Agenda del Penedès

Conferències, col.loquis

Obres recuperades de Domènec Guansé i Josep Maria Poblet

Vilafranca del Penedès | 02-06-2023 19:00 h.

Obres recuperades de Domènec Guansé i Josep Maria Poblet

En aquest cas es tracta de la novel·la de Domènec Guansé (Tarragona 1894- Barcelona, 1978) i el llibre memorialístic de Josep Maria Poblet (Montblanc, 1987 – Barcelona, 1980) intitulat De Barcelona a l’Havana...passant per Darnius.

La vetllada cultural, organitzada per l’editorial de Martorell i La Cultural Llibreria, es clourà amb un concert de la soprano Eulàlia Ara qui, acompanyada al piano de Josep Maria Escribano, interpretarà nou peces coetànies d’ambdós autors

Una mateixa generació marcada per l’exili

Es tracta, doncs, de dos autors que pertanyen a la mateixa generació i que van compartir un mateix destí, ja que, en acabar la Guerra Civil van haver d’emprendre el camí de l’exili: Guansé a Xile i Poblet a Cuba. La vetllada literària, organitzada conjuntament per Adesiara i La Cultural llibreria, comptarà amb la presència del director  de l’editorial, Jordi Raventós, i d’Antoni Isach, doctor en filologia catalana, que ha tingut cura de l’edició de la novel·la de Guansé.

En acabar, tindrà lloc un concert de la soprano Eulàlia Ara qui, acompanyada al piano per Josep Maria Escribano, interpretarà un seguit de temes agrupats sota el programa Sons de l’exili: de la sardana a la guajira... passant per la serenata que consta d’un total de nou temes contemporanis a Guansé i Poblet, en una proposta que marida literatura i música.

Crític literari i periodista, Domènec Guansé va publicar diversos reculls de contes i novel·les abans de la Guerra Civil. Així, Una nit, publicada al 1935, és, sens dubte, la seva obra més reconeguda abans que la guerra interrompés la seva carrera que va haver de reprendre a Santiago de Xile on va establir-se al 1940. A l’estil de Stefan Zweig o Virgina Woolf, Una nit és una novel·la que discorre al llarg de vint-i-quatre hores i té com a protagonista un jove que rep la notícia de la mort, en plena jovenesa, d’una noia de la qual havia estat enamorat. A partir d’aquí, el protagonista comença a rememorar el seu passat amb la noia i a intentar aclarir els seus sentiments a través d’un magistral exercici d’introspecció.

Publicat al 1942, De Barcelona a l’Havana...passant per Darnius va ser un dels primers llibres publicats en català a Mèxic i es tracta d’un testimoni directe de l’èxode català de 1939. A través de disset cròniques i en primera persona, Josep Maria Poblet narra el periple viscut des que el gener de 1939 va sortir de Barcelona fins que va arribar a l’illa de Cuba el juliol del mateix any. Entremig, l’autor relata la seva estada a França, les vicissituds per poder accedir a un vaixell i abandonar un país que s’abismava a la Segona Guerra Mundial, així com les personalitats, algunes ben singulars, que va coneixent durant la singladura. Aquest fet i la descripció del xoc cultural que representa per a un català el seu contacte amb Cuba i Llatinoamèrica converteixen aquest text en un document de gran valor històric per copsar la diàspora de 1939. Així mateix, la publicació d’aquest llibre constitueix la recuperació d’una veu heterodoxa dins de la literatura catalana.

Lloc i adreça de l'acte

Informació de contacte


    T'ha interessat aquest acte?

    Subscriu-te a Eix Diari i rebràs cada divendres l'agenda cultural més destacada al teu correu electrònic. Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

    Subscriu-te ara!

    El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.



    Avui al Penedès


    SEGUEIX-NOS

    Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

    Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!