Àltima

El cementiri de Vilanova estrena el nou memorial dedicat al dol gestacional, perinatal i neonatal

Presidit per una olivera envoltada de papallones de ceràmica, com a símbol del cicle de la vida, l’espai donarà resposta a un tipus de dol existent i encara molt silenciat socialment

El cementiri de Vilanova estrena el nou memorial dedicat al dol gestacional, perinatal i neonatal. Àltima

El cementiri de Vilanova estrena el nou memorial dedicat al dol gestacional, perinatal i neonatal. Àltima

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Aquest dijous, el Cementiri Municipal de Vilanova i la Geltrú ha acollit la presentació del memorial dedicat a la pèrdua gestacional, perinatal i neonatal. El nou espai té la finalitat de donar resposta a les persones en dol per la mort d’un fill o filla durant la gestació, el part o poc després de néixer, amb el propòsit de contribuir a la conscienciació i la visibilització d’aquest tipus de pèrdua, encara molt silenciada socialment.

A l’acte, hi han intervingut l’alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Olga Arnau, i Joan Ventura, conseller delegat d’Àltima i administrador de Funerària Vilanova, concessionària del cementiri de Vilanova i la Geltrú. A més, també ha comptat amb el representant de l’associació Petits amb llum, Daniel Bonabia, entitat sense ànim de lucre que acompanya mares, pares i famílies que han patit la pèrdua prematura d’un fill, durant l’etapa gestacional, perinatal o neonatal.

El nou espai memorial del cementiri de Vilanova i la Geltrú està ubicat al bell mig del recinte, en un entorn de tranquil·litat, concebut com un punt de trobada, recolliment, serenitat i reflexió. Està presidit per una olivera, un arbre mil·lenari i molt venerat a la cultura mediterrània, símbol de la pau, la força i el creixement, envoltat d’unes petites papallones blaves de ceràmica, que simulen el vol, fetes artesanalment, com a metàfora del cicle de la vida, la puresa i l’esperança, en record dels fills perduts prematurament. Al costat de l’olivera, i a mode d’estela funerària, s’hi ha incorporat la inscripció: "Petites papallones, voleu lliures, sempre als nostres cors". Al conjunt, també s’hi han incorporat uns bancs perquè les famílies puguin disposar d’un lloc on poder asseure’s i recordar els seus éssers estimats, a més de facilitar l’elaboració del dol.

Per a l’alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Olga Arnau, “amb l’obertura d’aquest espai es dona compliment a un acord del Ple municipal, de generar un indret de consol per a aquells pares i mares que han patit aquesta pèrdua. Cal avançar en la sensibilització de la societat sobre el dol gestacional, perinatal i neonatal, perquè les famílies que pateixen aquestes situacions sovint es troben incompreses i mancades de suport”. En aquest sentit, l’Alcaldessa ha volgut destacar “la importància del suport dels grups de dol per acompanyar en uns moments tan durs, com és el cas dels que es troben al Centre Cívic Sant Joan”.

Segons Joan Ventura, conseller delegat d’Àltima, “els cementiris presten un servei essencial a la ciutadania i, per això, han d’evolucionar al costat de les persones i de la societat, per adaptar-se i donar resposta a les seves necessitats. Avui, no només esdevenen un lloc per al repòs del difunts, sinó també un punt de referència físic molt important on poder elaborar qualsevol procés de pèrdua, des d’on també cal donar resposta al dol produït per la mort gestacional, perinatal o neonatal, encara molt silenciada a la nostra societat. És per això que aquest memorial de Vilanova vol ser un espai físic on fer visible aquest dol, i on poder recordar i homenatjar els fills perduts en una etapa prematura”.

Des de l’entitat Petits amb llum, Daniel Bonabia ha manifestat que “els espais com aquest són importants i molt necessaris per al reconeixement públic del dol que es produeixi per la mort gestacional, perinatal o neonatal. És un acte fonamental per contribuir a la visibilització d'una realitat que molt sovint es nega a la nostra societat”.

El nou memorial per al dol gestacional, perinatal i neonatal de Vilanova i la Geltrú és el segon que Àltima projecta al Garraf, després del posat en marxa fa un any al Cementiri de Sant Pere de Ribes. En els darrers anys, l’empresa també ha posat en marxa altres memorials d’aquest tipus arreu de Catalunya, als cementiris de Roques Blanques (El Papiol), Sant Cugat del Vallès, Castellar del Vallès, Ripoll, Sant Just Desvern i El Prat de Llobregat. Aquest cap de setmana, l’empresa funerària també inaugurarà un nou espai perinatal al Cementiri de Viladecans i, properament, un altre al recinte de les Pruelles, a Sitges.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!
SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local