Agenda

Fires i festes

Festa Major de Sitges

Sitges | Diferents indrets | 19-08-2019 11:06 h. fins 26-08-2019

Sitges es prepara per viure una nova Festa Major i mostrar, un any més, el seu ric folklore. A partir del 19 d’agost la vila acollirà un ampli programa d’actes musicals, culturals i tradicionals que s’allargaran fins al 26 d’agost.

Festa Major de Sitges

La presidenta de la Comissió, Maica Díez-Alcón, ha destacat que la Festa Major canvia en alguns aspectes, però sempre es manté amb la mateixa essència. Segons Díez-Alcón, aquesta Festa Major hi ha “nova oferta musical, amb nova ubicació i nova imatge que tenim el gust de compartir per primer cop amb el col·lectiu de Barraques. Unificant criteris, treball en equip i una sola de la festa que millor ens representa. Així també una visió unificada de la Nit de Foc (14 de setembre)”.

Al llarg de l’esdeveniment, la Comissió ha revelat els noms propis de la festa d’aquest any que són: Toni Vigó, Josep Carbonell, Tea Hill i Núria Fortuny. Antoni Vigó i Julià pronunciarà el 19 d’agost el Pregó de la Festa Major a les 21.30 h a la plaça de l’Ajuntament. Vigó ha lluït una samarreta amb l’escrit ‘No m’ho esperava’ i ha assegurat que serà un honor poder fer un pregó que serà personal. També ha avançat que “el pregó serà parlat, no escrit. Serà una fantasia”. I espera que sigui emotiu i divertit. Al llarg dels anys, Vigó ha tingut un paper destacat com a geganter durant molts anys, primer dels Moros i més tard dels Cristians. I també l’ha viscuda a peu de carrer.

El pregó es podrà seguir a la plaça de l’Ajuntament i comptarà amb interpretació simultània en llengua catalana de signes. També es podrà veure en directe a la zona de Barraques, on s’instal·larà una pantalla gegant.

Josep Carbonell, popularment conegut com a Jepet, ha estat escollit enguany Pendonista de Sant Bartomeu en reconeixement a la seva tasca per la Festa Major. Carbonell ha assegurat que: “he estat espectador, he estat membre de la Comissió de Festa Major durant dinou anys i, actualment, sóc membre del Cos de Portants del Tabernacle de Sant Bartomeu. A més, segueixo col·laborant en el muntatge de l’exposició dels Sants Patrons a casa dels Pendonistes. Jo sempre m’he considerat un tramoista de la Feta Major i enguany m’han fet l’honor de ser Pendonista. Aquest any la veuré des d’un altre vessant. No puc amagar el goig i l’alegria que em representa ser-ho”.

Tea Hill Llorens, nomenada Pendonista de Santa Tecla 2019, ha agraït a la Comissió el seu nomenament i ha afirmat que “és un honor i un privilegi. També ha assegurat que “Santa Tecla estarà a casa, al carrer Carreta, i ens fa molta il·lusió”. L’any 1994 Tea Hill es va convertir en una de les noies fundadores de la Colla de les Cubanites, que va permetre que els Gegants Americanos formin part de la festa amb més protagonisme.

Enguany la Comissió ha volgut presentar una proposta diferent a través de la imatge gràfica de la Festa Major i ha triat la il·lustradora i tatuadora Núria Fortuny per ser l’autora del cartell. Fortuny, lleidatana d’origen, porta 8 anys a Sitges i ja havia col·laborat amb els diables de l’Agrupació de Balls Populars de Sitges pintant les capes del Llucifer i la Diablessa. A l’hora de crear el cartell, l’autora ha volgut donar protagonisme al foc, que és el que la va captivar quan va veure per primera vegada la Festa Major. I com a tatuadora i il·lustradora que és, Fortuny ha fet servir un estil que recorda els cartells de les convencions de tatuatge i, potser una mica, el modernisme català.

Llançament dels 21 Morterets i Ofrenes a Sant Bartomeu i Santa Tecla

L’encesa dels 21 Morterets la vigília de Sant Bartomeu, el 23 d’agost, anirà a càrrec de músics de cobles de Sitges que han interpretat la sardana ‘La Processó de Sant Bartomeu’, amb motiu del centenari de la seva creació. L’acte tindrà lloc a les 14 h a la Platja de la Fragata.

Enguany la Colla Mitjana de Bastons amb motiu del seu 40è aniversari farà l’Ofrena al sant Patró, el 24 d’agost. L’acte serà durant l’Ofici Solemne a la parròquia de Sant Bartomeu i Santa Tecla.

La Vigília de Santa Tecla, el 22 de setembre el Pubillatge de Sitges, que aquest any celebra 40 anys, serà l’encarregat de l’encesa dels 21 Morterets. L’acte es farà a les 14 hores a la platja de la Fragata.

Coincidint amb la diada de Santa Tecla, el 23 de setembre, l’Ofrena a la patrona de Sitges anirà a càrrec dels Gegants Moros pel seu 40è aniversari i la Cobla Maricel interpretarà “La Processó de Sant Bartomeu”, que enguany commemora 100 anys.

Programació Musical: Barraques i El Ball

La programació musical de Festa Major i Santa Tecla ofereix un cartell dels més potents i variats fins al moment. Barraques i El Ball uneixen esforços per oferir 13 dies frenètics de música oberta a tots els públics i per a tots els gustos. Aquest any els concerts tindran un únic escenari de qualitat situat a la Platja de la Fragata.

Barraques tindrà lloc els dies 17, 18 i 19 d’agost amb un cartell de primera línia que inclou grups com: La Pegatina, els Buhos, Obeses, Lildami, Els Catarres, Doctor Prats, Roba Estesa, Pavvla, Orquestra Di-Versiones, Suu i Reggae Per xics, entre d’altres.

El ball se celebrarà del 19 al 25 d’agost i també del 20 al 23 de setembre per oferir una programació que inclourà concerts de grups i artistes molt coneguts com La Pegatina, Ramon Mirabet, Retrio & Scarp Fusió, Manel Fuentes (& The Spring’s –Team), Panllet, Orquestra Maravella, DJ Carles Pérez de Ràdio Flaixbac i DJ Miku.

Articles del programa de Festa Major

El programa de Festa Major 2019 recull un conjunts d’investigacions relacionats amb la celebració com el reportatge dedicat a Isidre Pañella i Virella escrit per Àxel Neuman Amigó, l’article ‘La música de banda fa festa major’ de Joan Yll Martínez -Cronista Oficial de Sitges-, i l’article sobre el Centenari de la Sardana ‘La processó de Sant Bartomeu’ d’Antoni Català i Vidal’ de Jordi Milà Franco. David Rossell també hi publica un article sobre la colla jove infantil de diables de Sitges, mentre que Talino Plana hi presenta l’article ‘De diables i de Festa Major’ i Siscu Rossell, ‘Teatre de somnis’ sobre el Ball de Bastons.

Lloc i adreça de l'acte

Informació de contacte    T'ha interessat aquest acte?

    Subscriu-te al butlletí d'Eix Diari i rebràs cada divendres l'agenda cultural més destacada al teu correu electrònic.


    Avui al Penedès