Agenda del Penedès

Exposicions

Pepito Zamora. Un artista de revista

Sitges | 16-06-2022 20:00 h. fins 01-07-2022

Pepito Zamora. Un artista de revista

Aquesta exposició permet treballar en dues de les línies estratègiques dels Museus de Sitges: investigar i difondre artistes vinculats amb les col·leccions i patrimoni locals, i treballar en discursos inclusius des de la perspectiva de gènere. José Zamora fou homosexual de forma oberta i declarada, en un moment en què aquesta identitat era moralment censurada, castigada i silenciada; tot i això, va aconseguir reeixir en la seva professió, vincular-se als diferents escenaris vitals en els què va viure i guanyar-se el respecte, la complicitat i l’estimació dels que el conegueren.

Aquesta exposició, que es presenta en el marc del 50è aniversari de la mort de l’artista, vol recuperar i revalorar la seva figura. Jose de Zamora, polifacètic personatge que desenvolupà la seva creació artística en diferents àmbits, dels que destaquen els vinculats amb el món de l’espectacle, com a figurinista; les d’il·lustrador i creacions efímeres, així com les d’escriptor de petits contes i narracions i dibuixant editorial, tasca en la que cal remarcar en les seves col·laboracions amb la reeixida editorial Calleja. Fou també un agitador cultural i col·laborà estretament en els esdeveniments culturals dels diferents escenaris vitals en els que es va desenvolupar la seva trajectòria vital.

L’exposició presenta un total de 85 obres, pintures, dibuixos, obra gràfica i diversos documents i s’articula en tres àmbits centrats, a banda del corresponent a la presentació, en els tres indrets en els que desenvolupà la seva activitat i deixà una empremta més important: Madrid, París i Sitges, on hi va fer arrels i s’establí fins al final dels seus dies, i a on la seva petjada encara perdura en moltes de les activitats vinculades al seu calendari festiu.

Resseguint les paraules del comissari, l’exposició mostrarà els elements més destacats de la carrera artística del figurinista i escenògraf, dibuixant i escriptor, i la documentació essencial per tal de ressituar i actualitzar la importància de l’artista. També es posarà en valor la rellevància de José  Zamora en la represa de Sitges com a plaça preferida pel turisme internacional i la integració que ell va fer entre la colònia d’estiuejants i la població nadiua de Sitges, tot participant directament en la festivitat del Carnaval, del Corpus, del Ralli de cotxes d’època, entre d’altres,  publicant a la premsa local i organitzant exposicions.

José Zamora, molt desconegut més enllà dels ambients en els que es desenvolupà la seva activitat professional, a hores d’ara i malauradament, és més reconegut fora del país que a casa nostra; l’exposició com dèiem, pretén reivindicar i recuperar la seva vàlua artística i la seva trajectòria personal i artística.

 

Exposició temporal:    Pepito Zamora, un artista de revista

Lloc:                          Sala d’exposicions temporals dels Museus de Sitges, edifici Rocamora, carrer Fonollar, s/n.

Dates:                        Del 16 de juny al 2 d’octubre de 2022

Horaris:                     Del 16 al 30 de juny: dimarts a diumenge de 10 a 19

                                 De l’1 de juliol al 30 de setembre: de dimarts a diumenge de 10 a 20

                                 De l’1 al 2 d’octubre: de dimarts a diumenge de 10 a 19

Lloc i adreça de l'acte

Informació de contacte


  T'ha interessat aquest acte?

  Subscriu-te al butlletí d'Eix Diari i rebràs cada divendres l'agenda cultural més destacada al teu correu electrònic.  Avui al Penedès


  SEGUEIX-NOS

  Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

  Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!