Exposicions

Gattapardiana’. Canvis que ho transformen tot: 28J l’Orgull d’una vila

Sitges | 28-06-2021 18:00 h. fins 31-07-2021

Gattapardiana’. Canvis que ho transformen tot: 28J l’Orgull d’una vila

Sitges celebra el 28J Dia de l’Orgull LGTBIQ+ amb una programació que, més enllà de la vessant pedagògica, s’alça com un treball d’investigació que repassa la història del col·lectiu a la vila i que convida a fer un recorregut dins d’un camí on repressió, reivindicació, resistència i fites aconseguides formen part del mateix paisatge.

L’acte central de la commemoració del 28J, promogut per les regidories de Drets Socials, Ciutadania i Igualtat, i Cultura, serà l’exposició ‘Gattapardiana: l’Orgull d’una vila’. Ubicada a Can Falç de Mar, la mostra proposa al públic un exercici memorístic; un viatge del passat al present, que vol ser el bressol de futures investigacions i treballs de memòria històrica al voltant del lligam entre Sitges i el col·lectiu LGTBIQ+. La comissària de la mostra, Bàrbara Scuderi, ha explicat que “‘Gattarpardiana’ és l’altra cara del ‘Gattopardo’, que ho canviava tot per a no canviar res. Aquí la transformació travessa una història que arrenca del silenci i de la repressió, passa per l’alliberament i el boom turístic, torna a la foscor de la discriminació i l’estigma, per a finalment esdevenir Orgull”.

La mostra resumeix un llegat amb protagonistes visibles i invisibles, amb episodis d’atracció, d’un temps que va de la tolerància a la diversitat afectiva, sexual i de gènere, però que compta també amb escenaris foscos. Per a Bàrbara Scuderi, “no hi ha un abans, sinó un enrere, en el qual s’apleguen persones i fets que representen la imatge, el mite o els silencis d’una mateixa història, de la que es podran visualitzar fragments d’una realitat sovint menyspreada, per desconeguda, i viscuda no sense tensions ni controvèrsies”. El recorregut per ‘Gattapardiana’ convida també a la reflexió entre els punts de trobada i les diferències entre les diverses experiències i realitats del col·lectiu.

‘Gattapardiana’ neix també amb la voluntat de recollir vivències o experiències relacionades amb la lluita LGTBIQ+ a Sitges, oferint al públic l’oportunitat d’afegir testimonis, imatges i històries que no surten encara en cap llibre, a través d’un codi QR que dirigeix a un Google Forms, en què les persones interessades poden escriure la seva experiència. La voluntat és completar i consolidar l'arxiu LGTBIQ+ local, avui dia limitat, amb altres materials gràfics i documentals, que les persones o associacions locals vulguin aportar de forma digital.
La inauguració de ‘Gattapardiana’ serà el mateix 28 de juny, a les 18 hores, i constarà de la lectura del manifest institucional de l’Orgull LGTBI. La mostra es pot visitar fins el 31 de juliol a Can Falç de Mar, i s’oferiran visites guiades gratuïtes, els divendres 2, 16 i 30 de juliol, a les 19 hores, prèvia inscripció a sitgesorgullosa@gmail.com.

Lloc i adreça de l'acte

Informació de contacte


    T'ha interessat aquest acte?

    Subscriu-te a Eix Diari i rebràs cada divendres l'agenda cultural més destacada al teu correu electrònic. Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

    Subscriu-te ara!

    El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.



    Avui al Penedès


    SEGUEIX-NOS

    Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

    Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!