Cinema i vídeo

Festival de Cinema Fantàstic de Sitges 2020

Sitges | 08-10-2020 12:01 h. fins 18-10-2020

Festival de Cinema Fantàstic de Sitges 2020

Les últimes novetats es combinaran amb la recuperació de clàssics i el reconeixement a una personalitat inimitable en la història del cinema, David Lynch. El cineasta nord-americà encarna la figura d’artista total, amb múltiples facetes dins el món cinematogràfic (director, guionista, productor o actor) i en altres arts com la pintura, la música, el disseny o la publicitat. Lynch rebrà el Gran Premi Honorífic del Festival de Sitges, un lliurament que es realitzarà de manera virtual a causa de les circumstàncies actuals.

L’obra de David Lynch s’expressa per si mateixa i és àmpliament coneguda per qualsevol cinèfil. Des d’Eraserhead (1977) fins a Twin Peaks: The Return (2017), els seus treballs conviden a un viatge pels somnis, el surrealisme, les pors i les obsessions humanes. The Elephant Man (1980), cinta que clausurarà Sitges 2020 celebrant el 40è aniversari amb la seva remasterització en 4K; Dune (1984); Blue Velvet (1986), guanyadora del Festival l’any 1986; Wild at Heart (1990); Lost Highway (1997); The Straight Story (1999); Mulholland Drive (2001) o Inland Empire (2006), conformen una cinematografia magistral que Sitges 2020 homenatjarà.

Una SOFC audaç i diversa

La Secció Oficial Fantàstic a Competició oferirà una tria amb els títols més rellevants de la temporada. A les ja anunciades Peninsula, Sputnik, Relic o La vampira de Barcelona, s’hi afegeixen un grapat de films de diverses temàtiques i procedències. Brandon Cronenberg, que el 2012 va guanyar el premi al millor director revelació a Sitges amb Antiviral, hi presentarà Possessor, cinta de terror ambientada en una organització secreta que utilitza tecnologia d’implants cerebrals per ocupar els cossos d’altres persones, amb la finalitat de dur-les a cometre assassinats. Wendy, de Benh Zeitlin (Beasts of the Southern Wild), serà un altre dels títols més esperats. Perduda en una illa misteriosa on el temps i l’envelliment s’han detingut, la Wendy haurà de lluitar per salvar la seva família, la seva llibertat i el seu esperit alegre del perill mortal de créixer.

Dins l’àmplia representació de cinema espanyol d’enguany, també hi serà Baby (estrena mundial) una obra molt personal de Juanma Bajo Ulloa (Alas de mariposa, La madre muerta, Airbag) que va ser apadrinada per Sitges dins el projecte Fantastic 7. Una jove drogoaddicta incapaç de cuidar el seu nadó, el ven a una dona estranya i aviat es penedirà d’aquesta decisió.

Quentin Dupieux, un habitual de Sitges amb comèdies tan singulars com Rubber (2010), Au poste! (2018) o Le daim (2019) presentarà Mandibules, protagonitzada en aquest cas per mosques gegants. L’humor absurd i gairebé surrealista també és la base de la francesa Teddy, dels bessons Ludovic i Zoran Boukherma. La història d’un jove atacat per una bèstia que comença a sentir una pulsió animal. I encara hi haurà més comèdia, Save Yourselves!, d’Alex Fischer i Eleanor Wilson presenta una parella novaiorquesa que, davant de la por que l’addicció a la tecnologia acabi amb el seu amor, decideix passar unes vacances en una cabana al bosc. Això els impedirà assabentar-se que uns alienígenes han envaït la Terra. A Mosquito State, del polonès Filip Jan Rymsza, un obsessiu analista de dades de Wall Street troba patrons similars entre els seus models informàtics i els mosquits del seu apartament.

Sitges 2020 acollirà diverses estrenes mundials, entre les que destaquen tres cintes de ciència ficció i acció. Le dernier voyage de Paul W.R., de Romain Quirot, és una proposta sci-fi que arrenca amb la desaparició de l’astronauta Paul W.R., destinat a una important missió per salvar la Terra. Archenemy, d’Adam Egypt Mortimer, director de Daniel Isn’t Real (Sitges 2019) i Some Kind of Hate (Sitges 2015), té com a protagonista un heroi d’una altra dimensió que cau per accident a la Terra, on és incapaç d’emprar els seus poders. Per la seva banda, Superdeep, del rus Arseny Sukhin, se situa l’any 1984 al Cercle Polar Àrtic, a 12.000 metres sota terra, on s’ubica el laboratori secret més gran de la Unió Soviètica.

Una de les propostes més suggerents de la Secció Oficial és The Book of Vision, un drama d’època dirigit pel debutant Carlo Hintermann i amb la producció de Terrence Malick. Una estudiant de medicina descobreix un manuscrit del segle XVIII, que recull les emocions, temors i somnis d’una multitud de pacients. Una cinta on s’entreveu la forta influència del cineasta canadenc responsable de The Tree of Life.

Noves Visions i Panorama Fantàstic

Més novetats a les seccions paral·leles de Sitges 2020, que apleguen títols de naturalesa arriscada i transversal. Last Words, de Jonathan Nossiter, inaugurarà Noves Visions amb una història futurista on la Terra s’ha convertit en un gran desert. Un jove es proposarà construir una càmera per filmar els instants finals d’una humanitat devastada. El controvertit Bruce LaBruce (L.A. Zombie) presentarà Saint-Narcisse, una cinta intimista amb tocs de comèdia sobre un jove en recerca de la seva mare, que viu en una remota cabana al bosc en companyia d’una dona misteriosa. També dins el terreny de la comèdia, l’inclassificable Juan Cavestany proposa Un efecto óptico, protagonitzada per Carmen Machi i Pepón Nieto, que interpreten un matrimoni de Burgos que viatja a Nova York i que, un cop allà, se n’adonen que es tracta d’una altra ciutat. The Stylist, de Jill Gevargizian, presenta una perruquera molt especial. Per la seva cadira passen moltes persones i, de vegades, les seves tisores tallen alguna cosa més que cabells, permetent-li endur-se a la seva solitària llar un souvenir únic amb què ampliar la seva peculiar col·lecció.

La inauguració de Panorama Fantàstic anirà a càrrec de l’estrena mundial de Vicious Fun, de Cody Calahan, una comèdia negríssima tenyida de neons retro sobre un grup de teràpia per a assassins en sèrie. Dins la secció també s’hi podrà veure Sangre Vurdalak, film argentí dirigit per Santiago Fernández Calvete, adaptació d’un relat de vampirs de 1939. May the Devil Take You Too és la seqüela de la pel·lícula indonèsia de Timo Tjahjanto, projectada a Sitges 2018, i que segueix la línia de terror sobrenatural de la primera part.

Clàssics d’aniversari

La 53a edició del Festival de Sitges serà també un moment per a recordar i commemorar grans títols del fantàstic que celebren aniversaris. A les ja anunciades El hombre elefante (The Elephant Man, 40è aniversari i cloenda de Sitges 2020) i Desafío total (Total Recall, 30è aniversari), s’hi sumen Flash Gordon, de Mike Hodges, i La guerra de las galaxias. Episodio V: El imperio contraataca (Star Wars. Episode V: The Empire Strikes Back), d’Irvin Kershner. Totes dues cintes celebren els seus 40 anys d’existència i rebran el seu homenatge com a peces imprescindibles en la història del fantàstic.

Lloc i adreça de l'acte

Informació de contacte


T'ha interessat aquest acte?

Subscriu-te a Eix Diari i rebràs cada divendres l'agenda cultural més destacada al teu correu electrònic. Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Subscriu-te ara!

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.



Avui al Penedès


SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!