Seguretat ciutadana

Els agents municipals exigeixen a Interior que resolgui la seva "precarietat" per evitar agressions com les d'Olivella

L'associació que agrupa els vigilants reclama el reconeixement de més competències i disposar de més eines de defensa

Els agents municipals exigeixen a Interior que resolgui la seva

Els agents municipals exigeixen a Interior que resolgui la seva "precarietat" per evitar agressions com les d'Olivella. ACN

L'Associació de Guàrdies, Agents i Vigilants Municipals de Catalunya (AGAVMCAT) exigeix al Departament d'Interior que "posi remei immediatament" a la "precarietat" en què treballa el sector. El col·lectiu surt al pas després que aquest dijous a la nit tres agents municipals d'Olivella (Garraf) hagin estat agredits amb cops i amenaçats amb armes blanques quan intervenien en un domicili per un avís de violència masclista. L'AGAVMCAT critica que Interior no els permet desplegar totes les competències que, consideren, tenen reconegudes a la llei estatal de cossos de seguretat i la llei catalana de Policies Locals. En aquest sentit, insisteixen que necessiten disposar de més eines de defensa.

El president d'AGAVMCAT, Carlos Delgado, ha lamentat els fets ocorreguts a Olivella i ho assenyala com un nou exemple de la situació "precària" en què es troba el col·lectiu davant d'actuacions relacionades amb la seguretat ciutadana. En un missatge enregistrat, Delgado reconeix que les competències d'aquest àmbit a Catalunya estan assignades als Mossos d'Esquadra, però també assegura que les lleis atorguen aquesta responsabilitat als vigilants municipals si aquests arriben al lloc dels fets abans que els mossos o la Policia Local.

L'associació recorda que la llei estatal estableix que, als municipis on no hi hagi policia, "les seves obligacions seran exercides pel personal que faci funcions de custodia i vigilància de béns, serveis i instal·lacions", els quals són denominats com a guàrdies, vigilants, agents o agutzils. En el cas de la llei catalana, recorden que els atorga la funció de "tasques d'auxili al ciutadà", fet que interpreten que el deure d'exercir responsabilitats de seguretat ciutadana fins que arriben els cossos policials.

"No ens estem auto atorgant cap funció, sinó que les lleis ens hi obliguen", insisteix Delgado, que acusa Interior d'actuar de forma "hipòcrita" quan els nega les tasques que exerceixen a municipis petits quan hi ha un incident relacionat amb la seguretat. L'AGAVMCAT reclama que Interior desplegui un articulat addicional a la llei per definir de forma clara les competències dels agents.

Els vigilants reclamen disposar de la mateixa formació i eines de treball que els policies locals, "per evitar el risc de ser agredits per qualsevol ciutadà". Ara la llei prohibeix, per exemple, que diguin armes de foc. Els agents municipals diuen que estan en inferioritat de condicions i volen més protecció i poder utilitzar, entre altres, pistoles tipus tàser.

En aquest sentit, l'AGAVMCAT ha promogut recentment una moció a través de la Federació Catalana de Municipis per a què els ajuntaments instin el Parlament a reconèixer les tasques dels vigilants a la futura Llei Integral de Seguretat de Catalunya. Al text també es demana regular la coordinació dels agents amb els Mossos. La moció l'han aprovat una trentena de municipis d'arreu de Catalunya.

Un d'ells és Olivella, amb prop de 4.200 habitants i un cos de sis agents municipals -nou en temporada estival- Després de les contusions patides per tres agents i les amenaces amb armes blanques, l'alcaldessa, Marta Verdejo, ha assegurat que "els vigilants haurien de tenir més eines". En declaracions a l'ACN, Verdejo ha ressaltat la "professionalitat" dels tres agents davant l'avís per violència masclista malgrat és una competència que Interior reserva als Mossos d'Esquadra i ha demanat més "reconeixement" per a aquests cossos municipals.

"Han de disposar de més eines, més sensació de seguretat i més competències", ha asseverat l'alcaldessa, que confia que la nova llei "reconeixerà el paper important que tenen els vigilants perquè, al cap i a la fi, són els primers que arriben quan hi ha un conflicte". "En principi només han de vetllar pel compliment de les ordenances municipals, però sovint també han d'acudir a avisos més greus, com el d'aquesta nit per violència masclista", ha afegit.

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!Articles d'opinió


SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!