Agenda del Penedès

Cursos, tallers

Restauració sense gluten; una oportunitat per fer crèixer el teu negoci

Sitges | Escola Joan Ramón Benaprès | 29-02-2016

Restauració sense gluten; una oportunitat per fer crèixer el teu negoci

    PROGRAMA


9:45 – 10:00 hores: Benvinguda als assistents
  Presidenta Associació de Celíacs de Catalunya, Sra. Olga Cuesta
  President  del Gremi d’Hostaleria de Sitges Joan Antón Matas
  Regidora de l’Ajuntament de Sitges

10:00 – 11:015 hores: Introducció a la Celiaquia: Dieta sense gluten i bones pràctiques a la cuina - Associació Celíacs de Catalunya

 Celiaquia:
Què és? – Tipus de celiaquia – Símptomes i signes

 Restauració Sense Gluten:
Legislació - Manipulació d’aliments i Contaminació encreuada
Protocols per assegurar la seguretat alimentària en productes sense gluten
Declaració d’Al·lèrgens: un requisit indispensable


11:15 – 11:30 hores:  Pausa Cafè

11:30 a 12:45 hores:  ShowCooking en directe
 
Cuina:  per Carlos Milán d’Alatria Sin Gluten -  xef amb més de 15 anys d’ experiència a les cuines de restauradors de primera línia, com Carme Ruscalleda o Martín Berasategui.
12:45 a 13:00 hores: Torn de preguntes i clausura de la Jornada

 

La situació del mercat sense gluten al nostre país  ha variat substancialment en aquests darrers anys en què a l’1% de la població, que les estadístiques ens diuen és celíaca, hem de sumar-li el 6% de persones sensibles al gluten. És a dir, el 7% de la població catalana menja sense gluten per prescripció mèdica
Aquestes dades ens permeten entendre que Espanya sigui en l’actualitat  el tercer país del món en llançament de productes sense gluten i  que només en els darrers 4 anys, el nombre de referències aptes per a celíacs hagi passat de 280 a 1.500, amb un creixement anual sostingut d’un 28% des del 2008, pel que els fabricants i distribuïdors han vist en el mercat sense gluten una oportunitat d’atreure a un  col·lectiu durant massa temps privat de productes de qualitat a preus de mercat. Nestlé, Gallo, Cacaolat  o Aneto, entre d’altres, són clars exemples d’empreses que han apostat per la fabricació de productes sense gluten, i que continuen treballant a llençar noves referències amb què atreure el nostre consumidor.
Però... què ha passat en tot aquest temps amb els restaurants? . Malgrat que aquesta ha estat una de les reivindicacions de la Associació de Celíacs de Catalunya al llarg dels darrers anys, només el 3% dels establiments alimentaris catalans ofereixen en l’actualitat plats aptes per a celíacs, el que dificulta molt que el  col·lectiu  pugui gaudir d’un bon àpat fóra de casa amb total seguretat i confiança. I si ja és difícil en les grans ciutats, encara ho és més en moltes poblacions d’arreu del país  en què no hi ha cap establiment acreditat.
Per millorar aquesta situació, els presidents de la Federació Intercomarcal d’Hostaleria i Restauració – FIHR, a la que pertany el Gremi d’Hostaleria de Sitges   i de l’Associació Celíacs de Catalunya, Pere Santos i Olga Cuesta, acaben de signar un acord de col·laboració pel qual ambdues entitats treballaran plegades per assegurar l’increment del nombre d’establiments aptes per a celíacs, així com l’estricte coneixement dels protocols de seguretat alimentària en  la restauració sense gluten.
Es per això que el proper 29 de febrer tindrà lloc a l’Escola d’Hostaleria  una Jornada Formativa organitzada per la Associació de Celíacs i El Gremi d’Hostaleria de Sitges a la que assistiran els responsables de cuina de les empreses agremiades que vulguin assolir el segell de Restaurant sense Gluten.
 

Lloc i adreça de l'acte

  • Sitges
  • Escola Joan Ramón Benaprès
  • A partir de les 10 hores

Informació de contacte


T'ha interessat aquest acte?

Subscriu-te a Eix Diari i rebràs cada divendres l'agenda cultural més destacada al teu correu electrònic. Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Subscriu-te ara!

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.



Avui al Penedès


SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!