Tabaquisme

Salut prepara una llei per prohibir fumar en espais com entrades d'escoles, parades de bus i terrasses d'establiments

S'oferirà gratuïtament el tractament substitutiu de la nicotina a les persones amb rendes més baixes de 18.000 euros

Salut prepara una llei per prohibir fumar en espais com entrades d'escoles, parades de bus i terrasses d'establiments. ACN

Salut prepara una llei per prohibir fumar en espais com entrades d'escoles, parades de bus i terrasses d'establiments. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El Departament de Salut està preparant una llei que declararà espais lliures del fum del tabac, i per tant no s'hi podrà fumar, espais públics com les entrades d'escoles, les parades d'autobús o les terrasses d'establiments. Així ho ha explicat el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, a TV3, on ha concretat que estan acabant de redactar la norma, que el Govern podria presentar "en les properes setmanes" i que després haurà de seguir el tràmit parlamentari. D'altra banda, a partir de gener s'oferirà gratuïtament el tractament substitutiu de la nicotina a les persones amb rendes més baixes de 18.000 euros. Salut calcula que se'n podrien beneficiar unes 600.000 persones que fumen i que es troben en aquest llindar.

Argimon ha reconegut que la reducció de persones fumadores es va aturar el 2017 i des de llavors es manté estable la xifra d'aproximadament un 24% de fumadors. Ha afegit que sempre que s'ha impulsat alguna normativa que declara espais lliures de fum més gent ha deixat de fumar, i per aquest motiu la conselleria treballa en una de nova.

El conseller ha explicat que aquesta és una llei que pot tirar endavant Catalunya i que ho farà. Ha reconegut que hi ha d'haver un "període de transició" perquè es pugui acceptar aquesta nova realitat, però ha recordat que abans es fumava en llocs com restaurants i ara seria segurament impensable.

D'altra banda, ha detallat que els tractaments per deixar de fumar basats en substituts de la nicotina costen uns 300 euros. Amb la seva gratuïtat es volen eliminar les traves econòmiques a les persones amb menys recursos.

“La gent no deixarà d’anar als bars”

La proposta de Salut s’ha rebut amb “sorpresa” des del sector de la restauració, que ha qüestionat que el departament no els hagi consultat abans de fer l’anunci. En aquest sentit, ha mostrat el seu desacord envers la prohibició, lamentant que la mesura arriba després d’uns anys molt complicats a causa de la pandèmia.

Posteriorment, en una entrevista a Rac1, el conseller ha recordat que l’any 2010 “semblava que la gent no entraria a bars i restaurants si no es podia fumar a l’interior, i la gent hi continua anant”. “Dubto que la gent deixi d'anar a fer un cafè amb les amigues perquè no es pugui fumar”, ha reblat.

En aquest sentit, ha recordat que es tracta d’una mesura de salut, ja que les persones exposades al fum son fumadores passives. A més, ha insistit que ja s’està aplicant en altres punts de l’Estat com és el cas del País Valencià o les Illes Balears. “La gent que tingui necessitat de fumar s'aixecarà i anirà uns dies més enllà. Els primers dies costarà una mica, però anirem veient que la gent és cívica i té sentit comú”, ha dit.

Pel que fa al recorregut en quant a temps, Argimon, en aquesta mateixa entrevista ha assenyalat que n’espera poder parlar amb el Govern com més aviat millor. “Després tot això seguirà el seu tràmit parlamentari, allà escoltarem totes les veus i els grups podran presentar-hi esmenes. L'estiu de l'any que ve espero que ja estigui aprovat”, ha concretat.

En una compareixença al migdia, en el marc de la presentació d’un nou programa d'atenció a la salut mental dels joves migrats sols, Argimon ha detallat que la proposta es portarà a Govern “en unes setmanes”. Allà mateix ha concretat que no tindrà una voluntat “sancionadora” per als locals, i que l’objectiu principal és impulsar “un canvi cultural”.

Preguntat per la normativa espanyola en aquest mateix àmbit, de moment, aturada, creu que no aportarà gaires canvis, sinó el contrari, possiblement “encara vagi més enllà”, ja que l’Estat disposa de més competències.

Pujada de la covid però sense molta gravetat

Pel que fa a la situació de la covid, el conseller a l’entrevista de TV3 ha augurat que hi haurà un increment de la infecció en les properes setmanes però ha confiat que amb una "dissociació" entre infecció i gravetat. Així, ha esperat que no hi hagi molta repercussió en aquesta gravetat i que es doni una situació com la de la primavera.

Dilluns començarà la vacunació amb la quarta dosi per a les persones que viuen en residències, a qui es vacunarà simultàniament de covid i de grip. També es farà, però a través dels CAP, a les majors de 80 anys i la previsió és obrir "en les setmanes vinents" als majors de 60 anys.

Ha explicat també que està pujant molt la variant BA4.6 i suposa ja fins a un 17% dels casos, per la qual cosa s'està començant a "imposar". Tot i això, ha apuntat que no sembla aportar més gravetat que les anteriors, tot i que sí més escapament vacunal.

Ha defensat també el sistema per agafar la baixa en cas de covid per cinc dies que es va posar en marxa abans de l'estiu i ha explicat que transmetran aquesta valoració a les patronals en una reunió. En aquest sentit, ha dit que s'acabarà parlant amb les patronals si es podria repetir l'ús d'aquest sistema durant la tardor i l'hivern.

Sobre altres virus, ha fet una crida a entendre que virus que eren anecdòtics ara es poden tornar endèmics, com el del Nil –dos casos a Reus-. També sobre la verola del mico, contra la qual ja s'han administrat 6.000 vacunes, amb contagis que s'estan estabilitzant i el brot s'està "controlant".

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!
SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local