Consorci Sanitari

L'hospital de Vilanova inicia la diàlisi de pacients amb VIH

Fins ara, aquests pacients del Garraf i l'Alt Penedès s’havien de traslladar a altres hospitals de tercer nivell per rebre el tractament

L'hospital de Vilanova inicia la diàlisi de pacients amb VIH. CSAPG

L'hospital de Vilanova inicia la diàlisi de pacients amb VIH. CSAPG

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Durant el 2022, el Servei de Nefrologia del Consorci Sanitari Alt Penedès-Garraf (CSAPG) ha començat a dialitzar els pacients VIH de les comarques del Garraf  i l’Alt Penedès. Abans, aquests usuaris s’havien de traslladar a Bellvitge tres cops per setmana per sotmetre’s a aquest tractament, i a partir d’ara podran ser atesos a l’Hospital Sant Antoni Abat, centre on es realitzen les sessions de diàlisi dels pacients de l’Alt Penedès i el Garraf).

Fins ara, estava establert que els pacients amb VIH es dialitzessin amb unes màquines concretes, però els estudis han determinat que les persones que tenen VIH amb càrrega viral indetectable, poden sotmetre’s a aquest tractament amb les màquines d’ús habitual. A partir de l’aprovació d’aquesta nova norma, l’Hospital de Bellvitge (on es dialitzaven els malalts de l’àrea metropolitana sud), ha derivat els pacients que tenen els criteris adients, als centres territorials de referència. És per aquest motiu, que l'hospital de Vilanova ha començat a proporcionar tractaments de diàlisi a dos pacients residents a l’àrea del Garraf i l’Alt Penedès.

Aquest fet suposa un gran canvi en la vida d’aquestes persones. Fer la diàlisi en el territori suposa que el pacient no s’hagi de desplaçar de forma gairebé diària als hospitals de tercer nivell. Si se sumen les hores que dura una sessió de diàlisi (4 hores) i els desplaçaments (2 hores), aquests pacients han estat invertint una mitjana de 6 hores diàries, 3 vegades per setmana, per sotmetre’s a aquest tractament. Tenir el centre de diàlisi més a prop els ha permès recuperar rutines diàries que havien deixat de fer.

Unitat de Diàlisi del CSAPG

La Unitat de Diàlisi del CSAPG que està ubicada a l’Hospital Sant Antoni Abat, acull entre 135 i 140 pacients en 5 torns. Es realitzen més de 20.000 sessions anualment. Compta amb 7 nefròlegs i més de 30 infermers/es i auxiliars d’infermeria. Està previst que al llarg del 2024 es posi en marxa la nova Unitat de Diàlisi a l’Hospital Comarcal de l’Alt Penedès, que permetrà acollir a 30 pacients per torn i aproximarà aquest servei a les persones residents a la comarca de l’Alt Penedès.

 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local