Farmàcia

El catalans reciclen una mitjana de 111 grams de medicaments a l'any

El 91% dels ciutadans recicla correctament els medicaments i els seus envasos, segons una enquesta

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El 91% de les llars catalanes recicla adequadament els medicaments i considera perjudicial per al medi ambient llençar-los a les escombraries o pel desguàs, una pràctica en què destaca el col·lectiu de persones més grans de 55 anys (87%) i el de malalts crònics (80%). Tal com mostren les dades de recollida corresponents al 2021, els catalans van dipositar en algun dels 3.239 Punts SIGRE disponibles a les farmàcies una mitjana de 111,36 grams per habitant i any, una xifra que situa Catalunya al grup capdavanter de reciclatge d'aquests residus, superant en 11 punts la mitjana estatal. De fet, durant els darrers deu anys, el reciclatge d'envasos buits o amb restes de medicaments ha augmentat un 23%, passant de 86 als 111 grams.

Pel que fa a l'ús del Punt SIGRE, el 88% dels catalans diposita els medicaments caducats o que ja no necessiten quan fa la revisió de la farmaciola domèstica i el 70% en finalitzar un tractament si sobra part de la medicació.

La pràctica totalitat dels catalans considera que la ubicació del Punt SIGRE a la farmàcia és el lloc idoni per la proximitat, facilitat d'accés i la confiança que desperta el farmacèutic. En total hi ha 3.239 punts SIGRE, un per farmàcia. “La xarxa de farmàcies, per la seva capil·laritat i proximitat amb el domicili del ciutadà, es converteix en l'establiment sanitari idoni per allotjar-hi els Punts SIGRE. Alhora, com a professionals de salut de confiança, els farmacèutics tenim un paper essencial a l'hora d'assessorar, informar i conscienciar la població sobre la importància, tant des del punt de vista sanitari com mediambiental, de no conservar medicaments a casa i reciclar-los correctament”, explica Jordi Casas, president del Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya.

Per commemorar els 20 anys del Sistema Integrat de Gestió i Recollida d'Envasos (SIGRE) a Catalunya, el director de l'Agència de Residus de Catalunya, Isaac Peraire, la directora general d'Ordenació i Regulació Sanitària, Azucena Carranzo, Jordi Casas, i el subdirector general de SIGRE, Miguel Vega, han presentat aquest divendres els principals èxits mediambientals aconseguits durant aquestes dues dècades i han analitzat l'evolució positiva que han experimentat l'actitud i col·laboració dels catalans amb aquesta iniciativa.

"És molt important evitar que els residus de medicaments i els seus envasos es tirin a les escombraries o pel desguàs, amb el conseqüent risc de contaminació dels nostres sòls i aigües. I afavorir, també, la no acumulació de medicaments a les cases i sensibilitzar sobre els riscos sanitaris derivats de l'ús inadequat dels mateixos”, recalca Isaac Peraire.

Un 73% dels enquestats assegura ser conscient que la cura del medi ambient també és important per tenir cura de la salut, cosa que demostra un creixent interès sobre la relació que hi ha entre l'estat del nostre entorn i la salut de les persones. Així mateix, els diversos sondejos de SIGRE mostren que augmenten els ciutadans (57%) que són conscients que llençar residus d'antibiòtics a les escombraries o pel desguàs en lloc de al Punt SIGRE és una mala pràctica que contribueix al desenvolupament i dispersió de resistències bacterianes i, per tant, a la reducció de l'eficàcia d'aquests medicaments essencials per a la nostra salut.

Segons es detalla a l'informe anual que SIGRE ha presentat a les autoritats mediambientals, amb el nou Pla Empresarial de Prevenció d'envasos del sector farmacèutic s'han aplicat un total de 421 iniciatives d'ecodisseny, que van permetre fer més sostenible 117 milions dels envasos posats al mercat.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!
SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local