Agenda del Penedès

Exposicions

Rusiñol vist per Picasso

Sitges | 02-06-2023 21:42 h. fins 30-06-2023

Rusiñol vist per Picasso

Sitges va ser un dels escenaris de Pablo Ruiz Picasso. I els Museus de Sitges en són testimonis directes, ja que en els seus fons hi ha sis obres de l’artista malagueny. Amb motiu del cinquantè aniversari de la seva mort, Museus de Sitges –en col·laboració amb el Museu Picasso de Barcelona– ha programat un conjunt d’activitats, que posen l’accent dels seus vincles amb la vila i la relació amb Santiago Rusiñol. Una exposició, una ruta, conferències i altres propostes socioculturals permetran visualitzar Sitges en l’univers picassià d’una manera rellevant.

La commemoració de l’Any Picasso a Sitges posa de manifest els vincles directes que el genial artista malagueny va tenir amb Sitges en dues fases de la seva vida: per una banda, en el tombant dels segles XIX i XX –quan hi va venir en diverses ocasions, gràcies a la seva amistat amb l’artista Carles Casagemas– i als anys 30, després de la mort de Santiago Rusiñol, quan hi va tornar per a visitar el Cau Ferrat, que havia conegut dècades enrere i que en aquells moments acabava d’obrir com a museu públic.

La relació de Picasso amb Sitges va ser significativa i va impactar també de manera directa en la seva obra. La seva amistat amb el pintor Carles Casagemas –que hi passava períodes a la vila, ja que la seva mare hi havia nascut i les seves germanes hi vivien– va atraure Picasso. Aquí va visitar el Cau Ferrat i va conèixer Santiago Rusiñol. En un curt període de temps, Picasso va fer 22 retrats de Rusiñol, en una època en què el jove artista es va acostar als intel·lectuals catalans del Modernisme que es movien entorn els Quatre Gats. De fet, es creu que n’hi puguin aparèixer altres retrats.

La pintura de Rusiñol va influir de ple en el jove Picasso. I també ho va fer d’una manera significativa El Greco, que els modernistes van reivindicar i projectar. Des del 1894, el Cau Ferrat acollia dues obres de l’artista cretenc que Rusiñol havia adquirit a París: Les llàgrimes de Sant Pere i Magdalena penitent.

Santiago Rusiñol va esdevenir pioner en el col·leccionisme d’obres de Picasso en el tombant de segle. El Museu Cau Ferrat té en el seu fons una pintura seva (La cursa de braus) i cinc dibuixos. Tots daten dels anys 1900-01.

L’exposició. El conjunt de retrats que Picasso va fer de Rusiñol constitueixen un dels eixos centrals de l’exposició Rusiñol vist per Picasso, organitzada per Museus de Sitges, amb la col·laboració del Museu Picasso de Barcelona. La mostra està coordinada per Ignasi Domènech, cap de Col·leccions de Museus de Sitges, i compta amb significatives aportacions del doctor en Història de l’Art Eduard Vallès. Avui s’ha realitzat la inauguració al Museu de Maricel, on es podrà visitar fins al 24 de setembre.

Rusiñol vist per Picasso presenta 29 obres, de les quals 9 provenen del Museu Picasso, cedides en préstec a Museus de Sitges per a l’exposició. Les sis peces del Museu Cau Ferrat també hi són exposades, així com altres obres procedents de col·leccions particulars. També s’hi exposen reproduccions de dibuixos de Picasso obtingudes a partir de revistes i publicacions d’època i de les quals, en alguns casos, se’n desconeixen els originals.

Els retrats que Picasso va fer de Rusiñol són el fil conductor de la mostra. N’hi ha que estan fets en suports gens habituals, com, per exemple, un llibre d’inventari d’una botiga d’ultramarins, fruit de la voracitat creativa de l’artista malagueny en aquella època. A més de Rusiñol, també hi apareixen Ramon Casas, Miquel Utrillo, Ramon Pichot i Júlia Peraire. Entre les obres reproduïdes, n’hi ha dues del Musée National Picasso de París que van ser inèdites fins al 1990.

Les activitats. A més de l’exposició, la celebració de l’Any Picasso a Sitges està acompanyada d’altres activitats organitzades per Museus de Sitges. Rutes culturals, conferències i tallers configuren el conjunt de la proposta, que comença aquest primer cap de setmana de juny i finalitza el mes d’octubre.

PROGRAMA

Ruta cultural: Picasso i Sitges, una cartografia física i sentimental
Diumenges 4 de juny, 16 de juliol, 6 d’agost i 3 de setembre de 2023
Un itinerari físic i intel·lectual pels carrers de Sitges resseguint les vinculacions amb Picasso a través de diverses aproximacions. En aquest itinerari s'entrecreuen noms com Picasso, Rusiñol, Utrillo, Casagemas, El Greco, Maricel, Cau Ferrat o la Platja de Sant Sebastià, a partir de documents i testimonis que vinculen Sitges amb un dels grans artistes de la història de l'art.

Conferència: Picasso i els artistes del Cau Ferrat de Sitges: les seves obres i l’aroma de la història. A càrrec d’Eduard Vallès
Divendres 16 de juny de 2023, 19h, Museu del Cau Ferrat
Per a Picasso, el Cau Ferrat–que va visitar, per primer cop cap als anys 1899-1900 i, posteriorment, quan va esdevenir museu públic, als anys 30– era molt més que un museu; era el panteó on hi havien exposades les obres de molts amics seus de joventut, de quan Sitges estava al centre de la modernitat artística. Noms com Casas, Anglada Camarasa, Ramon Pichot, Manolo Hugué i, per descomptat Rusiñol, formen part no només de la vida de Picasso, sinó també del seu procés de formació personal i artístic.

Conferència: Picasso a Sitges, la construcció d’un relat. A càrrec de Vinyet Panyella
Divendres 15 de setembre de 2023, 19h, Museu del Cau Ferrat
La pintura i dibuixos del Cau Ferrat, l’obra perduda a Sitges, la relació amb Rusiñol, l’amistat amb Casagemas (i l’impacte que li va causar la seva mort)… Sitges apareix puntualment en la trajectòria del primer Picasso i alguns episodis viscuts van marcar la seva obra.

Taller familiar: els blaus de Picasso
Dijous 13 de juliol i 3 d’agost, Museu de Maricel
Taller per a la canalla, que experimentarà creacions a partir de la utilització dels blaus de Picasso i del Museu del Cau Ferrat

Sortida cultural a Màlaga
6 – 8 d’octubre de 2023
Amb visita a la casa natal de Picasso i el seu Museu, així com altres museus i espais de la ciutat.

Lloc i adreça de l'acte

Informació de contacte


  T'ha interessat aquest acte?

  Subscriu-te a Eix Diari i rebràs cada divendres l'agenda cultural més destacada al teu correu electrònic. Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

  Subscriu-te ara!

  El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.  Avui al Penedès


  SEGUEIX-NOS

  Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

  Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!