Triatló

El doctor vilanoví Joan Escala farà un Ironman per recaptar fons per l'ELA

El projecte solidari “Push 4 ELA” vol donar visibilitat i finançar la investigació de l'esclerosi lateral amiotròfica

El doctor vilanoví Joan Escala farà un Ironman per recaptar fons per l'ELA. EIX

El doctor vilanoví Joan Escala farà un Ironman per recaptar fons per l'ELA. EIX

El vilanoví Joan S. Escala, doctor i triatleta, impulsa el projecte solidari “Push 4 ELA”, amb el principal objectiu de recaptar fons per la investigació de la malaltia ELA (esclerosi lateral amiotròfica). A través d’un repte de triatló anomenat Ironman, que es farà el 6 i el 8 d’octubre de 2022 a Hawaii (el campionat del món), es pretén donar visibilitat a la malaltia a través del compte d’Instagram @ironmanxela. L’ELA és una malaltia progressiva del sistema nerviós que afecta cèl·lules nervioses del cervell i a la medul·la espinal.

Com neix la idea de posar en marxa aquest projecte solidari?

Soc doctor, estic en l’àmbit de traumatologia i cirurgia de la columna i, per circumstàncies laborals, tinc molta relació amb persones que pateixen ELA i amb els seus familiars. Li vaig proposar fer un projecte solidari a una persona molt vinculada a la fundació Luzón; el seu marit va morir a causa d’aquesta malaltia. La missió és donar més visibilitat a la malaltia i generar recursos econòmics per la investigació.

A Espanya hi ha uns 4.000 malalts, cada dia es diagnostiquen tres persones amb ELA i es moren tres. En el moment que apareixen els signes greus, l’esperança de vida és de 2 a 5 anys. El diagnòstic d’aquesta és molt complicat, generalment per exclusió i és molt necessari no parar d’investigar-la. Hi ha fàrmacs que intenten endarrerir la progressió, però no és suficient. La seva progressió afecta la qualitat de vida; pèrdua de capacitats i dificultats per ser autònoms i necessitat d’assistència.

En què consisteix el projecte “Push 4 ELA”?

Per portar a terme el projecte hem creat un repte solidari anomenat “Push 4 ELA”, que té el compromís de donar visibilitat a la malaltia i ajudar a col·laborar amb la investigació.

Un grup de 150 atletes d’Espanya competiran el dia 6 i 8 d’octubre de 2022 en l’Ironman, un triatló a Hawaii (el campionat del món); 5. 000 persones de tot el món participen en aquest repte. Es farà a Kona (Hawaii) i consistirà en 3,8 km nadant, 180 km de bicicleta i una marató de 42 km.

A partir d’un compte d’Instagram @ironmanxela les persones que participen en el repte Ironman publicaran diferents accions, com són els entrenaments, diferents activitats i etiquetaran a @ironmanxela i, d’aquesta manera, es donarà visibilitat a la malaltia, per poder recaptar fons. És important que tothom difongui la iniciativa i que arribi al màxim nombre de persones.

Juan Carlos Unzué apadrina el repte des de la fundació Luzón.

Vostè participarà en el triatló Ironman el 6 i el 8 d’octubre de 2022?

Faig triatló des de l’any 2009 i en porto 15 de la distància Ironman, però és la primera vegada que faré aquest Ironman a Hawaii. L’esport forma part de la meva vida, formo part del triatló.cat i tinc moltes ganes de participar en aquest repte per poder ajudar en la investigació de la malaltia, tant com a doctor, persona i esportista.

La referència del triatló Ironman és a Hawaii. Va néixer en els anys setanta, uns quants militars van decidir posar-se a prova entre ells. Des de les hores la majoria dels triatletes de llarga distància volen participar-hi.

Les condicions climàtiques són molt exigents (calor, vent i humitat elevada), per aquest motiu, qui hi participa ha d’entrenar-se bé per estar molt preparat.

La fundació Luzón participa en el projecte “Push 4 ELA” per tal de recaptar fons per la investigació.

Una vegada acabi el repte farem un balanç de com ha anat l’experiència del projecte i tot el recaptat serà per la fundació Luzón, per la investigació de la malaltia. Finalment, el projecte “Push 4 ELA” acabarà el 12 d’octubre 2022. Una de les persones que m’ha ajudat amb la iniciativa està vinculada amb aquesta associació i, per aquesta raó, serà qui ens doni el suport.

Luzón ha disposat un número de compte: ES76 0128 0010 9601 0025 0727 i Bizum: 01949, per totes les persones que vulguin cooperar en el projecte Push 4 ELA i així ajudar a recaptar fons per la investigació de la malaltia.

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local