Teatre Principal

Sylvia A. Earle, doctora ‘honoris causa’ de la UPC: “Si hi ha conscienciació, hi ha esperança”

Aquest divendres 28 d'octubre, la UPC ha investit doctora honoris causa a Vilanova i la Geltrú la reconeguda oceanògrafa i biòloga marina

Aquest divendres 28 d'octubre, la UPC ha investit doctora honoris causa l’oceanògrafa i biòloga marina Sylvia A. Earle. UPC

Aquest divendres 28 d'octubre, la UPC ha investit doctora honoris causa l’oceanògrafa i biòloga marina Sylvia A. Earle. UPC

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Aquest divendres 28 d'octubre, la UPC ha investit doctora honoris causa l’oceanògrafa i biòloga marina Sylvia A. Earle, en reconeixement a una vida dedicada a l'exploració i la recerca del fons marí i a la conservació dels oceans. Durant l'acte, que s’ha dut a terme al Teatre Principal de Vilanova i la Geltrú, el professor Michel André, que ha fet l'elogi als mèrits de la científica, ha convidat Sylvia Earle a inaugurar, d’aquí a un any a Vilanova i la Geltrú, el primer hope spot acústic de Mission Blue.

A la investidura a la científica Sylvia A. Earle, dels Estats Units, han intervingut el rector de la UPC, Daniel Crespo, i el professor Michel André, director del Laboratori d’Aplicacions Bioacústiques (LAB), que ha llegit els mèrits de l’oceanògrafa. L'acte ha comptat amb la participació de la vicerectora de Política Internacional, Lourdes Reig, i amb l'assistència del director general de Política Marítima i Pesca Sostenible de la Generalitat de Catalunya, Sergi Tudela; el diputat al Parlament de Catalunya Carles Castillo, així com regidores i regidors de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, entre d’altres personalitats polítiques i acadèmiques. La proposta d'investidura ha estat impulsada per l'Escola Politècnica Superior d'Enginyeria de Vilanova i la Geltrú (EPSEVG).

Premi Princesa d’Astúries de la Concòrdia el 2018, Sylvia A. Earle ha dut a terme una tasca incansable com a divulgadora que li ha servit per despertar el suport públic a favor d’una xarxa mundial d’àrees marines protegides (hope spots), “uns llocs d’esperança prou grans per salvar i restaurar els oceans, el cor blau del planeta”. Aquesta tasca la desenvolupa des de l'organització sense ànim de lucre Mission Blue, que va fundar el 2009. En el seu discurs, la nova doctora honoris causa, que ha agraït haver estat reconeguda amb aquesta distinció, ha assegurat: “No hi ha residus ni excedents en el flux dinàmic d’intercanvi d’energia i elements que fan que la Terra sigui un miracle biogeoquímic aïllat en un univers que és hostil a la vida tal com la coneixem. Però cap ésser viu no n’ha pres tant ni n’ha consumit i desplaçat tants d’altres com l’ésser humà, que ha alterat la naturalesa de la natura en un tancar i obrir d’ulls parlant geològicament”, ha recalcat Earle, tot sentenciant: “la nostra prosperitat té un cost elevat”.

Durant l’antropocè, segons ha explicat, hem après més sobre la naturalesa del món, l’univers i nosaltres mateixos que durant tota la història anterior, gràcies a l’avenç trepidant de les tecnologies, els descobriments i la comunicació entre els milers de milions de ments pensants de la Terra. “Però en paral·lel també s’han perdut més sistemes naturals dels que sustenten la nostra existència”, ha recordat. “Amb el ritme actual de caiguda, més d’un milió d’espècies salvatges desapareixeran de la terra a finals d’aquest segle i la pèrdua de vida oceànica probablement serà més gran. I nosaltres hi sortirem perdent també. Necessitem aquestes espècies per mantenir l’equilibri al planeta”, ha assegurat Earle.

L’oceanògrafa ha llançat un crit d’esperança davant l’actual pessimisme global sobre el futur de la civilització. “Molta gent del segle XXI té un optimisme profund que comparteixo completament”, ha afirmat, i ha posat com a exemple institucions com la UPC, “que no només donen a conèixer els reptes als quals ens enfrontem, sinó que empoderen les noves generacions perquè puguin crear solucions i actuar”. Earle ha posat de relleu que, al llarg de la costa catalana, hi ha una xarxa d’espais protegits al mar que contribueix a restaurar i protegir la vida marina. A tot el món, hi ha més de 140 hope spots promoguts per les comunitats que estan connectant amb diversos socis per salvaguardar i mantenir zones de l’oceà en què poden prosperar persones juntament amb la flora i la fauna. "El coneixement és la clau de la conscienciació, i si hi ha conscienciació hi ha esperança que podrem crear i crearem un futur llarg dins dels sistemes vius que ens sostenen”.

Per a un futur ‘hope spot’ a Vilanova i la Geltrú

El professor Michel André, en el seu elogi dels mèrits (laudatio) de l’oceanògrafa ha destacat: “Sylvia Earle està al servei del mar, ha creuat el temps per transmetre’ns una missió: protegir el mar”, ha dit Michel André, i ha recordat que “ha passat més de 7.000 hores a les profunditats de l’oceà i en coneix tots els valors, ha estat testimoni de l’abandó progressiu que ha patit, n’ha seguit dia rere dia, immersió rere immersió, la degradació lenta i ha vist les conseqüències de la frivolitat humana”.

“Si no adoptem mesures immediates i dràstiques per a la supervivència dels oceans, la nostra pròpia continuïtat a la Terra es veurà amenaçada”, ha alertat Michel André, que ha defensat la necessitat de tenir en compte també la biodiversitat acústica com una dimensió invisible transversal a totes les condicions que han de prevaldre en la conservació dels oceans. El director del LAB li ha proposat a Sylvia Earle introduir el so com a mínim denominador comú de tots els hope spots existents i futurs. “Per què no pensem a unir-los mitjançant una cinta acústica invisible, però ensordidora de veritat i ressonant de biodiversitat, en què els crustacis saludin el pas de peixos multicolors que, en els seus recorreguts marcats pels corrents marins, porten el plàncton cap als pols i tracen la ruta migratòria de les grans balenes?”, ha dit Michel André. El professor ha convidat Sylvia Earle a tornar, d’aquí a un any, al Campus de Vilanova i la Geltrú de la UPC, per inaugurar el primer hope spot acústic de Mission Blue, “un nou estàndard de la nostra connexió amb el mar, el símbol d’una dimensió natural redescoberta, un vector de comunicació universal, un pont de coneixement i esperança, un òrgan viu de llibertat”.

Fomentar una consciència global d’acció

Earle ha rebut de mans del rector, Daniel Crespo, el diploma, el birret, l'anell i els guants blancs, com a símbols del doctorat. En la intervenció per cloure l’acte, Crespo ha defensat que “no hi ha tecnologia capaç de revertir les conseqüències de les nostres accions sobre els ecosistemes de la Terra si primer no canviem la manera com interactuem amb ells. Aquesta és la veritable transformació: canviar la manera com interactuem amb el nostre planeta”.

Així mateix, ha recalcat que “el coneixement juga un paper important en aquesta transformació. En els propers anys haurem de combinar l'aposta per la ciència amb un enorme esforç de difusió del coneixement. Hem de fomentar una ‘consciència global’ d'acció”, ha dit. Finalment, ha felicitat Sylvia Earle la seva tasca, el seu exemple i la seva inspiració. “L'exemple i la determinació d'Earle són una inspiració per a tots nosaltres. Mai s'ha rendit, ens recorda que encara hi ha esperança”, ha dit el rector.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local