Laboratori d'Aplicacions Bioacústiques

La UPC investirà l'oceanògrafa Sylvia A. Earle com a doctora ‘honoris causa’ a Vilanova

La científica és una referent internacional en la lluita per la conservació i la protecció d'àrees marines

La investigadora ha passat més de 7.500 hores sota l'aigua observant l'estat de la fauna i la flora dels oceans. © Susan Middleton

La investigadora ha passat més de 7.500 hores sota l'aigua observant l'estat de la fauna i la flora dels oceans. © Susan Middleton

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El Teatre Principal de Vilanova i la Geltrú serà, el 28 d’octubre a les 12 h, l’escenari de l’acte d’investidura de la biòloga marina Sylvia A. Earle, dels Estats Units, com a doctora honoris causa per la Universitat Politècnica de Catalunya - BarcelonaTech (UPC), en reconeixement a una vida dedicada a l'exploració i la recerca del fons marí i a la conservació dels oceans.

“No ocean, no life. No blue, no green. No ocean, no us”, ha alertat aquesta oceanògrafa i investigadora davant la devastació que està causant l'ésser humà als oceans. Earle, que va rebre el Premi  Princesa d’Astúries a la Concòrdia el 2018, és tot un referent científic internacional. Va posar en marxa, el 2009, l'organització sense ànim de lucre Mission Blue, amb l'objectiu de teixir una coalició internacional per crear una xarxa mundial d'àrees marines protegides (hope spots), indrets que suposen una esperança en un futur més sostenible pel planeta.

Reconeguda per més d'un centenar de distincions nacionals i internacionals, Sylvia A. Earle és autora de més de 225 publicacions científiques, tècniques i de divulgació, així com de nombrosos documentals per a la National Geographic Society, de la qual és exploradora resident des del 1998. Aquell any, va ser nomenada Hero of the Planet per la revista Time. Actualment, també és científica ambaixadora Rolex.

Ha dedicat la seva vida a l'estudi dels ecosistemes marins, fent especial èmfasi en l'exploració, la conservació, el desenvolupament i l’ús de noves tecnologies per a l'accés i l’operativitat d’activitat científica a les profunditats marines i altres entorns remots, com ara mapejar, fotografiar, explorar i diagnosticar la situació del mar i, així, poder protegir la biodiversitat que s’està perdent. Un tasca que comparteixen diversos grups de recerca i laboratoris de l’Escola Politècnica Superior de Vilanova i la Geltrú (EPSEVG), impulsora d'investir doctora honoris causa Sylvia A Earle per considerar-la un referent de la protecció dels oceans. La proposta va ser aprovada pel Consell de Govern de la UPC el 24 de maig passat, tenint en compte que la filosofia i les activitats de l’oceanògrafa s’alineen amb valors que la UPC considera com a part de la seva missió. En aquest sentit, aquesta investidura és un crit per sensibilitzar la societat en aquesta lluita tan necessària com urgent.

Durant l'acte acadèmic, el professor Michel André, director del Laboratori d'Aplicacions Bioacústiques (LAB) de la UPC, exercirà de padrí i llegirà els mèrits de Sylvia A. Earle. Michel André és creador de la tecnologia LIDO, que permet mapejar i estudiar l'impacte de les activitats humanes als ecosistemes marins i terrestres, a través de la bioacústica.

L'acte, que s’emetrà en directe per YouTube i Zonavídeo UPC, comptarà amb l'assistència d'Olga Arnau, alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, i de Sergi Tudela, director general de Política Marítima i Pesca Sostenible de la Generalitat de Catalunya, i estarà presidit pel rector de la Universitat, Daniel Crespo.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local