Fires i festes

Corpus a Sitges

Sitges | Diferents indrets | 21-06-2019 22:00 h. fins 30-06-2019

Corpus a Sitges

D’aquesta manera, se li confereix una entitat especial a aquest acte, en desvincular-lo dels actes de dissabte, quan s’inauguren l’Exposició Nacional de Clavells i la Mostra de Bonsai i Suiseki. La presidenta de la Comissió, Angelina Salesas, ha assenyalat que “envoltats del marc incomparable de tots els clavells de l’exposició, aquest any el Pregó del Clavell serà el divendres 21 de juny. Volem, així, donar-li un caire més íntim i acollidor. No hi falteu perquè la cosa promet. Ens acompanyaran els Gegants i els paradistes del Mercat Municipal ens oferiran un aperitiu”.

Un petit espectacle realitzat per la companyia La Tija, al Saló d’Or del Palau Maricel, ha servit per fer les presentacions dels principals protagonistes de la festa. Enguany, el pregoner serà Josep Maria Rosés, un sitgetà molt vinculat a la vida cultural social i festiva de la vila. Rosés ha estat Carnestoltes en dues ocasions, la veu de molts actes culturals, un dels presentadors de Telefot i membre de la Comissió de Festa Major.  L'altre nom propi de la festa serà Esther Viyuela Zabaco, vinculada a les catifes de flors. Viyuela és la Pendonista del Penó de la Minerva i l'acompanyaran com a cordonistes les seves dues filles Esther i Cristina Torremorell Viyuela. La Colla Mitjana del Ball de Bastons serà l'encarregada enguany de confeccionar la catifa i l'altar del Cap de la Vila, amb motiu del seu quarantè aniversari. El Pati Blau serà engalanat pel Taller de l'artista sitgetana Núria Corretgé.

El cartell del Corpus 2019 és obra de l'artista sitgetana Dolors Luján. La pintora ha explicat que ha realitzat “un gravat, que és una tècnica molt laboriosa” i ha volgut mostrar l’esclat de la simbologia del Corpus. Segons Luján “la imatge representa quan comença la confecció de les catifes, quan porten les flors i guarneixen els carrers. La creadora també ha destacat que també “pensava en els vilatans, grans i petits, que contribuïm a la festa”.

La programació d’actes continuarà al llarg del cap de setmana de Corpus. Dissabte 22 de juny, tindrà lloc la tradicional inauguració de l’exposició Nacional de Clavells, que enguany arriba  la 80ª edició i que es farà a les 19.30h als jardins de la Societat Recreativa El Retiro, amb 30 expositors. Seguidament, tindrà lloc la inauguració de la 29a Mostra de Bonsai i Suiseki a l'auditori del Centre Cultural Miramar. Després, es visitarà l'exposició i la instal·lació del festival Sitges ReciclArt 2019 en el mateix equipament municipal. Prèviament, a les sis de la tarda es podrà gaudir de la sortida de les tres parelles de gegants de Sitges, que faran un recorregut per diversos carrers de la vila a partir de les sis de la tarda (Plaça de l'Ajuntament, Major, Parellades, Sant Josep, Sant Gaudenci, Sant Francesc, Cap de la Vila i Àngel Vidal, fins als Jardins del Retiro). Després de la inauguració de l'exposició de clavells, el recorregut continuarà pels carrers Barcelona, fins al Centre Cultural Miramar, i seguirà per Fonollar, Baluard i Ajuntament. Al llarg del matí també es faran tallers infantils i familiars per completar la decoració del pati al centre cultural Miramar, amb una mandala de plàstic, i al Racó de la Calma, amb flors i pintures. I a la Floristeria Mirabent (16.30 h) es podrà veure com es fa el ram de la geganta, una activitat per a infants de totes les edats.

El Corpus de Sitges té set segles d’història i és una festa ben viva a la vila, com es constatarà la nit del 22 al 23 de juny, quan centenars de veïns i veïnes desfullaran flor al carrer, dibuixaran al terra dels carrers i confeccionaran les catifes de flors amb  més de 370.000 clavells, juntament amb materials com gespa i clofolla d'arròs per embellir la vila i fer el Corpus més atractiu. Diumenge 23 de juny, des del matí, milers de visitants podran gaudir d'aquestes creacions d'art a 31 trams de carrer. Les catifes seran efímeres fins al pas de la processó. Al llarg del dia també es podran veure altres espais guarnits com El Pati Blau i també es podrà contemplar l'Ou com Balla, un dels elements tradicional de Corpus que es podrà veure a la font del Palau de Maricel.
 
Angelina Salesas ha anunciat que la coincidència de diumenge de Corpus amb la revetlla de Sant Joan “s’ha acordat que la missa i, per tant, la Processó començarà una hora abans. La missa començarà a les sis de la tarda i tot seguit es farà la Processó del Santíssim, amb tot el seguici popular i religiós”. Un altre dels moments més especials de la festa és la Processó de Corpus, amb el seguici popular i el seguici religiós, integrat pels Gegants de la Vila, l'escola de Grallers de Sitges, els Gegants Americanos, els Gegants Moros, els Grallers Marcets de Sitges, El Drac i l'Àliga -amb flors-, La Moixiganga i l'Escola de Grallers de Sitges, els infants que aquest any han fet la primera comunió, feligresos, pubilles i hereus, i la Pendonista del Penó de la Minerva. La cobla Sitgetana tancarà la comitiva i després finalitzada la processó es farà la tradicional ballada final de la tres parelles de gegants a la plaça de l'Ajuntament.

L’alcalde de Sitges en funcions, Miquel Forns, ha expressat que “tenim més ganes de Corpus que mai. La imaginació i la creativitat i tot el que significa el Corpus, el sentiment de la festa, ha quedat reflectit en aquest espectacle que la Tija ha representat al Saló d’Or del Palau Maricel. El Corpus aspira a ser declarada Festa Patrimonial d'Interès Nacional, però per a nosaltres, els sitgetans i les sitgetanes,  ja ho és”.

La Festa del Corpus 2019 també permetrà contemplar els 22 participants al 61è Concurs d'ornamentació floral de balcons, finestres i façanes i es podran degustar els sabors de Corpus amb el Pastís de Corpus a la Pastisseria Massó, el Gelat de Flors a la Gelateria italiana Oliver, Catifes de Flors amb pasta de full a la Pastisseria Calderón i còctels florals a les guinguetes de les platges de Sitges.

En paral·lel, també es programaran actes culturals i lúdics com la xerrada ‘Corpus: Parlem del Cap de la Vila’ que es farà aquest dissabte 15 de juny, a les 19.30h, a l’Espai Cultural Pere Stämpfli.

La celebració del Corpus 2019 s'allargarà fins al 30 de juny amb l'acte oficial de cloenda i el repartiment de premis. Després s’anirà al Santuari del Vinyet, per fer la tradicional ofrena col·lectiva de clavells a la Verge.  

Lloc i adreça de l'acte

Informació de contacte


T'ha interessat aquest acte?

Subscriu-te a Eix Diari i rebràs cada divendres l'agenda cultural més destacada al teu correu electrònic. Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Subscriu-te ara!

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.



Avui al Penedès


SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!