Dia Mundial contra el càncer de mama

Els hospitals de l'Alt Penedès i Garraf van fer 14.393 mamografies i 2.580 ecografies mamàries l’any 2021

Les revisions permeten augmentar el diagnòstic precoç del càncer de mama

Els hospitals de l'Alt Penedès i Garraf van fer 14.393 mamografies i 2.580 ecografies mamàries l’any 2021. CSAPG

Els hospitals de l'Alt Penedès i Garraf van fer 14.393 mamografies i 2.580 ecografies mamàries l’any 2021. CSAPG

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Durant l’any 2021, s’han realitzat 14.393 mamografies i 2.580 ecografies mamàries al Consorci Sanitari de l’Alt Penedès-Garraf (CSAPG), algunes per indicació mèdica i les altres derivades del Programa de detecció precoç del càncer de mama. Aquestes dues proves són les indicades per diagnosticar neoplàsies (càncers) de pit, tot i que també permeten detectar altres patologies.

Els hospitals de l'Alt Penedès i Garraf han realitzat 496 procediments quirúrgics de mama. D’aquests, 208 han estat per neoplàsies malignes de mama, de les quals 108 van ser detectades gràcies al Programa de detecció precoç. Des del CSAPG, amb motiu del Dia Mundial del Càncer de Mama, celebrat avui 19 d’octubre, recorden la importància de la detecció precoç.

Detecció precoç del càncer de mama

El Programa de detecció precoç del càncer de mama, impulsat pel Departament de Salut, convida a totes les dones d’entre 50 i 69 anys a fer-se una mamografia gratuïta cada dos anys. Aquest cribratge té l’objectiu de detectar el càncer en les fases inicials, abans de què apareguin símptomes, quan és més fàcil tractar-lo i curar-lo.

Una mamografia és una radiografia de les mames que genera una mínima radiació. Per fer-la, s’ha de col·locar la mama entre dues plaques que la comprimeixen per obtenir la millor qualitat d’imatge. Aquest procediment s’ha de realitzar amb els dos pits.

Les dones que no es troben en aquesta franja d’edat del cribratge és important que es facin autoexploració de les mames. En el cas de què notin algun nòdul (bony), sentin dolor o tinguin secrecions, hauran de consultar al seu metge/essa. És important que encara que una dona es trobi dins del programa bianual de cribratge de càncer de mama, si es nota alguna molèstia al pit, consulti al seu metge/essa sense demorar-se.

Dades importants

Segons el Departament de Salut, en darrers anys s’ha demostrat que la mortalitat per aquest tumor ha disminuït entre un 25 i un 35%. La supervivència al cap de cinc anys de la detecció de la malaltia en estadis inicials se situa al voltant del 85%. Per aquest motiu és tant important diagnosticar el càncer de mama quan es troba en fases inicials. A més, cada vegada es disposen de més tractaments i menys agressius.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!
SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local