vox?

Fran Moreno

De tot el Garraf, escullen Sitges, la ciutat més oberta, més intercultural i referent mundial del respecte a la comunitat LGTBI+, per muntar una paradeta informativa en la que se suposa, explicaran que van en contra de les persones migrades, les dones i les minories sexual

ENQUESTA WEB

Davant de l'augment del risc de rebrot i dels positius, el Govern admet que treballen en noves restriccions que podrien passar per un confinament de cap de setmana o un confinament domiciliari durant 15 dies

Creus que és necessari un nou confinament domiciliari per controlar la pandèmia?


No