Exposicions

Sireni & CO. De quan el Penedès era un mar

Vilafranca del Penedès | 14-12-2018 fins 31-01-2019

Sireni & CO. De quan el Penedès era un mar

L’exposició respon a la voluntat del museu de visibilitzar la seva colecció de paleontologia formada per prop de 5000 registres, majoritàriament de fòssils trobats en l’àrea gran Penedès (més del 80%). Aquesta col·lecció està catalogada i és accessible pels investigadors però fa anys que no s’ha pogut exposar al públic. Va ser iniciada als anys 30 del segle XX que inclou sis holotips (exemplars únic i de gran interès científic que serveixen per descriure una nova espècie), entre els quals s’inclou el del sireni. A partir de l’exemplar de Metaxytherium catalaunicum, l’exposició explica com era el Penedès del moment en què va viure aquest mamífer marí, fa 16 milions d’anys. L’exposició inclou una setantena de peces de la col·lecció paleontològica que ofereixen molts detalls dels diferents hàbitats i les espècies que van viure al Penedès durant el miocè.

Un dels recursos museogràfics emprats en l’exposició és la reproducció a tamany real d’un sireni creada per l’empresa Quagga a partir de les restes fòssils conservades al museu. L’estudi del fòssil ha permès conèixer més sobre com podria haver estat el seu aspecte extern. Per exemple; a partir de la longitud del crani (43 cm) s'ha pogut estimar que l'exemplar conservat al museu tenia 3,69 m de llargada i pesava uns 927 kg. Cal destacar que es tracta d’una exposició amb una clara intencionalitat didàctica que també s’adreça al públic escolar ja sigui amb visites lliures a l’exposició o amb l’activitat “Fossilitzem-nos” que ha estat creada especialment pels grups escolars de primària i secundària. També s’han programat diverses activitats a l’entorn de l’exposició adreçades a tots els públics. Hi haurà dues visites guiades; una a càrrec dels seus comissaris que permetrà conèixer més a fons tots els detalls de la mostra i l’altra a càrrec de l’actriu Jordina Biosca que ens oferirà la seva visió creativa. Hi ha també dues sortides programades (Amics en ruta) per conèixer millor l’entorn (Parc del Foix) i una de les col·leccions paleontològiques més importants del país (l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont). D’altra banda, s’ha programat un tast de vins minerals que ens permetrà aprofundir en aquesta característica dels vins que tant té a veure amb el sòl, amb el seu passat i amb la paleontologia.

ACTIVITATS PREVISTES

Inauguració
Divendres 14 de desembre, 20 h

Visita a l’exposició
a càrrec dels comissaris, amb la col·laboració de Rossend Olivella i Carles Martin Closas, paleontòlegs.
Diumenge 20 de gener, 12 h

Amics en ruta:
visita a l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont, de Sabadell.
Dissabte 16 de febrer, 10 h

Tast de vins minerals.
A càrrec de Núria Renom, sommelier.
Dijous 21 de febrer, 20 h

Amics en ruta:
visita al Parc del Foix. A càrrec de Manu Gómez, geòleg.
Dissabte 16 de març, 11 h

Visita a l’exposició
a càrrec de Jordina Biosca, narradora i actriu.
Diumenge 24 de març, 12 h

Fossilitzem-nos
Activitat educativa per a grups escolars i d’adults.
Cal reserva prèvia a: educacio@vinseum.cat

Lloc i adreça de l'acte

  • Vilafranca del Penedès
  • Capella de VINSEUM
  • divendres de 17 a 20 h; dissabte de 10 a 14 h i de 17 a 20 h; diumenges de 10 a 14 h

Informació de contacte


    T'ha interessat aquest acte?

    Subscriu-te a Eix Diari i rebràs cada divendres l'agenda cultural més destacada al teu correu electrònic. Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

    Subscriu-te ara!

    El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.



    Avui al Penedès


    SEGUEIX-NOS

    Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

    Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!