Agenda del Penedès

Exposicions

La Cubana 40+1. Un viatge del no res al 2021

Sitges | Edifici Miramar | 17-06-2021 16:00 h. fins 26-09-2021

La Cubana s'obre de bat a bat amb una exposició retrospectiva per celebrar els 40 anys de la companyia

LA CUBANA, 40+1 ANYS: UN VIATGE DEL 'NO-RES' FINS AL 2021 és una exposició organitzada per l’Ajuntament de Sitges i La Cubana per celebrar els 40 anys de trajectòria de la companyia. La Cubana ha portat el seu particular estil per tots els escenaris de l’estat espanyol on l’han gaudit més de 5 milions d’espectadors.

Aquest 2021 La Cubana fa 40 + 1 anys i ho celebra a casa seva, a Sitges, el lloc on va néixer l'any 1980. L’exposició és una ‘versió visitable’ de la companyia on tothom podrà descobrir el seu món a partir d’objectes, compartir el seu univers i reviure tots els seus espectacles. Més que una exposició convencional, les sales i terrasses de l’edifici es transformaran temporalment en un gran magatzem ple de coses entranyables i curioses. S’hi pot veure la història viva d’aquesta companyia sitgetana que va començar a jugar fent comèdia pels carrers i que ha fet descobrir amb el temps un altre tipus de teatre.

L’exhibició no és gens convencional, és una exposició immersiva dins del món de La Cubana (sense gaire tecnologia digital) on el visitant podrà fer un recorregut per la història de la companyia explicat a través de les ‘seves coses’: escenografies, vestuaris, perruques, barrets, dentadures postisses, ulleres, cartells, retalls de premsa, fotografies, premis, records entranyables i tot allò que han anat acumulant i fent servir als seus muntatges al llarg de tota la seva història.

La Cubana

Va néixer amb vocació clarament amateur, sense res i sense cap tipus de pretensió, només amb l’ànsia de fer teatre. La varen fundar dos sitgetans, Vicky Plana i Jordi Milan, que en aquell moment no eren gens conscients del que estaven creant i en què esdevindria anys més tard. Han realitzat prop de 12.000 representacions, han visitat més de 200 teatres i en total els han vist més de 5 milions d’espectadors.

El teatre ‘cubanero’ es basa en l’observació, recreant situacions quotidianes, sempre en clau d’humor i que, normalment, passen inadvertides com a teatre. És un teatre senzill, de petites idees i molt artesanal. Algunes constants que es troben als seus muntatges són la transgressió d’espais, la sorpresa, el joc com a expressió teatral, la participació del públic i, sobretot, els seus personatges, aquests que tenen vida pròpia i van més enllà del simple guió establert. I afirmen que el carrer va estar la seva gran escola i des d’on han extret tota la seva experiència.

La Cubana i Sitges

Al 1960 la majoria de pobles de Catalunya tenien el seu teatre i també acostumaven a tenir el seu grup de teatre d’aficionats. A Sitges, excepcionalment, hi havia tres teatres: El Prado, El Retiro i el Patronat; i també hi havien grups de teatre amateur que van ser l’embrió del que després seria La Cubana.

La seva aventura va començar aquí, i tant el poble com la seva gent han estat el seu principal pou d’inspiració. Tot i que la seva seu no està a Sitges, tenen molt clar que La Cubana és la Companyia de Teatre de Sitges.

Lloc i adreça de l'acte

 • Sitges
 • Edifici Miramar
 • Carrer de la Davallada, 12

Informació de contacte


  T'ha interessat aquest acte?

  Subscriu-te al butlletí d'Eix Diari i rebràs cada divendres l'agenda cultural més destacada al teu correu electrònic.  Avui al Penedès


  SEGUEIX-NOS

  Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

  Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!