Televisió

Interferències a la TDT a Calafell per la implantació del 5G

En aquests casos, es pot reclamar la instal·lació gratuïta d’un filtre que resol el problema

Interferències a la TDT a Calafell per la implantació del 5G. Llega 700

Interferències a la TDT a Calafell per la implantació del 5G. Llega 700

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La major de les interferències en la recepció de TDT que es produeixen al municipi de Calafell tenen el seu origen en la implantació de nous serveis de telefonia mòbil. Aquests nous serveis ocupen freqüències anteriorment destinades a la TDT. El senyal televisiu es desplaça a unes altres freqüències, però en ser contigües es poder produir solapaments. Ja va passar quan es va desplegar la telefonia 4G i torna a passar ara que es desplega la 5G.

L’Administració central té creat un mecanisme per a solucionar aquest problema, amb una solució gratuïta per qui el pateixi. Primer va ser el programa Llega 800, pel 4G. Ara és Llega 700, pel 5G. Els afectats poden trucar al telèfon gratuït 900 833 999, de dilluns a dissabtes feiners, de 9 a 20 hores. A més, s’ofereix una web informativa sobre aquesta transició.

Una vegada comunicada la incidència, un tècnic es posarà en contacte amb l’afectat per avaluar la situació. Si es deterina que la causa són les interferències causades per la telefonia mòbil, s’instal·la un filtre a l’antena, sense cap cost econòmic.

Segons recorda Llega 700, aquest problema afecta principalment a edificis o habitatges propers a les antenes de telefonia mòbil. També hi influeix l’orientació de l’antena de televisió, el tipus d’instal·lació que hi hagi i el seu estat de conservació. No afecta qui vegi la televisió a través de fibra òptica, satèl·lit o internet.

L’experiència del desplegament de la telefonia 4G va demostrar que el 90% de problemes venia d’aquesta causa. L’altre 10% té causes diverses. Les més freqüents són les zones d’ombra fruit de l’orografia del terme municipal i deficiències en la instal·lació de l’antena i el cablejat de cada domicili.

En general, aquest segon problema afecta principalment les instal·lacions obsoletes, però també pot fer-ho en una instal·lació relativament nova. La TDT és especialment sensible i n’hi ha prou que un cable s’hagi pelat una mica perquè hi pugui “entrar” una interferència. També poden produir-se avaries puntuals en els repetidors, però que es reparen de forma relativament ràpida.

Per tant, el filtre resoldrà la major part d’incidències. Si no és així, cal consultar un antenista, perquè si l’antena o el cablejat han perdut la protecció contra altres senyals, el filtre no donarà resultat.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!
SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local