Precarietat laboral

CCOO adverteix de la creixent precarietat de les dones migrades que treballen en serveis a la llar al Penedès i Garraf

Albert Rodríguez Mihi: 'es situacions més perverses se segueixen produïnt en els sector més precaris. És un cercle vicisós que no s'aconsegueix trencar de cap manera'

Albert Rodríguez Mihi, secretari de socioeconomia i polítiques públiques de CCOO Alt Penedès-Baix Llobregat-Anoia-Garraf. Ramon Filella

Albert Rodríguez Mihi, secretari de socioeconomia i polítiques públiques de CCOO Alt Penedès-Baix Llobregat-Anoia-Garraf. Ramon Filella

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Comissions Obreres (CCOO) ha advertit que les situacions de precarietat i d'irregularitat laboral de les dones immigrades que treballen en serveis a les llars particulars, s'han incremnetat durant el darrer any tant a l'Alt Penedès com al Garraf. El sindicat ha fet balanç de la seva activitat en relació als treballadors estangers durant el 2022 i, entre les preocupacions creixents, hi ha la del treball assistencial a domicilis particulars.

Albert Rodríguez Mihi, secretari de socioeconomia i polítiques públiques de CCOO Alt Penedès-Baix Llobregat-Anoia-Garraf, ha asenyalat que “l'any passat vàrem tenir un augment d'un 68% en consultes de treballadors immigrats” i ha volgut posar l'accent que “les situacions més perverses se segueixen produïnt en els sector més precaris. És un cercle vicisós que no s'aconsegueix trencar de cap manera”.

Sobre la feina de les dones immigrades a llars particulars ha indicat que “es tracta d'un sector molt precari en la que no hi ha inspeccions de treball i, per tant, és difícil regularitzar”. El sindicat calcula que al voltant d'un 78% de dones que treballen en serveis assistencials a la llar ho fa de manera irregular, sense tenir contracte. Rodriguez Mihi s'ha lamentat d'una situació que “ens perjudica a tots perquè, a més, afecta de manera directa a un servei bàsic com l'atenció a les nostres persones grans”

Comissions Obreres especifica que actualment s'està vivint una situació molt diferent a la de fa uns anys en relació als treballadors immigrats. Les onades migratôries de nouvinguts que buscaven una primera ajuda, ja no es produeixen. “Actualment atenem la problemàtica d'una immigració ja establerta que porta anys treballant, però que encara està en situació irregular”, especifica Albert Rodríguez. Aquestes persones pateixen una discriminació de llarga durada que, lluny de solucionar-se, s'estanca.

Al respecte de les temàtiques de les consultes ateses pel sindicat durant el 2022 en relació als treballadors immigrats, el sindicat explica que un 28% van ser sobre qüestions vinculades amb les targetes comunitàries, un 24% sobre arrelament social, un 15% sobre nacionalitat i un 10% sobre la renovació de l'autorització de treball. La resta de demandes es queden lluny d'aquests quatre eixos fonamentals de treball.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!
SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local