Carrer de les Roquetes

Vilanova estrenarà la nova prefectura de la policia local al 2025

L'equipament vol posar fi a una 'precarietat prolongada' del col·lectiu, que es va ubicar als anys 90 'de forma provisional' a l'edifici d'una antiga escola bressol

Vilanova estrenarà la nova prefectura de la policia local de Vilanova al 2025. EIX

Vilanova estrenarà la nova prefectura de la policia local de Vilanova al 2025. EIX

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La policia local de Vilanova i la Geltrú estrenarà a mitjans de 2025 la nova prefectura, un equipament municipal que vol posar fi a una "precarietat prolongada" que pateix el col·lectiu des de fa dècades. I és que el cos municipal es va traslladar "de forma provisional" a una antiga escola bressol l'any 1992 i aquell edifici s'ha convertit en la comissaria, però presenta greus mancances d'espais i problemes estructurals que, per exemple, impedeixen que el cos municipal tingui un dipòsit de detinguts propi i en depengui del dels Mossos d'Esquadra. Aquest dimarts s'ha presentat l'avantprojecte de construcció de la nova prefectura, un projecte contemplat dins el Pla d'Actuació Municipal (PAM) i que, després de l'aprovació del pressupost municipal, preveu una inversió de 6,5 milions d'euros que es finançarà mitjançant un crèdit amb carència.

El cap de la Policia Local de Vilanova i la Geltrú, Sebastià Rodríguez, ha exposat les dificultats amb les quals es troba l'actual plantilla per realitzar la seva feina diària, en unes instal·lacions obsoletes i degradades: "Des de fa molts anys tenim dificultats per donar els serveis de manera adequada a la ciutadania. La falta d'espais fa que no tinguem àrees diferenciades i això va en detriment de l'atenció que rep el ciutadà". En l'actualitat la Policia Local de Vilanova i la Geltrú està formada per 94 agents i 22 persones que realitzen altres tasques adjuntes al servei. A partir de l'1 de febrer s'incorporaran 4 agents més, fruit de la darrera convocatòria de places. Per al cap de la Policia Local, el nombre òptim d'agents estaria al voltant dels 130-140: "Seria un bon nombre d'agents, perquè en l'actualitat hi ha molts serveis que queden incomplets o senzillament no es poden fer per una manca de personal. Cada any tenim jubilacions i les noves incorporacions no cobreixen totes les peticions i demandes que ens fa la ciutadania en matèria de seguretat".

L'alcaldessa de la ciutat, Olga Arnau, ha parlat de "la necessitat més que justificada" a l'hora de projectar aquesta nova prefectura: "Serà un equipament de ciutat, que reuneixi les millors condicions per al treball diari de la Policia Local i que, alhora, permeti atendre a la ciutadania amb les màximes garanties de confort i adaptabilitat. No pot ser que els serveis de seguretat de la ciutat estiguin encara en unes instal·lacions degradades que no compleixen amb els mínims requisits, i és per això que en aquest mandat deixarem encarrilada l'execució de la nova prefectura".

La primera tinenta d'Alcaldia i regidora de Seguretat Ciutadana, Blanca Albà, ha recordat que la construcció de la nova prefectura és fruit dels acords del govern municipal reflectits en el PAM davant la necessitat que té el col·lectiu de la Policia Local de treballar en un espai adequat, on poder desenvolupar la seva feina diària: "Estem projectant una prefectura adequada a una policia local moderna, en creixement, i amb capacitat i espais suficients per dur a terme les diferents tasques assignades", ha apuntat. “La voluntat –ha explicat la regidora- és disposar d'un gran espai de seguretat on, a més de la Prefectura i el nou Parc de Bombers, també s'hi puguin incorporar amb els anys altres serveis de seguretat, com Salvament marítim o els agents rurals”.

Pel que fa a les connexions de la nova Prefectura, Blanca Albà, ha explicat que  estarà comunicada amb la rambla de l'Exposició mitjançant unes passeres que es construiran per damunt del torrent de la Piera, de manera que estarà a només quinze minuts de la rambla Principal, i que s'establiran nous punts d'atenció ciutadana. "Estudiarem la possibilitat d'establir un punt d'atenció fix en un equipament municipal cèntric, com podria ser un centre cívic, i de cara a l'estiu la creació d'una unitat mòbil al passeig marítim de la ciutat", ha afirmat.

L'avantprojecte, que no presenta gaire variacions respecte del que es va presentar a finals de 2018, recull les necessitats tant de la Policia Local com de la ciutadania, per tal de facilitar la gestió de la seguretat. En aquest sentit, el regidor d'Urbanisme, Xavier Serra, ha detallat com seran els nous espais: "A la planta baixa estan pensats per fer una bona atenció i gestió amb la ciutadania, mentre que la primera planta reunirà les condicions necessàries per al treball diari dels membres del cos de seguretat local". Pel que fa als terminis, el regidor preveu "poder iniciar les obres d'aquí a un any, per tal que a mitjans de l'any 2025 la nova prefectura ja es pugui posar en funcionament".

L'avantprojecte

La Prefectura de la Policia Local es situarà en una finca ubicada a l'est de la ciutat, al costat de la ronda d'Europa. En aquesta mateixa finca també s'emplaçarà el nou Parc de Bombers de la Generalitat de Catalunya.

L'edifici constarà de planta baixa, planta primera i planta soterrani. La planta baixa estarà dividida en dos sectors diferenciats: el sector d'ús públic i el sector d'ús intern. El sector d'ús públic estarà format per l'accés principal, el vestíbul de recepció, el control, els serveis públics, l'àrea d'atenció personalitzada formada per quatre despatxos, una zona d'espera, la sala d'actes, i un magatzem. El sector d'ús intern el formaran els espais d'ús intern com ara els despatxos, l'arxiu o el taulell d'atenció al públic. Els dos sectors es comunicaran entre si a través del vestíbul de recepció d'ús públic, a través de l'àrea d'atenció personalitzada al públic i a través de la sala d'actes.

La planta primera tindrà un ús totalment intern, amb la sala de reunions dels comandaments, despatxos dels comandaments, vestidors o menjador. Des de la part central de la planta primera s'accedirà a dos patis interiors, l'armer, dos serveis d'ús intern, vestuari i oficines.

El garatge s'ha situat a la planta soterrània, amb una capacitat per a disset cotxes, divuit ciclomotors, i un espai per al rentatge de vehicles. El garatge comunicarà amb l'àrea d'escorcoll i detenció, formada per la sala d'escorcoll, un despatx, un magatzem, tres cel·les i una dutxa. A la planta soterrània, també s'hi ha situat la sala d'instal·lacions, el magatzem de material, el magatzem de troballes i efectes judicials, el magatzem de contenidors de residus, la cambra de neteja, un servei d'ús intern i la galeria de tir amb la seva sala de control. La planta sota coberta està dedicada exclusivament a les instal·lacions de l'edifici, tant a plaques solars com als dipòsits que aquestes necessiten.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local